На 61-му році життя померла тернопільська мистецтвознавиця Віра Стецько

На 61-му році життя померла тернопільська мистецтвознавиця Віра Стецько

Про смерть тернопільської мистецтвознавиці, журналістки, краєзнавиці, дослідниці творчості І.Пінзеля, громадської діячки та музейного працівника Віри Стецько повідомили друзі видатної жінки у неділю, 21 серпня. Близькі запам'ятали її щирою, доброю, мудрою та завжди усміхненою. 

 

Віра Стецько досліджувала творчість "Галицького Мікеланджело" — Іоана Пінзеля. Вона фактично наново відкрила унікального митця не лише для тернопільської, а й для світової спільноти. Долучилася Віра Стецько і до проведення виставки скульптур Пінзеля у найвідвідуванішому музеї світу – паризькому Луврі.

- Ми дружили з 90-х років, - розповідає подруга Віри Стецько журналіст Жанна Попович. - Моя перша публікація була присвячена саме Бучачу, ратуші і Пінзелю. Скільки пам'ятаю Віру, вона завжди посміхалась. Навіть оці півтора роки, що хворіла, виходила не часто, але завжди з посмішкою. Віра була мудра, ерудована і дуже доброзичлива. Це завжди мене дивувало в ній. 

Жінка пригадує той час, коли Віра Стецько знайшла портрет-маску Пінзеля.

Відео дня

- Вона розповідала, як розбирала скульптури і побачила, що на неї, як казала сама Віра, дивиться Пінзель, - продовжує пані Жанна. - І вона зрозуміла, що на правому плечі скульптури "Алегорія Мужності" Пінзель залишив свій портрет. 

Лише хороші спогади про Віру Стецько, її фірмову посмішку - і в журналістки Тетяни Тарасенко. 

-  Віра для мене - завжди усміхнена і завжди зі своїм чоловіком Дмитром, - розповідає Тетяна. - Людина, яка любила хорошу каву і поговорити за нею. Вона завжди допомагала журналістам, підказувала теми, новини. Я, до речі, тільки сьогодні дізналась, що вона закінчила факультет журналістики. За фахом - журналіст, а за покликом - мистецтвознавець. Вона страшенно переймалась Пінзелем, постійно досліджувала все, що з ним пов'язано. 

Пані Тетяна пригадує, як у Краєзнавчий музей приїхали журналісти зі Сходу, і Віра Стецько настільки цікаво розповідала, що ті не хотіли йти звідти.

- Мене, на жаль, не було тоді, але журналісти потім ділились враженнями. Казали, що це було неймовірно. Вони не хотіли йти з музею, - продовжує співрозмовниця. - Взагалі це була людина, яка завжди виручала. Якщо потрібно було організувати щось цікаве, вона завжди допомагала. Популяризувала свою справу як тільки могла. Вона жила своєю роботою.

Віра Стецько до останнього була справжньою жінкою, додає Тетяна Тарасенко. Вона мала свій оригінальний смак, стиль і завжди його дотримувалась. 

Редакція сайту “20 хвилин” висловлює свої співчуття рідним та близьким Віри Стецько.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Євгенія Цебрій

    дуже шкода...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up