Партнер рубрики Події

Кого викликатимуть під час мобілізації у військкомати?

Кого викликатимуть під час мобілізації у військкомати?
У країні почалася третя черга часткової мобілізації населення. Триватиме вона 45 днів
Третя черга першої хвилі Тчасткової мобілізації набирає обертів. У військові комісаріати щодня кличуть нових призовників.

Нагадаємо, 22 липня Верховна Рада України підтримала Указ Президента “Про часткову мобілізацію”. “За” проголосували 232 народні обранці.

- Днями товариш отримав повістку, - розповідає тернополянин Сергій. - Він мав їхати на заробітки в Польщу. Але тепер, вочевидь, доведеться відмовитися від поїздки. Я навчався на військовій кафедрі в університеті. Цікаво, чи й мені скоро прийде повістка?

З одного села – аж 90 чоловік

Відео дня

Хвиля часткової мобілізації накрила не тільки Тернопіль, а й містечка і селища всієї області. За словами тамтешніх жителів, у військкомати кличуть навіть тих, хто раніше не служив в армії.

- Знайомі розповіли, що в одному із сіл Збаразького району забрали аж 90 чоловіків, - розповідає Юрій (прізвище редакції відоме - прим. ред.). - Багато хлопців пішли у військкомат без повістки, щоб дізнатися, чи їх кликатимуть. А вийшло так, що всіх записали добровольцями. Враховуючи те, що селище невелике, то в ньому залишаться, напевне, тільки жінки, діти і люди похилого віку.

Про те, що у військкомати викликатимуть тільки тих, хто вже проходив службу в Збройних Силах України та має військовий квиток, повідомив на брифінгу 25 липня голова Тернопільськії ОДА Олег Сиротюк. За його словами, часткову мобілізацію проводитимуть винятково серед тих фахівців військово-облікових спеціальностей, у яких є потреба в зоні проведення АТО. Він наголосив, що цій мобілізації не підлягають юнаки призовного віку. Олег Сиротюк також додав, що ця мобілізація допоможе збільшити кількість людей, які «виконуватимуть функцію забезпечення ротації безпосередньо у місцях проведення бойових дій». Натомість військовослужбовців, які перебувають там уже кілька місяців поспіль, переправлять на іншу територію для виконання завдань.

Натомість в. о. військового комісара обласного військового комісаріату Володимир Катинський стверджує таке.

- Сьогодні призовний вік — від 18 до 50 років, - каже він. - Верховна Рада проголосувала за збільшення граничного віку до 60 років. Нині законопроект перебуває на підписі у Президента. За потребою усі чоловіки призовного віку будуть мобілізовані. Призовників направлятимуть у військові частини для проходження навчання.

Володимир Катинський не називає точної цифри, скільки чоловік заплановано мобізувати цього разу. Адже це є секретною інформацією. Він лише цитує голову РНБОУ Андрій Парубія: “Третя хвиля часткової мобілізації дасть змогу привести у бойовий стан 15 бойових частин і 44 частини бойового забезпечення”.

- У Тернопільській області призвали меншу кількість людей, аніж у сусідніх регіонах, - наголошує військовий. - Приміром, Житомирщина та Хмельниччина відправили набагато більше призовників, аніж ми, причому безболісно.

На питання, чи забезпечені необхідним військовим спорядженням ті, хто перебуває у зоні АТО, в. о. військового комісара відповів, що вояки мають все потрібне. Так, місцевий батальйон територіальної оборони, який недавно відправили в Херсонську область, завдяки зусиллям місцевої громади на 100% забезпечений бронежилетами.

- Серед місцевого населення є чимало добровольців, які готові захищати свою країну, - каже Володимир Катинський. - Та, на жаль, охочих “відкосити” від служби стає більше.

Буде ротація військ

Відповідно до Указу Президента мобілізацію оголошують на 45 днів, каже юрист із господарських питань Євген Покопцев. Документом передбачено “призов військовозобов'язаних, резервістів та поставку транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України здійснити в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву". Акцент, за словами юриста, роблять саме на тих людях, які раніше служили в лавах Збройних Сил України або мають досвід проведення різних бойових операцій. Детальна схема порядку проведення мобілізації — у графіці.

- Згідно із Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” призову не підлягають військовозобов'язані, заброньовані на момент мобілізації органами місцевого самоврядування, розповідає пан Покопцев. - Відповідно, ці особи повинні забезпечувати територіальну оборону. Також не покличуть чоловіків, на утриманні яких перебуває четверо дітей віком до 16 років. Раніше йшлося тільки про трьох дітей. Не мобілізують і жінок, які виховують дітей, яким не виповнилося 16 років.

Звичайно, не будуть призивати й тих осіб, які визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я — на піврічний термін. Після цього вони знову повинні пройти медичний огляд.

Третя черга мобілізації, за словами юриста, зорієнтована ще й на те, аби провести ротацію військ. Кого замінять і на який період, Міністерство поки що вирішує. Юрист також додає, що під час воєнного стану військовим можуть надавати відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів. Однак законом передбачено, що надання таких відпусток здійснюють за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • fuck_them_all

    Це боротьба кланів. А гинуть звичайні люди.
  • Ярик

    Ха ха ха дурачки воюют, ннехай скоріше виженуть всіх з Верховної ради цих 450 ган...., і Порошенко продасть свій завод тоді я піду воювати а так я х..забив великий конячий:):):)
  • О

    В Україні сотні тисяч людей, які носять погони, приймали присягу і мали б захищати державу в першу чергу. Чому ніхто не мобілізує "бичків" з різного роду прокуратур та їм подібних? Вони ж нічого корисного для народу України не зробили! І для бюджету користь, в армії зарплати менші, ніж вони нізащо отримують.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up