Хто у нас заробляє найбільше?

Хто у нас заробляє найбільше?
Сільське господарство - єдина галузь, у якій середня зарплата у Тернопільській області перевищує середню зарплату по Україні. За всіма іншими видами економічної діяльності середня зарплата на Тернопіллі суттєво нижча, ніж в середньому по Україні

Найбільші зарплати в Україні - у галузі авіаційних перевезень, фінансової та страхової діяльності, а також у галузі інформації та телекомунікацій.
На Тернопільщині авіаперевезень немає, тому пальма першості - за фінансистами і страховиками. На другому місці - промисловість, на третьому - інформація та телекомунікації.
Низькі позиції освіти та медицини, що в Україні, що в області, свідчать про ставлення до цих галузей у суспільстві та відповідну якість. Як кажуть у народі: „Яка робота, така й зарплата”.

- Ми звикли вважати, що зарплати у Тернопільській області нижчі, ніж у середньому в Україні, тому, що у нас майже повністю відсутнє промислове виробництво, - розповідає тернополянка Олександра Хміль. - Однак визначальну роль відіграє жлобство роботодавців, які мають можливість платити більше, але дають працівникам лише 1500-2000 гривень зарплати. І ці рішення обгрунтовують дуже просто: „А у нас усюди такі зарплати, де вони знайдуть вищі?”. Наприклад, продавцям у тернопільських магазинах пропонують 1800-2000 гривень, тоді як їхні колеги у Хмельницькому отримують на 300-400 гривень більше. І це при тому, що у наших магазинах обіг товарів може бути вищим, оскільки завдяки заробітчанам в області досить висока купівельна спроможність.
Зауваження тернополянки цікаві і, можливо, навіть частково слушні.
До слова, сільське господарство - єдина галузь, у якій середня зарплата на Тернопіллі перевищує середню зарплату в Україні.

Середньостатистичний сільськогосподарський працівник у лютому цього року на Тернопільщині отримав 2498 гривень зарплати, тоді як в Україні середня зарплата у сільському господарстві у цьому ж місяці становила 2446 гривень.
За всіма іншими видами економічної діяльності середні заробітки на Тернопіллі суттєво нижчі, ніж у середньому в Україні. Наприклад, виходячи зі статистичних даних за лютий, освітяни нашої області отримували в середньому на 200 гривень менше, ніж освітяни в інших регіонах України. На 280 гривень менше отримували й наші медики.
Утім, у деяких видах економічної діяльності різниця ще більш відчутна. Наприклад, у промисловості й транспорті на Тернопільщині отримують приблизно на 1000 гривень менше, ніж у середньому в Україні. А у фінансистів і страховиків ця різниця становить більш як 3000 гривень. Понад 4000 грн різниці не на нашу користь у галузі інформації та телекомунікацій.

Особливо вражає пункт «професійна, наукова та технічна діяльність». За цим видом діяльності зарплата в Україні майже втричі вища, ніж у Тернопільській області.
Відмінність середніх зарплат в області та в Україні легко пояснити у двох галузях - транспорті та промисловості.
У нас немає авіаційного та водного транспорту, де зарплати вищі, ніж у наземному транспорті. Схожа ситуація - і в промисловості. На Тернопільщині немає потужних промислових добувних підприємств, де зарплати суттєво нижчі. А от чому, наприклад, торговці чи фінансисти на Тернопіллі отримують значно менше, ніж у середньому в Україні, збагнути важко. Адже часом банківське відділення у нашому місті може мати кращі фінансові показники, ніж аналогічне відділення у якомусь промисловому регіоні.

– Дійсно,‭ ‬заробітні плати в нас в області найнижчі,‭ ‬і це є великою проблемою.‭ ‬– розповідає голова‭ “‬Фонду соціально-економічних ініціатив‭”‬ Леся Колінець.‭ ‬– Відсутність великих промислових підприємств‭ ‬– це лише одна з причин.‭ ‬Дивує і обурює той факт,‭ ‬що зарплати освітян,‭ ‬медиків та державних службовців є нижчими середніх по Україні.‭ ‬А це в свою чергу породжує причинно-наслідковий зв'язок‭ ‬– якщо в державному секторі зарплати нижчі,‭ ‬то чому в приватному вони повинні бути вищими‭? ‬Підприємці не хочуть платити більше.‭ ‬Крім того,‭ ‬значна частина заробітних плат‭  ‬виплачується неофіційно або в‭ ‬звітності подаються занижені суми.‭ ‬Це також впливає на статистичні показники.
Як пояснює Леся Колінець,‭ ‬в період кризи,‭ ‬при значному стрибку курсу валют і цін на енергоносії,‭ ‬підприємства прагнуть мінімізувати свої витрати.‭ ‬

– На жаль,‭ ‬здебільшого це відбувається через економію на‭ ‬оплаті праці.‭ ‬– каже пані Колінець.‭ ‬– Щоб цьому протистояти,‭ ‬необхідна також консолідована і однозначна позиція профспілок.‭ ‬Без покращення економічної ситуації в країні,‭ ‬полегшення умов ведення бізнесу,‭ ‬ефективної державної підтримки підприємств‭ ‬– марно очікувати зростання заробітних плат,‭ ‬як загалом в Україні,‭ ‬так і в Тернопільській області.

Середня заробітна плата за видами економічної діяльності в Україні
Дані за лютий 2015 р.

                                             
16276 грн  - авіаційний транспорт                        
7954 грн - фінансова і страхова діяльність
7395 грн - інформація і телекомунікації
6108 грн - професійна, наукова і технічна діяльність
4153 грн - гуртова і роздрібна торгівля
4153 грн - ремонт автомобілів  
4065 грн - промисловість
4009 грн - водний транспорт
3544 грн - наземний транспорт
3459 грн - державне управління й оборона
3423 грн  - операції з нерухомістю
2950 грн - будівництво  
2653 грн - освіта  
2525 грн - діяльність бібліотек, музеїв і закладів культури
2446 грн - сільське господарство  
2418 грн - готелі й організація харчування
2380 грн - охорона здоров’я  
1942 грн - поштова і кур’єрська діяльність

Середня заробітна плата за видами економічної діяльності у Тернопільській області
Дані за лютий 2015 р.

4332 грн - фінансова і страхова діяльність
2937 грн - промисловість
2787 грн - інформація і телекомунікації
2742 грн - транспорт
2692 грн. - гуртова і роздрібна торгівля
2936 грн - державне управління й оборона
2498 грн - операції з нерухомістю
2734 грн - будівництво
2498грн - сільське господарство
2440 грн - освіта
2100 грн - охорона здоров’я  
2049 грн - професійна, наукова і технічна діяльність
1378 грн - готелі й організація харчування

За інформацією Державного комітету статистики України та головного управління статистики у Тернопільській області

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    От з такими зарплатами нас заохочують до праці ,та ще й не має рівності в зарплатах., той хто не працює фізично отримує більше від того, який спину гне ,дякую я якось перебюся
  • Haman Joey

    Дуже добре, що підприємців в Дубаї можете зробити свято

    і вони диск Mercedes і Lexus. Головне, що вона піде добре підприємців.

    Вони отримують свої гроші від людей, вони платять дуже мало.

    Парадокс, але української ментальності.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up