Тернополян вербують російські спецслужби

Тернополян вербують російські спецслужби
На жаль, багато жителів нашої області змушені їхати на заробітки за межі України. Одним з напрямків досі залишаються Росія та Крим. Однак є вже прецеденти, коли українців-заробітчан намагались завербувати російські спецслужби

Про знущання російських правоохоронців, їхні погрози та пропозицію «взаємовигідної» співпраці розповів співробітникам СБУ 34-річний житель Бучацького району.

Він практикував тимчасові підробітки на будівельних майданчиках і у січні 2015 року ризикнув виїхати «на заробітки» у окупований Крим, де й був затриманий російською поліцією. Увагу привернув до себе тим, що з'явився  поблизу центрального ринку Сімферополя з пляшкою пива в руках. Тут його і затримав патруль, перевірив документи – а тоді чоловіка обізвали «бандерівцем», затримали та доставили у відділок поліції.

- Мені запропонували свободу та можливість «безперешкодного» перебування на території Криму.  – розповідає чоловік, який просить приховати своє обличчя та не вказувати ім'я. – Натомість одягнений у цивільне чоловік, який був присутнім під час розмови, роз’яснив, що мене відпустять, якщо я візьму участь у зйомці відеорепортажу для одного із російських телеканалів. Незнайомець наголосив, що під час цього інтерв’ю я маю розповісти, що  є уродженцем Західної України, який виїхав у Крим через свавілля місцевої  влади, котра начебто примусово мобілізує населення.

Відео дня

То наш земляк мав розповісти, що приїхав на Кримський півострів, шукаючи захисту у Російської Федерації, оскільки остерігається переслідування. Уся ця розповідь мала б супроводжуватися шаблонними зворотами російської пропаганди та закликами до ухилення від мобілізації.

Незважаючи на погрози щодо тривалого обмеження волі та фізичної розправи, наш співвітчизник, за його словами, таки відмовився від «співпраці» із росіянами. Врешті-решт, усвідомивши безперспективність подальшого «опрацьовування» українця, його ознайомили із протоколом про адміністративне правопорушення та звільнили з-під варти.

Після повернення додому чоловік відразу ж звернувся в обласне Управління СБУ, де й розповів про обставини «проваленого» росіянами вербування.

 

- УСБУ в Тернопільській області попереджає громадян, які мають намір виїхати за кордон, а особливо на території, контрольовані Російською Федерацією, про зростання кількості спроб співробітників російських спецслужб та правоохоронних структур залучити громадян України до діяльності на шкоду нашій державі.  – коментує помічник начальника УСБУ в Тернопільській області Петро Королюк. - Для вербування українців вони можуть використовувати різні компрометуючі ситуації, залякування та засоби примусу.

Він наголошує, що згідно з ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України  особа звільняється від відповідальності, якщо, на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників, не вчиняє ніяких дій і добровільно заявляє про свій зв'язок з ними органам влади. 

Іншими словами, за для уникнення знущань чи тортур допустимо зробити вигляд, що ви нібито готові співпрацювати. Однак, в жодному випадку не виконуйте їх завдань і, повернувшись додому неодмінно повідомте про "бесіду" із ФСБ у Службу безпеки України.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Щось у мене є дуже великі сумніви щоб цього заробітчанина і ще з пропискою Західної України так просто відпустили . На мою думку вони могли йому любу статю КК РФ намалювати років так на 20 в тому числі і за шпигунство . Я так думаю вони його таки завербували ,а то що він в СБУ звернувся ,то може так було задумано за сценарієм РФ. В кожному місті України є агенти ФСБ просто вони дуже добре замасковані . І взагалі яка нормальна людина буде їхати в окупаційний крим до тих ватніків і дикунів котрі жахаються від людей з українською пропискою .
  • Анонім

    щось мова і термінологія в нього зовсім не заробітчанські, напевне завчений текст вимовляє

    Анонім reply Анонім

    Так на камеру все і підготували, що тут дивного. Це ж не відео допиту затриманого.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up