Партнер рубрики Події

«На що ідуть гроші, виділені на безпритульних тварин?»

«На що ідуть гроші, виділені на безпритульних тварин?»
архів ГО "Ноїв Ковчег", фото із спільноти у ФБ
У міськраді стверджують, що проблему безпритульних тварин у місті вирішують, як можуть. Мовляв, мають у цьому напрямку роботи навіть чим похвалитись. Тернополяни вирішення цієї проблеми не бачать і не розуміють, куди ж ідуть гроші, виділені на тварин.


Люди обурюються, що попри роботу над цією проблемою, безпритульних тварин чимраз більшає. А кліпсованих серед них  – все менше і менше. Чому так виходить і чи справді виділені міськрадою гроші використовують за призначенням, цікавиться тернополянин Роман Кнейслер. Так, наприкінці листопада він зареєстрував петицію на сайті міськради про створення притулку для тварин, який повністю мав би вирішити питання безпритульних тварин у Тернополі. 11 грудня пан Роман отримав відповідь від заступника міського голови Владислава Стемковського. І вона його здивувала та обурила. 


„Виявляється, з міського бюджету за останні два роки було виділено майже 2 000 000 гривень, - написав він у листі на сайт 20minut.ua. – У місті функціонує центр відлову тварин і стерилізації, який оснащений за останнім словом техніки! І жодної проблеми з тваринами у Тернополі немає. Цікаво, що на офіційному сайті міськради оприлюднено відповідь, де вказані були точні цифри, виділені ТзОВ «Зооцентр» – близько 2 000 000 гривень. За декілька годин ці цифри безслідно зникли! Дехто назвав би це підозрілим”.

За словами Романа Кнейслера, він навідався в офіс «Зооцентру». Однак за вказаною міськрадою адресою – вул. Живова, 19, офіс 21 — нікого не знайшов. А сусіди цього офісу сказали, що давно «Зооцентру» не бачили.  

– Якось побачив біля будинку травмовану тварину, – каже співрозмовник. – Хотів, щоб їй допомогли. Телефонував у «Зооцентр», що фактично є тією ж ГО «Ноїв ковчег». Та вони не допомогли. То машини нема, то таким не займаються.
Скільки ж грошей виділили та допомогу безпритульним тваринам, ми поцікавились в управлінні ЖКГ міськради та організації, яка займається цим питанням, - «Зооцентру». 

 – У 2015 році тендер на регулювання чисельності безпритульних тварин у місті та утримання центру стерилізації і притулку для тимчасового їх перебування виграло ТОВ «Зооцентр», – каже заступник начальника управління-начальник відділу благоустрою та екології міськради Олег Соколовський. – Роботою товариства ми задоволені, оскільки це ті ж громадські активісти, які допомагали тваринам і до участі у тендері. Відтак вони залучають до роботи не тільки держкошти, а й свої і спонсорські. Тому Центр перетримки тварин у Дичкові змінився. Тут покращились умови для перебування тварин – поїдьте подивіться! Окрім того, думаю, у наступному році результати роботи будуть кращими. Адже «Зооцентр» не просто стерилізує тварину, а й шукає господарів для неї.

 За словами пана Соколовського, у 2014 році міськрада виділила на безпритульних тварин 480 тис. грн. У 2015-му – 203 тис. грн. Йдеться і про кошти, виділені на утримання, а також відлов, стерилізацію та зарплати працівникам. Сьогодні всі кошти освоєні. «Зооцентр» же з тих згадуваних 403 тис. отримав 300 тис. грн. До цього питанням безпритульних тварин займалось інше підприємство.


 – За інформацією, яку я отримав, мабуть, близько двох місяців тому простерилізували 110 тварин. – Сьогодні таких, зрозуміло, ще більше. Стерилізація самки обходиться орієнтовно у 300 гривень, самця –  орієнтовно у 230.

Відео дня


 У той же час, каже пан Соколовський, у міськраді розуміють, що проблеми із безпритульними тваринами є. Однак, за чинним законодавством, простерилізувати тварину, потримати у Центрі її певний період після операції – єдине, що вони можуть зробити.

 – Зрозуміло, що не всі задоволені, – додає він. – Зрозуміло, що тварин більшає, оскільки відбувається міграція. Центри перетримки мали б бути у кожному місті, але наразі цього немає. Тому Тернопіль несе навантаження всієї області.

 Не розуміють, звідкіля інформація про два мільйони для їхнього товариства, і у ТОВ «Зооцентр». Тут наголошують: лише влітку 2015-го почали освоювати гроші громади.  

– Не зовсім зрозуміло, звідкіля у тернополянина така інформація, – каже активіст Громадської організації «Ноїв ковчег» та співзасновник ТОВ «Зооцентр» Олена Дейнека. – Адже ТОВ «Зооцентр» тільки цього року вперше (!) як стороння організація виграла тендер від міськради. Тому минулого року вона фізично не могла прийняти фінансування. ТОВ "Зооцентр" почало використовувати кошти громади тільки у кінці літа 2015 року. Усі витрати є підтвердженими.

Так, за словами пані Дейнеки, директор ТОВ поки що не бралась за фінансовий звіт, оскільки стерилізації та операції заплановані до кінця грудня.

– Окрім коштів, спрямованих на стерилізацію упродовж серпня-грудня – це 110 000 гривень  ще були освоєні гроші, призначені на відлов і утримання тварин, – каже вона. – Скільки саме, ще не рахували. Адже фінансовий звіт планують робити після завершення звітного періоду. Загалом освоєно 300 000 гривень.

Що ж до того, чи повинні допомагати у разі дзвінків про травмованих тварин, то відповідь однозначна – так.

– Звісно, ми стараємось допомогти у таких випадках. Для цього і створена організація, – каже вона. – Передусім йдеться про ТОГО «Ноїв ковчег». Юридична адреса «Зооцентру» справді змінювалась, адже спочатку ТОВ було зареєстровано на Львівській. Наразі наша нова юридична адреса - вул. Живова, 19, офіс 21, ринок «Купон».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Анонім

    Я розумію, що може щось і вкрали. але ну це відверта брехня, що все до копійки. Люди отримували зарплату, працював стерилізаційний цент, сплачував податки, заправлялася на заправках машина служби відлову. Так, що казати, ой, усе до копійки вкрадено, то це ну просто, не правда.
  • Анонім

    Соколовський обманює тому що у 2014 році  480 000 всі гроші до копійки були ВКРАДЕНІ

    це легко зрозуміти просто побувавши в дичкові і поспілкувавшись з волонтерами. ВКРАДЕНІ всі до однієї  гривні  - ні по бумагам все добре є звіти, чеки,  а по суті роботи не були зроблені. Волонтери збирались і ходили з цією інформацію до Надала-в результаті була фраза - "звертась в органи"-результат нуль. Тему не хотів піднімати ні один тернопільський журналіст

    у 2015 через вибори Надал наказав вирішити це питання, щоб не нашкодило іміджу, тому було запропоновано волонтерам угоду(НАВІТЬ ПРОШКИ ПЕРЕСВАРИЛИСЬ ІЗ ЗА ЦЬОГО)

    вони мовчать на рахунок 2014 , а  натомість получають хоть щось у 2015)!!!!

    браво Сергійко ..як завжди викрутився)
  • Анонім

    саме на Львівській, де була перша юридична адреса ТоВ Зооцентр планується відкриття уже приватної ветеринарної клініки,про яку було нещодавно анонсовано у ЗМІ (тільки для вуалю використали звичайну переселенку,щоб і ніхто не здогадався) і з якою Зооцентр уже уклав чи укладе договір про обслуговування стерилізаційного центру...усе геніально  і просто!!!  Так що знайте, тернополяни,на що йдуть гроші, виділені з бюджету на безпритульних собак- на приватні клініки Дейнек, Тереєв і їх подібних!    А починалося усе з благодійності Ноєвого Ковчегу
  • Анонім

    Міська зрада не тільки обкрадає людей ,то  про собак взагалі мова не йде ,а гроші йдуть на фуршети в ресторанах  ,і коли вони набивають пуза ,по місту бігає зграя собак .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up