Дитячі гроші жінкам краще оформляти на себе

Дитячі гроші жінкам краще оформляти на себе
- У змінах щодо дитячих грошей – як плюси, так і мінуси, - каже тернопільська матуся Тетяна (29 р.) (крайня з права). – Погано, що забрали 130 гривень. Добре, що тепер з декрету можна виходити, коли тобі потрібно, і це не позначається виплаті допомоги
Урядовими змінами щодо суми виплати одноразової допомоги при народженні дитини та скасування деяких видів допомог задоволені не всі. Одні обурюються зменшенням суми на другу та третю дитину, інші – не зовсім розуміють системи зарахування декретної відпустки до страхового стажу

Одноразова допомога оформлена на чоловіка, - розповідає тернополянка Ірина Савчук. – В управлінні соцзахисту мені сказали переоформити її на себе. Мовляв, якщо згідно із липневими змінами декретну відпустку зараховуватимуть до страхового стажу, то з чого ж будуть робити відрахування у Пенсійний фонд?
Чи дійсно робитимуть відрахування із «дитячих» грошей, працівники сказати не могли. Утім, порадили швидше переоформити виплати.

- Це взагалі не смішно, - каже пані Ірина. – Вони що, хочуть оподатковувати ще й дитячі гроші? Які відрахування в Пенсійний фонд? Той, хто має маленьких дітей, чудово розуміє, що означає придбати усе необхідне для малюка. Хай би краще депутати свої пільги познімали!

Нагадаємо, з 1 липня 2014 року набрали чинність урядові зміни до порядку призначення допомоги при народженні дитини. Згідно з ухваленим Законом «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» та Постановою Кабміну від 25.06.14 р. №208 «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми», розмір допомоги при народженні дитини становить 41280 грн. Йдеться про дітей, народжених після 30 червня 2014 року. При цьому виплату допомоги здійснюють одноразово у розмірі 10320 грн. Решта суми допомоги виплачують протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабміном. Виплати на дітей, народжених до 1 липня, залишаються на попередньому рівні.

Переоформити допомогу потрібно
У міськуправлінні соціального захисту міськради, як і у Пенсійному фонді області, нам так і не вдалось отримати роз’яснення. Упродовж двох днів не було відповідного фахівця. Єдине, що в останньому повідомили: відрахуваннями тепер займаються не вони, а податкова.  Розтлумачили ситуацію в Департаменті соціального захисту обладміністрації.
- Відрахування у Пенсійний фонд будуть здійснюватись у мінімальній сумі, встановленій законодавством для того, щоб забезпечити нарахування повного страхового стажу, - каже директор департаменту Вадим Боярський. – Але ніхто не зачіпатиме цієї одноразової допомоги при народженні дитини. Приміром, жінка, яка народила після 1 липня, повністю отримає 41280 гривень. Відрахування ідуть взаємозаліком із державного бюджету.

Тобто, як пояснює пан Боярський, управління соцзахисту подають звіт у Пенсійний фонд щодо страхового внеску, який мав би бути для врахування повного страхового стажу тій особі, яка доглядає дитину. Але коштів ніяких не знімають ні з кого.
- Утім, доцільно звертатися за призначенням допомоги (переоформляти на себе призначену допомогу) тому з батьків, хто не працює, - додає пан Боярський. – Оскільки, страховий стаж зараховують особі, на яку оформлена виплата.


Звільняють від сплати єдиного внеску
Детальніше про відрахування розповіли у Головному управлінні Міндоходів у Тернопільській області.


- З урахуванням змін від 1 липня 2014 року та на підставі пункту 13 частини 1 статті 4 Закону України “Про запобігання фінансової катастрофи…” платниками єдиного внеску є, зокрема, особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та отримують допомогу при народженні дитини, - каже заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб, майнових податків та єдиного соціального внеску Головного управління Міндоходів в області Андрій Руцький.

- Відповідно до законодавства про загальнообов’язкове держсоцстрахування, такі платники є застрахованими особами. А органи соцзахисту, які виплачують допомогу при народженні дитини, є страхувальниками для таких осіб.

Крім цього, пунктом 1 частини 1 статті 7 Закону визначено, що нарахування та сплата єдиного внеску за осіб, які отримують допомогу при народженні дитини, здійснюють за рахунок коштів Держбюджету в порядку, встановленому Кабміном, але не менше мінімального страхового внеску за кожну особу.

- Вищевказана категорія платників, згідно з нормами абзацу 2 пункту 4 частини 1 статті 7 Закону, звільняється від сплати єдиного внеску із сум отриманої ними допомоги, - додає Андрій Руцький.

Відео дня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • зоряна рибчинська

    От, суки і був хіба зеровий той янукович? За. що ми скакали на майдані? За, те, щоб мужиків схоронили, а жінкам виплати скоротили і ціни підняли?
  • Summer

    Мамочки, не нийте! ))) Запитайте у ваших мам, як вони вас ростили у благословенні 90-І, коли на дитину платили 5 грн. (!) в місяць!

    Плануєте дітей - розраховуйте, що ви, батьки, повинні їх ростити. Ніяка держава вам нічим не зобов'язана!

    Юрій Стаськів reply Summer

    до.  summer в 90-ті садочки приймали дітей з 9 міс., а то і раніше  в ясла, харчування було також на належному рівні, догляд за дітьми, санітарія і чергові групи на випадок коли батьки працюють позмінно і все це без благодійних внесків та додаткових зборів на садочок. Та ніхто не "ниє" просто як не виплачують допомоги на дітей то нехай і заробітню плату також не виплачують і тоді всі один- одного будуть розуміти "Ніяка держава вам нічим не зобов'язана!"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up