У Тернополі хочуть забрати "християнську етику" зі школи

У Тернополі хочуть забрати "християнську етику" зі школи

Петицію про заборону предмету "Християнська етика" у школах та дошкільних закладах надіслали на сайт міської ради, оскільки автор вважає, що внаслідок такої ситуації відбувається пряма дискримінація прав дітей, в сім’ях яких сповідується будь-яка інша релігійна традиція чи немає ніякої.

- Предмет «Християнська етика» включено до навчальних програм початкової освіти, нехай навіть в якості факультативу – однак, в більшості випадків не в позаурочний час, а в якості одного з уроків посеред навчального дня. У всіх без виключення освітніх закладах присутня християнська релігійна символіка, у окремих з них обладнані невеличкі культові кутки. 
В сім’ях у  яких сповідується будь-яка інша релігійна традиція або не сповідується ніякої,  діти (якщо батьки дізналися про факт порушення і заявили про своє небажання такої практики стосовно їх дітей) фізично відокремлюються і, фактично, протиставляються іншим дітям.

Хоча найбільшою проблемою є травмування психіки дітей, які ще не здатні самостійно робити вибір і усвідомлювати причини такої різниці між тими моральними засадами, в яких вони виховуються в сім’ї, і тими, на які їх наражають в освітніх закладах. При цьому, зокрема, порушується один з основних принципів дошкільної освіти, встановлений в ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту» - єдність виховних впливів сім'ї і дошкільного навчального закладу, що є неприпустимим. 
Пояснення адміністрацій стосовно того, що все перераховане вище є особистою ініціативою педагогічних працівників і вітається батьками не може слугувати виправданням грубого порушення вимог основного закону України і така практика повинна бути припинена. 

Наголошуємо на необхідності неухильного дотримання вимог законодавства стосовно світськості освіти. Така вимога жодним чином не є атавізмом радянської системи освіти. Така вимога закладає засади рівності всіх громадян України, незалежно від їх етнічного походження чи віросповідання, поваги та толерантного ставлення до права громадянина на свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої. 

У зв’язку із викладеним вище, просимо: 
1. Проінспектувати заклади освіти на предмет чіткого дотримання у закладах освіти вимог ст.ст. 15, 23, 35 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту». 

2. Виключити з навчальних планів освітніх закладів предмету «Християнська етика», і відновити викладання предмету «Етика» або будь якого іншого, ще не нестиме якого-небудь релігійного змісту чи навантаження з ухилом на конкретну релігію. 

3. Розробити письмове розпорядження стосовно необхідності неухильного дотримання вимог ст.ст. 15, 23, 35 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту», яке донести під розписку до всіх керівників освітніх закладів, а тим, в свою чергу, до кожного педагогічного працівника та осіб, які здійснюють непедагогічний догляд за дітьми ввіреного їм закладу, йдеться у петиції.

Підписати петицію можна тут. Наразі, зібраний 61 підпис з 250 необхідних, аби петицію розглянули в міській раді.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (36)
  • Анонім

    Хай живе і розціватє незалежна СВІТСЬКА держава Україна. Де НЕМАЄ державної релігії і всі люди ПОВАЖАЮТЬ права один одного.



    p.s. Персоніфікованих божків не існує.

    p.p.s. читайте пост обережно, бо можете отримати передозування сарказмом.
  • хххх

    авторка петиції є одночасно автором збору підписів за встановлення памятнику Шапокляк, наскільки я розумію-людина має можливість робити корисніші справи, проте обирає чомусь теми, котрі є якимось провокативними , шокуючими, проте безглуздими
  • Віталік Солонинка

    згоден це дійсно порушення конституції. нічого не маю проти віруючих людей но це діло приватне. цим має займатися церква а не школа. в школі не можна навязувати дітям ніяких віросповідань. такі уроки мають відбуватися добровільно в церкві а не примусово в школі
  • Смерть Ворогам

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up