Партнер рубрики Події

Матері загиблих бійців зі "Збруча" вимагають покарати командирів за смерть синів

Матері загиблих бійців зі "Збруча" вимагають покарати командирів за смерть синів
Матері загиблих на Херсонщині бійців пікетують суди та вимагають притягнути до відповідальності командирів батальйону «Збруч»
Резонанс довкола трагедії, яка сталася 1 лютого в селі Червоний Чабан, що на Херсонщині, досі не вщухає. Тоді у пожежі загинуло шестеро тернопільських бійців, ще восьмеро отримали опіки.

Нагадаємо, що тоді близько другої години ночі у польовому таборі спалахнула пожежа, під час якої здетонував боєкомплект. Унаслідок цього загинули шестеро бійців батальйону “Збруч”, ще 11 - отримали травми. Усі загиблі були жителями нашої області, з 11 травмованих - восьмеро представників Тернопілля. Військова прокуратура південного регіону України зареєструвала кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 270 та частиною 2 статті 412 Кримінального кодексу України.

 - Надзвичайна подія сталася через порушення правил пожежної безпеки, - повідомив керівник прес-служби військової прокуратури Південного регіону Павло Аксьонов. - Один із військовослужбовців намагався розпалити пічку, застосувавши бензин.

У пожежі звинуватили сержанта Власюка

Відео дня

Військовослужбовця, дії якого спричинили пожежу, затримали у зв'язку з підозрою у вчиненні кримінального правопорушення.

Далі у листах Військової прокуратури Херсонського гарнізону Південного регіону України знаходимо інформацію про те, що за цим фактом 1 лютого 2015 року внесли відомості до ЄРДР та розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 270, ч. 2 ст. 412 Кримінального кодексу України. У ході розслідування встановили, що сержант Власюк О. С. необережно поводився з вогнем і спричинив пожежу у польовому таборі військової частини, внаслідок якої загинули шість військовослужбовців, ще одинадцять отримали опіки різного ступеня важкості. Окрім того, знищені боєприпаси та інше військове майно, а також особисті речі військовослужбовців.

У відповіді прокуратури також йдеться про те, що у вчиненні кримінальних правопорушень інших осіб про підозру не повідомляли.
Батьки загиблих бійців «Збруча» та інших загиблих в АТО хлопців просять справедливого суду та притягнення до відповідальності всіх винних у трагедії. 15 вересня вони прийшли до міськрайсуду, аби вимагати справедливості. Уже вдруге засідання у справі про батальйон «Збруч» на Херсонщині перенесли, бо обвинуваченого не привезли до Тернополя.

Матері вимагають покарати командирів

Минулого тижня таки відбулось перше ознайомлювальне слухання. Обвинуваченого доправили у СІЗО. Втім, матері синів, які загинули на Херсонщині, говорять, що за останні півроку так і не почули вибачення від командування батальйону «Збруч». Вони стверджують: справа не в тому, щоб засудити тільки одного бійця із ремонтної бригади, якого і звинувачують у підпалі. Потрібно перевірити, чи дії військових командирів були адекватними.

Матері загиблих бійців кажуть, що бачили задокументовані свідчення обвинуваченого, де він зізнається, що облив бензином приміщення і кинув гранату. Бо напередодні отримав звістку про загибель товариша у зоні АТО і через це втратив здоровий глузд.

- Хіба Власюк наших дітей розмістив у зачиненому приміщенні із заґратованими вікнами? - каже мати загиблого бійця Павла Римара пані Тетяна. – Хіба це лише його провина? Чому командування досі не зібрало нас усіх, нас же не так багато - шестеро родин. Чому нам не пояснили, як загинули наші діти?

За словами жінки, навіть про смерть сина їй повідомляли друзі Павла. Жінка написала кілька заяв та звернень у військову прокуратуру Херсонського та Південного гарнізонів, Головну військову прокуратуру, зверталась до народних депутатів. Вона вимагає, аби контролюючі органи розповіли про роль командирів батальйону «Збруч».

- Мене цікавить, за чиїм наказом розмістили намети у приміщенні старої ферми з одним виходом і загартованими вікнами, чи не були порушені правила техніки безпеки при розміщенні наметів, де були командири під час пожежі, чому командування батальйону так і не знайшло часу для зустрічі з рідними загиблих? - запитує пані Тетяна. - Я прошу на підставі даних розслідування вирішити, чи є склад злочину в діях командирів.

У відповідь на звернення пані Римар у липні цього року заступник військового прокурора Херсонського гарнізону А. Завгородній зауважив: «30 квітня 2015 року до ЄРДР внесені відомості про кримінальне правопорушення з попередньою кваліфікацією за ч. 2 ст. 425 КК України за фактом недбалого ставлення до військової служби службовими особами військової частини. Наразі триває досудове розслідування». Результатів його, вочевидь, немає і досі. Як було зазначено в листі: «У відповідності до ст. 222 КПК України та ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» інші відомості щодо розслідування кримінального провадження відносяться до таємниці слідства і не підлягають розголошенню на цьому етапі розслідування».

Командири навіть не вибачились

- Відповідальності ніхто не несе, - наголошує пані Тетяна. - Прикро, що діти загинули у чужій стороні, а винних так і не знайшли.

Інша мама, Надія Сикліцька, розповідає, що була на тому місці, де загинув син Назар.

- Ми поїхали, аби хоча б свічку запалити, - каже вона. - У той день, коли прийшла страшна звістка про загибель сина, мені було дуже зле: усе тіло тремтіло, калатало серце, дихати не було чим. А коли інший син сказав мені, що Назара більше немає, у мене всередині все похололо. Ми одразу вирушили до Тернополя у військову частину, аби дізнатися правду. Там уже передзвонили до командування і дізналися, що син таки загинув. Я і досі не хочу вірити. Хай би Назар був далеко. Але головне - щоб жив.
Мама загиблого Юрія Наливайчука пані Тетяна додає, що коли прийшли синові друзі і сповістили страшну звістку, вона просто втратила свідомість. Після того лежала в лікарні. Жінка досі не може оговтатись від болю. Усі матері - у розпачі. Вони не розуміють, чому, коли стільки молодих життів відійшли у вічність, ані влада, ані командири не можуть взяти відповідальність за свої недопрацювання.

За словами жінок, наступні судові засідання у цій справі відбудуться 8, 9 та 12 жовтня. Вони обов'язково стежитимуть за тим, аби все було об'єктивно.

Зв'язатися із командиром батальйону «Збруч» Ігорем Ларіним нам не вдалось. Обидва телефони вимкнені. Оскільки він перебуває у зоні проведення АТО, вийти на контакт із ним наразі не так просто. У той же час ми спробували дізнатися результати розслідування причетності командирів «Збруча» до цієї трагедії у військовій прокуратурі Південного гарнізону. Втім, там відмовились коментувати ситуацію. Журналіст залишила номер телефону, одна так ніхто і не зателефонував. Ми підготували офіційний запит у прокуратуру. Відповіді на наше звернення та про судові засідання, які відбудуться на початку жовтня, читайте в продовженні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up