Партнер рубрики Події

Будують-перебудовують без дозволів

Будують-перебудовують без дозволів
заставка
Добудова балкона на вул. Мазепи,1, на даху бару „Маяк”, розсварила дві сусідські родини. Перша стверджує, що добудова – незаконна і створює їм незручності. Друга відповідає, що має право узаконити добудову, а сусідів просто «тисне жаба».

Обидві родини розповідають, що багато років жили дружньо, справді по-сусідськи. Як перші, так і другі мають вихід на дах. Однак рішення про добудову та початок робіт призвели до сварок і викликів контролюючих інстанцій.  

- Сусідка Галина Шимко будує балкон без погодження, - розповідає Олег Симоненко. – Мені це створює незручності. По-перше, перекриває світло. І тепер з її балкона видно, що у мене в кімнатах робиться. Проглядається все повністю. Мені, виходить, треба своє вікно замурувати. А по-друге, робить це без дозвільних документів і погодження з нами. Куди я не звертався, жодної реакції. 

Зокрема, чоловік звернувся із запитами у жек, управління ЖКГ, управління архітектури, інспекцію Держархбудконтролю.  

- У жеку відповіли, що дали сусідці місяць для підготовки документації і дозвільні документи на облаштування балкона, - додає пан Симоненко. – Але які можуть бути дозволи? Вона їх не має. В управлінні архітектури відповіли, що в них не зареєстровано містобудівних умов та обмежень на добудову балкона. І зазначили, що державний контроль у сфері будівництва наразі здійснює Інспекція архбудконтролю, а вони тут ні до чого.

Архбудінспекція відповіла, що власником квартири є чоловік сусідки, він – за кордоном. І усі документи – у нього. Повернеться – надасть. У разі відсутності документів власник демонтує об’єкт. 

- Якось довелось викликати міліцію, - каже пан Олег. - Повернувся з роботи, а сусідка стіну вже добудувала впритул до мого вікна. Сушку мою зняли. Хотів зняти блок, а він впав. То вона ще й написала у міліцію, що той блок коштує величезні гроші. Після виклику стіну трохи перебудували, зробили «на кут». 

Йшли на поступки 
Сусідка Галина Шимко, на яку поскаржився пан Олег, також розповідає про незручності, які створювала їй родина Симоненків. Стверджує, що спершу сусіди не були проти добудови, а що сталось потім, вона не знає.


- Раз оця вся історія піде в люди, і з негативного боку, то ви спитайте, чи у них все законно, - каже пані Галина. – Вихід на дах вони зробили законно? Вони мають документи? Не мають. Я отримала дозвіл ще у 90-х, після того, як отримала квартиру. Але тоді не мала змоги  добудувати.

Відео дня


Жінка запевняє, що почала будувати балкон, як передбачено у проекті. Ба більше, вона каже, що спершу вони мали разом із сусідами будувати і робити накриття. А потім Симоненки чомусь передумали.

- Блоки мені порозкидав. Міліція приїхала. Це відколи міліція будівництвом займається? – обурюється пані Галина. - Ми дуже добре з ними жили. І я їм говорила, що у мене є дозвіл. Я  просто узаконюю будівництво. Зараз є закон про спрощення, без накладення штрафів (вочевидь, йдеться про будівельну амністію – прим. ред.). Тобто те, що було добудовано колись, тепер можна узаконити. Тож я це і хочу зробити. От тільки цих людей жаба тисне.


Нема власника
Загалом претензій у сторін не бракує. Найкраще їхній спір, кажуть фахівці, вирішувати у суді. Яка ж ситуація із документами та дозволами, ми поцікавились в Інспекції архбудконтролю та у жеку. 

- Від нас у них немає жодного дозволу, - стверджують в Інспекції. – Та нічого зробити ми також не можемо. І ми це пояснювали людям. Ми зобов’язані відреагувати на звернення. Ситуація там така, що власник – чоловік. А він за кордоном. Нам же для складання акта потрібен власник або хтось, хто має доручення.

До слова, у відповідях, наданих пану Симоненку, йдеться про перебування за кордоном чоловіка. Однак в одній відповіді – одне прізвище, в іншій – інше. Як пояснюють сусіди, за кордоном – колишній чоловік пані Галини.

Тож сусіди припускають, що ці пояснення – лише спроба відтягнути час. Про неможливість поспілкуватись із Галиною Шимко кажуть і у жеку - ДП «Фаворит».

- Жінка не йде на контакт. Якби вона мала дозвіл на добудову, то вже усі проблеми вирішили б, -  каже директор жеку Олег Лемега.-  Можливо, вона й має якийсь проект. Але сумніваюсь, що він погоджений. Ніхто не братиме такої відповідальності - погоджувати те, що там зроблено.

У жеку кажуть, що ще спробують поговорити із пані Шимко. Якщо вдасться - покличуть на адмінкомісію. 


- Якщо немає дозвільних документів, то перший крок – адмінкомісія, - додає директор жеку. – Другий – узаконення через суд. 

До слова, в Інспекції архбудконтролю кажуть, що узаконити добудову балкона нереально. Під «будівельну амністію» вона також не підпадає.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Фостяк

    Норм які б дозволяли прибудови "балконів", як це називають тернополяни  до багатоквартирних багатоповерхових будинків не було і не має. Адже балкон це консольна плита. Колись були прийняті рішення які дозволяли влаштування балконів, наголошую балконів, на перших поверхах багатоповерхових будинків,  але в розмірах і по типу верхніх, підпорядковуючись вертикальній рядовій композиції. Проте коли окремі недолугі чиновники почали погоджувати відхилення на 10 см, пів метра, 3-10 метрів це припинили. Оскільки такі "балконища" почали псувати фасади будинків наносячи шкоду усім мешканцям, - тому було приянято  рішення про заборону влаштування балконів, тим більше що за законодавством під ці прибудови слід було виділяти земельні ділянки. Прибудови які колись масово робили тернопооляни є реконструкцією багатоквартирних будинків і повинні були проводитись на усю висоту будинків, що для 3-10 поверхових будинків практично не реально. Треба розуміти що фасади будинків є завершені архітектурно і належать до спільного неподільного майна усіх мешканців будинку. А тому порушення цілісності фасадів одразу наносить шкоду майну громади в особливо великих розмірах з усіма правовими наслідками.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up