"Нашу квартиру продали родині чиновника"

"Нашу квартиру продали родині чиновника"
Тернополянка стверджує, що її заставлену в кредит квартиру без її відома продали родичам працівника виконавчої служби. Той каже, що жодного стосунку до виконавчого провадження не має. Мовляв, інформація - неправдива, а питання про те, кому продали, не повинно стояти.

- Доки я оформляла право власності на квартиру у центрі міста, не стало вже й самого житла, - стверджує тернополянка Ірина Трач. – Нові господарі – рідня заступника начальника першого відділу виконавчої служби. Причому зробили все так, аби викупити житло за невелику суму.

Наразі жінка оскаржує законність проведених торгів в Апеляційному суді. Окрім того, проводять розслідування правоохоронці. Роблять це за зверненням обох сторін – тернополянки, яка звинувачує виконавчу службу, і заступника начальника першого відділу. Той припускає, що пані могла підробити документи. У відкритому кримінальному провадженні здійснює процесуальне керівництво міська прокуратура, повідомили у прес-службі обласної міліції та міської прокуратури.

Мали жити півроку спокійно

Відео дня
> - 18 жовтня 2012 року помер мій чоловік, - розповідає пані Ірина. – Коли я почала оформляти спадщину, то дізналась, що двокімнатна квартира на Замковій, 16 уже не наша. Це був для мене шок.

Згадувана квартира, за словами співрозмовниці, була під заставою. У 2010 році Тернопільський міськрайонний суд виніс заочне рішення про стягнення боргу шляхом вилучення помешкання. Однак родина Трачів, як стверджує жінка, домовилась із банком, що самостійно продасть квартиру, аби повернути гроші. Але перший же покупець, якого знайшла родина, після відвідин виконавчої служби відмовився купувати і сказав: «Ви самі цієї квартири не продасте».

- Справою займався чоловік, - продовжує пані Ірина. – Але у липні 2012-го він захворів, а в жовтні його вже не стало. Буквально за два тижні після похорону я принесла свідоцтво про смерть заступнику начальника першого відділу ДВС. Заступник – Петро Кузьма - сказав, що півроку можемо жити спокійно. Бо робити будь-що з квартирою після смерті чоловіка, допоки я не оформлю спадок, не можна.

Коли ж за півроку жінка пішла оформляти спадщину, то дізналась, що квартиру ще у грудні продали. Причому торги провели нібито у присутності ще живого власника, скаржиться жінка.

- Я витребувала всі документи і з’ясувала, що нова власниця нашої квартири – теща Кузьми Євгенія Захарчук, — продовжує жінка. — На торгах її не було, лише представник від неї – її донька. Нині, до речі, квартира уже оформлена на доньку. Фактично торги провели між членами однієї родини. Причому купили квартиру за 187 тисяч гривень – і це за двокімнатну квартиру у центрі Тернополя!

До слова, двокімнатні квартири в Центрі Тернополі зараз цінять приблизно в півмільйона гривень (або 37-45 тисяч доларів). Звісно, ціна залежить від ряду факторів – площі квартири, ремонту в ній тощо.

Виконавче провадження, за словами пані Ірини, перебувало у першому відділі держвиконавчої служби. Перед проведенням торгів справу передали у другий відділ цієї установи. Під час переходу вартість квартири зменшилась із 260 тис. грн до 240. А потім зробили уцінку ще на 25%.

Заяву принесла при свідках

Тож обурена жінка звернулась до правоохоронців, у прокуратуру. Кримінальне провадження то закривали, то відкривали. Зверталась тернополянка зі скаргою і в управління юстиції, і у суд. Також скаржилася у ЗМІ.

- Я досі нічого не можу зробити, бо у того чоловіка – зв’язки, - каже пані Ірина. - У суді першої інстанції я програла. У цивільному позові мені відмовили, бо у цій справі є елементи криміналу. Тепер справа в Апеляційному суді. До останнього судового засідання я була впевнена, що судді у світлі революційних подій повернулись обличчям до народу. Але наші клопотання, наприклад про виклик додаткових свідків, про виклик самої Захарчук, суд не бере до уваги. Натомість клопотання іншої сторони приймає.

Виконавча служба, як каже жінка, стверджує, що про проведення торгів її поінформували 18 жовтня. Мовляв, Трачі не забрали рекомендований лист, ніхто не відчинив дверей.

- А це нічого, що того дня помер мій чоловік? - обурюється Ірина Трач. – У нас двері того дня взагалі не зачинялись! А вони все намагаються виправдати тим, що я свідомо не подала заяви про смерть. Хоча я це зробила у присутності свідків.

Адвокат та водночас голова ГО «Громадсько-правова люстрація» Володимир Малишевський стверджує, що у цій справі є ознаки корупційних діянь. Адже пан Кузьма мав привілеї у даній ситуації, навіть не займаючись вищевказаним виконавчим провадженням.

журналах відмітка відсутня"

Водночас заступник першого відділу виконавчої служби всі обвинувачення пані Трач вважає безпідставними. Тож усю інформацію, оприлюднену нею на місцевих сайтах, вважає наклепом на нього та виконавчу службу загалом.

  - В органи юстиції мене призначили 25 липня 2012 року, - розповідає Петро Кузьма. - Наскільки мені відомо, згадуване виконавче провадження передали на виконання у Другий відділ 31 липня 2012 року, оскільки там було зведене виконавче провадження. А це означає, що за час моєї роботи воно було на виконанні у Першому відділі лише п’ять днів, а не з 2010 року, як стверджує пані Трач у ЗМІ. Також зазначаю, що я не вів і не контролював згадуване виконавче провадження. Його подробицями почав цікавитись лише нещодавно, і то завдяки пані Трач. До того я взагалі не знав, що воно було на виконанні у Першому відділі.

Заперечує пан Кузьма і слова Ірини Трач про те, що вона повідомляла у Перший відділ 30 жовтня 2012 р. про смерть чоловіка. Адже, стверджує він, неодноразові перевірки, які проводили за скаргами пані Трач, встановили, що у журналі вхідної кореспонденції відсутня відмітка про надходження її заяви. А підпис на відмітці про отримання не належить працівникам канцелярії Першого відділу ДВС ТМУЮ.

- Жінка, наскільки мені стало відомо, не показує цей документ в оригіналі, - додає пан Кузьма. - Адже їй добре відомо, що є дві мої заяви в правоохоронні органи стосовно достовірності цієї заяви. У них я прошу провести відповідні експертизи. Вона розуміє, що якщо проведуть експертизу і встановлять, що документ сфальсифікований, то її притягнуть до кримінальної відповідальності за використання підробленого документа. Тож усі її обвинувачення – це вигадки, що ганьблять мене і мою ділову репутацію.

Виконавче провадження об’єднали

Також пан Кузьма стверджує: пані Трач не має офіційних підтверджень, що квартиру купили родичі заступника начальника першого відділу ДВС.

- Взагалі не повинне стояти питання про те, хто брав участь у прилюдних торгах, - говорить він. - Адже законом не заборонено брати участь у прилюдних торгах родичам працівників органів ДВС. Окрім того, є ЗУ «Про захист персональних даних», який чітко зазначає, що без мого дозволу, без дозволу тих осіб – учасників торгів, таку інформацію використовувати та поширювати не можна.

Оприлюднення, вважає чоловік, є порушенням законодавства з боку різних видань і самої пані Трач. Також, припускає він, жінка почала використовувати не передбачені законом методи і вчиняти моральний тиск на нього за допомогою ЗМІ.

- Виконавча служба насамперед зацікавлена у тому, аби докопатись у цій ситуації до істини, - каже начальник другого відділу ДВС Роман Литвин. - Ця тема і так перебуває на контролі головного управління юстиції.

За словами пана Литвина, згадуване виконавче провадження було у Другому відділі на виконанні станом на 18 жовтня 2012 року. Причини передачі можуть бути різними.
 - Згідно з законодавством, виконання рішення суду може відбуватись або за місцем перебування майна, або за місцем проживання боржника, - каже він. - У цьому випадку воно відбувалось за місцем проживання боржника. Якщо проваджень кілька, то їх об’єднують у зведене і справою займається один відділ.

 

Коментар експерта:

Тетяна СЕМУСЬ, адвокат:

— У прилюдних торгах мають право брати участь фізичні і юридичні особи, які сплатили  гарантійний внесок і можуть, відповідно до закону, бути покупцями нерухомого майна, що реалізують. Пряме обмеження щодо участі у прилюдних торгах стосується лише державного виконавця, що веде виконавче провадження. Якщо Петро Кузьма не є державним виконавцем, то на нього ця норма не поширюється. Однак, згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України "Про засади запобігання та протидії корупції", пан Кузьма є суб'єктом відповідальності за корупційні правопорушення. Тобто якщо його вина у використанні свого службового становища з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб буде доведена належним чином — він нестиме відповідальність.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Vitaliy Kondratyuk

    Шахрайку  І.Трач все ще "не вдається знайти" у Тернополі...



    Як я і обіцяв 10 квітня 2017р користувачам інтернет-порталу "20 Хвилин", 22 квітня 2017 я подав до Тернопільського міського відділу ГУНП у Тернопільській області (бульвар Т.Шевченка,10, м.Тернопіль, 46001), ЗАЯВУ про Шахрайство Ірини Трач за ч.1 ст.190 КК України.  Заяву такого ж змісту я подав до Голосіївського УП ГУНП України у місті Києві (вул. Голосіївська 15, м. Київ 03039, Україна) за моїм місцем проживання.

    Пройшло два місяці...  У відповідь - ні гу-гу!  А оскільки термін оскарження бездіяльності "ОРГАНІВ" минув (це 10 днів, про що я не знав!), то 21.06.2017р я був змушений надіслати повторні Заяви (з супровідними листами до керівників цих "ОРГАНІВ") у формі "рекомендованих листів з повідомленнями про вручення".

    У своїх заявах до "ОРГАНІВ", я описав всі обставини скоєного злочину, надав відповідні докази, і, навіть, вказав паспортні дані шахрайки, номер телефону та адреси, за якими потрібно "шукати" Ірину Трач ...  Скажіть: "Що ще потрібно для того, щоб долучити мою справу до заяв обманутих Іриною Трач на 10,000 доларів пошукачів роботи за кордоном, обо виокремити її у окрему кримінальну справу?".  Проте, наші "доблесні органи", порушуючи вимоги ст.214 КПК України роблять вигляд, що ніяких заяв нема!  Скажете "Неймовірно!?"  Ще й як ймовірно: дожились ми до того, що вже ніхто з "силовиків" та й грошовитих громадян не боїться нікого і нічого: ні Бога, ні Чорта!  Скажете: "Врешті-решт, ти можеш звернутись, любий, до Суду!".  Це до якого Суду?  Може до Королівського Суду її Величності Єлізавети ІІ?  А оскільки надії повинні вмирати останніми, я пишу Тернопільському очільнику поліції такого листа:



                                     Начальнику Тернопільського відділу поліції ГУНП

                                       полковнику поліції Гаврилюку Сергію Васильовичу



    Шановний пане Гаврилюк С.В.



    Змушений звернутись до Вас особисто з проханням вплинути на ваших підлеглих, які фактично відмовились зареєструвати мою заяву про шахрайство жительки м.Тернополя Трач Ірини Вячеславівни.  З усього виходить, що заява, яка була надіслана до Вашого відділу поліції 22.04.2017 (рекомендованим листом з повідомленням про вручення), так і не була зареєстрована у Вашому відділі; відомості про кримінальне порушення не були внесені до ЄРДР; досудове слідство не було розпочато у встановлені законом терміни, а заявник - тобто я, не був повідомлений про прийняття, чи відмову справи до розгляду.



    Розумію, що у Ваших підлеглих багато справ, але Закон є Закон і його потрібно виконувати.  Ця справа у доказовому плані - дуже проста.  Всі наведені факти - беззаперечні.  Крім того, Ірина Трач - відома у Тернопільській області шахрайка, про що свідчать "п’ять фактів шахрайського обману людей на 10 тис.доларів, які Тернопільські слідчі внесли ще у 2016р. до ЄРДР за статтею 190 ККУ – шахрайство” (часопис "Наш День" http://nday.te.ua/shahrajka-z-ternopolya-yaka-obduryla-lyudej-na-10-000-dolariv-yakymos-dyvnym-chynom-znykla/від 14 липня 2016р.).  Для мене ця справа принципова і я не відстану від органів правосуддя, доки шахрайка не буде покарана!  Вона - справді небезпечна людина, яка "гралася" з законом (гендлярство) впродовж довгих років, а в останні роки почала ошукувати людей і робить це дуже майстерно.



    Якщо відомості по моїй заяві не будуть внесені відразу, у 24 годинний термін, як то вимагає Закон  у ЄРДР, а досудове слідство не розпочнеться невідкладно (про що мене мають повідомити), я почну думати, що Тернопільська поліція потурає злочинцям.  Я все зроблю, щоб ця справа набула широкого розголосу навіть в умовах правового безладу і беззаконня в Україні. Для цього я маю певні можливості.



    З повагою,

    Кондратюк Віталій Олександрович,



    P.S. Повторна Заява про шахрайство ІриниТрач - додається.



    Як гадаєте, справа зрушиться з місця?  Адже я не відчеплюся, бо Закон на моєму боці.  З повагою, Кондратюк В.О.

  • Vitaliy Kondratyuk

    Шановні Пані та Панове!

    Недавно прочитав у вашому інтернет-порталі жалісний, співчутливий до героїні,  допис Світлани Гривас (від 3 травня 2014 р.) "Нашу квартиру продали родині чиновника"... Хотів би поспівчувати героїні допису і, навіть, майже розчулився від того, що лихі люди вчинили з бувшою лікаркою Іриною Трач, але... якби ж то я не знав, що вона за людина є насправді!  Подальші події (наступних двох років), які розгорнулися навколо героїні допису - бувшої лікарки Ірини Вячеславівни Трач показали, що не все так є, як розповідає пані Ірина і що водяться за нею ще ті грішки!

    Знаю героїню вашої публікації "Шахрайка з Тернополя..." Ірину Трач (дівоче призвіще Підгайна) давно - вже років 50, бо доводиться вона мені... племінницею!  В свій час Іра здобула вищу освіту, працювала лікарем, але схоже на те, що багаторічне гендлярство, яким вона промишляла одночасно з лікарською практикою, а потім і відверте шахрайство поступово вичавили з її душі ті якості, які ми, зазвичай, пов*язуємо з людською Порядністю та Совістю.  

    Про гендлярство Ірини я знав і раніше, а ось про наглий обман довірливих людей - ні!  Гірко і соромно мені було прочитати про її кримінальні витівки у вашому часописі від 14 липня 2016: "Шахрайка з Тернополя, яка обдурила людей на 10 000 доларів...".  Дізнався я і про те, що "... п’ять фактів обману слідчі внесли до ЄРДР за статтею 190 ККУ – шахрайство", а також про те, що "... Затримати шахрайку не вдалося, бо та, взявши довідку у поліклініці, виїхала за межі області до столиці під приводом лікування... ".  Не впевнений у тому, що Ірина приїздила до столиці з метою лікування, а ось про те, що вона намагалась налагодити у деяких київських організаціях "кидалово" клієнтів, які шукають кращої долі за кордоном, - я чув!  Що там у неї, врешті-решт, вийшло - не знаю, тільки "сорока на хвості" принесла мені новину, що вже не перший місяць Ірина спокійно живе у своїй тернопільській квартирі по вул.15 Квітня 31/147 і займається комерційною випічкою тортів та тістечок!

    Може поліції варто трохи краще пошукати мою племінницю у не надто великому Тернополі?

    Шкода, що поліції Тернополя все ж "не вдалося затримати..." (а чи намагались?)  Ірину, бо вже 22 листопада того ж таки 2016р, Ірина Трач зуміла видурити у мене, - її дядька, - $1000 доларів на підкуп (як вона мені сказала) одного з Тернопільських суддів.  Вона дуже скиглила, благала допомогти, бо, інакше, мовляв, "...через день (24 листопада!) вона назавжди втратить "свою" квартиру по вул.Замкова, 16/36!"

    Більшість людей знають, що житло - то є основа благополуччя будь-якої людини, тому я піднявся з ліжка і на милицях почвалав позичати для Іри Трач цю $1000 доларів на термін у два з половиною місяці...  Але після того, як я позичив для неї валюту, оміняв її на гривни і переслав гроші на банківську картку племінниці у "ОЩАДБАНКу", Іру - як вітром здуло!  Ірина геть забула мій телефон, не спромоглась підтвердити отримання грошей, не спитала, чи ще живий я, не подякувала 70 літньому родичу за майже нелюдські зусилля допомогти їй підчас хвороби...  Ну, а далі...  В міру наближення терміну повернення позички, мій кредитор почав допитуватись, коли я ж поверну йому позичену $1000.   Зрозуміло, що я теж мусів нагадувати Ірині про борг, але вона якось дуже незацікавлено реагувала і казала, що ".. автівки з Європи, які сини перегнали в Україну - все ще не продані..." і т.і.  Я вимагав перепозичити цю тисячу доларів у більш заможних родичів, чи друзів, бо часу для цього у неї було досталь і данного мені слова - потрібно дотримуватись!  Але Ірина почала переховуватись...  Після моїх численних погроз подати Заяву про її шахрайство до ГУНП та Прокуратури в Тернопільські області, та поширити інформацію про небезпечну шахрайку у соціальних мережах, Ірина передала мені 2 лютого 2017р. аж... $500!   Ніякі спроби викликати у бувшої лікарки почуття сорому за цинічний обман, не дали результату...  У відповідь: "Що ти від мене хочеш?".

    Що я хочу?  На жаль, а може дякувати богу, я не належу до тих, хто нахапав без ліку грошей і все ніяк не може нажертися!  Я живу, як більшість українців і пильную свої видатки від пенсії до пенсії, і те, що моя родичка підступно ввергла мене у борги - то є непростима підлість!  Я не можу спати, я не маю покою від думок, що ще маю повернути, ні за що - ні про що, 14,500 гривень зі своєї скромної пенсії.  А скільки знайомих вже глузували з мене через те, що я взяв для іншої людини позичку... "Так це ж для родички!  Через надзвичайні обставини!" - казав я.   - Ти, друже, - дурний, бо тепер ніхто нікому не позичає! - Як так може бути?  - Не позичають, бо всі знають, що борги ніхто не віддає...!

    Ось і виходить, що всі знали, а я не знав!  А може ще хто не знає?  Я вас прошу, я вас благаю поширити цю інформацію про підступність Ірини Трач.  Схоже, що вона природжена акторка і може психологічно, як циганка, впливати на людей.  ЇЇ потрібно зупинити, бо ще не одна людина може стати її жертвою.  Особисто я збираюсь подати заяви про шахрайство Ірини Трач до Голосіївського районного управління поліції у м.Києві та до Головного управління Національної поліції у Тернопільській області.



    Дякую за небайдужість. Кондратюк Віталій Олександрович - киянин.   [email protected]

  • Anonymous

    Схема реалізації арештованого майна по занижених цінах, яка діяла при режимі Януковича та міністрі юстиції Лукаш працює досі. Новий міністр юстиції Петренко в перші дні дуже активно взявся до цієї схеми, однак потім все стихло, напевне міністр-свободівець сам тепер сидить на лівих грошенятах, так би мовити"перенаправив грошові потоки" від здирництва ДВС. Ну а наші місцеві хапуги - Хічій і інші начальники відділів ДВС теж ніколи себе не ображали, були разом із суддями і продажними юристами в "темі і схемі". З цього приводу готується пікетування прокуратури міста, яка щось довго розбирається з порушеннями ДВС при реалізації не одної квартири в м.Тернополі, але ж прокуратура у нас теж СВОЛОТІВСЬКА. Все по квотах, все по "чесноку", і грабунок громадян теж.
  • Anonymous

    Дружина його і Хічій в хороших стосунках, тому й допоміг. Хічій до речі в добрих стосунках з начальником виконавчої. Не раз вже так продавали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up