Благодійні внески при поступленні до садка вимагати не мають права

Благодійні внески при поступленні до садка вимагати не мають права

Тернополяни поскаржились на сайт міськради, що в одному з садків міста з батьків вимагають сплатити від 400 до 800 грн – при поступленні дитини у навчальний заклад. Ольга Похиляк стверджує: з батьків не мають права вимагати. Однак, якби хто хотів допомогти садочку, де навчатиметься дитина, – освітяни тільки вітатимуть таке і дякуватимуть батькам, хто допоміг закладові. 

  • Мене цікавить, чому, коли виділили на садочки гроші (щоб не збирали з батьків), завідуюча садочку добровільно-примусово при вступі дитини збирає добровільні внески, - написала тернополянка у розділі «Питання-відповіді» на сайті міськради. - До 01.0.2016 р. сказала кожному від 400-до 800 грн. кинути на певний рахунок. Коли це все закінчиться? Чому на неї нема ніякої управи і вона нікого не боїться?

В управлінні освіти кажуть, що не надто довіряють подібним повідомленням. Адже його залишив анонімний користувач, не назвавши своїх даних. Тому, навіть уточнити інформацію ні в кого.

  • На нарадах я це питання регулярно піднімаю, - каже начальник управління освіти і науки міськради Ольга Похиляк. – Ніхто і нікого не примушує і не може примушувати здавати гроші при поступленні дітей! Але - це суто моя думка, - хто має можливість і бажання допомогти коштами закладові, де навчатимиться його дитина, - будемо тільки вдячні.  

Суми, виділеної міськрадою, вистачає на найнеобхідніше – роздатковий матеріал,  ті ж предмети гігієни, кажуть чиновники. На 80% у садках міста поміняли вікна. На глобальніші ремонти чи техніку, на поповнення матеріально-технічної бази грошей не вистачає.

  • Якщо у когось вимагають - нехай звертаються до нас, в управління освіти, - каже Ольга Похиляк. – Однак, ми щиро дякуватимемо за будь-яку добровільну допомогу. Хочу нагадати всім: ми зараховуємо дітей, згідно з реєстрацією, а не через кошти, які сплатили батьки. До садків беремо всіх без винятку!

Якщо заклад переповнений, як, скажімо, у дитсадку №33 на «Канаді», освітяни кажуть, що готові запропонувати батькам альтернативу. Адже у садках, розташованих неподалік, відкрили нові групи з екстра-умовами.

Відео дня

Нагадаємо, міська рада виділила 3,5 млн грн на потреби шкіл і садочків. Це передбачено у змінах до бюджету міста на 2016 рік. Діє сувора заборона збору коштів з батьків на будь-які потреби закладів освіти. Чиновники прописали статтю «поточні видатки для дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл».

Як заявили у міській раді, мета виділення цієї суми полягає в тому, щоб у батьків перестали брати кошти на будь-які дрібні побутові потреби. Є розпорядження міського голови від 9 березня про сувору заборону збирати будь-які кошти з батьків для потреби навчальних закладів.

Міськрада виділила кошти з розрахунку 100 грн на одну дитину. Відповідно, допомога, яку отримує заклад, буде залежати від кількості учнів у школі, або вихованців у садочку. Отримані суми з міської казни, як правило, витрачають на відкриття нових груп та садочків, ремонти дахів, системи водо- і теплопостачання у навчальних закладах тощо. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    пишіть в сбу а не по сайтах і номери банківських рахунків вказуйте куди ви кошти перераховували
  • Анонім

    Наведу образний приклад: я працюю офіційно, проте не маю дітей. Ви працюєте неофіційно, ваші діти відвідують садочки. Чому я зі своєї з/п маю утримувати садочок для ваших дітей?

    Все має бути платним: кому що потрібно - хай оплачує. А не тільки надіятись на когось. Так у всіх розвинутих країнах світу. Це дійсно капіталізм.

    Анонім reply Анонім

    Ага, давайте ще за кожен виклик пожежної, швидкої чи поліції будем платить, в бібліотеці чи ще там за щось.

    В вас коли будуть діти так само скадете

    Діонісій reply Анонім

    :)
  • Анонім

    Чому ниєте? Це вам не Радянський Союз. Це вам омріяний капіталістичний рай!
  • Анонім

    Згідна на всі 100, набридло, всім дай.....щоб згодом завідуюча мала з чим по салонах краси їздити, знаю таких....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up