Партнер рубрики Події

Під Тернополем обприскують поля без попередження. Люди бояться за здоров’я

Під Тернополем обприскують поля  без попередження. Люди бояться за здоров’я

Підприємець обприскує поля неподалік Тернополя посеред білого дня та без попередження, скаржаться мешканці будинку на Корольова, 5. Скарги в сільраду результату другий рік поспіль не дають.


Згадувана багатоповерхівка розташована фактично на межі Тернополя і Байківців. І хоч  знак населеного пункту «Тернопіль» стоїть після будинку, а  вулиця і нумерація – тернопільські, будинок належить до Байковецької сільради. Відтак – зі скаргами люди звертаються в цю сільраду. 

- Історія повторюється щороку, - каже мешканець будинку на Корольова,5 Ярослав Семчук. -  Голова сільради запевняв, що буде контролювати ситуацію. І що маємо – минулого четверга ситуація з обприскуванням знову повторилась: був сонячний, але вітряний день, діти грались на дитмайданчику. І тут бачимо – трактори виїхали у поле і кроплять. А якби ми не побачили?  

Попередні рази, каже чоловік, також після початку кроплення звертались у сільраду. Там запевняли, що владнають ситуацію і справді – після дзвінка техніка їхала з поля.

- Подібна ситуація була минулого року в липні. О 14-й чи 15-й годині обприскували. Подзвонили до голови, той – до підприємця, і все, техніка поїхала. Але хіба це робота? Кожного разу маємо телефонувати? Не ми маємо повідомляти, а нас мають заздалегідь попереджати, що о такій то годині будуть проводитись такі-то роботи. А то виходить, що якщо не побачимо, то й нікому не треба.

За словами пана Семчука, від будинку і дитмайданчика до полів, на яких час від часу проводять обприскування, відстань невелика. Тому люди бояться, що «хімія» може потім позначитись на їхньому здоров’ї.

- Ми не знаємо, чим він кропить. Нам кажуть – не токсичне. Але це ж слова? Говорити можна багато, - додає він. – У нас в будинку також мешкають медики. І вони кажуть, що  наслідки такого обприскування  можуть з’явитись не відразу.
У сільраді «RIA плюс» повідомили , що і самі не знали про роботи. Однак, коли зателефонували люди з Корольова, 5, відразу зв’язались з підприємцем.

- Я перетелефонував до підприємця і ми домовились, що обприскування він буде проводити у вечірній час, - каже голова Байковецької сільради Анатолій Кулик. – Підприємець попереджений, що надалі він обов’язково має повідомляти про обприскування. Адже і цього разу він нас не повідомляв, хоча має це робити.

Сільрада у свою чергу, за словами голови, повідомлятиме через місцевих депутатів населення. А також підприємець додатково вивішуватиме оголошення на будинках.
- Ми домовились, що протягом робочого дня він не буде проводити подібних робіт, - додає пан Кулик. – А препарати, який використовує,  мають відповідні сертифікати  – у цьому нас запевнив підприємець. Що за засіб, ми не питали. Бо ж якщо сертифіковані вони, значить дозволені.  

У подібній ситуації фахівці радять відразу повідомляти про факт у контролюючі інстанції.

- Якщо підприємець  має намір проводити обприскування, то повинен повідомити завчасно орган місцевого самоврядування. А той – повідомити мешканців, - каже заступник начальника Держекоінспекції в Тернопільській області Едуард Ференц. – Обприскувати поля він повинен або рано вранці, або ввечері. Якщо ж людей не повідомили, і обприскують посеред білого дня, то їм потрібно відразу, та би мовити по гарячих слідах, телефонувати до нас, в екоінспекцію, і у Держсанепідслужбу.  

Довідка:
Повідомляти про подібні факти можна у Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області –  м.Тернопіль, вул. Шашкевича 3, Тел. /факс (0352) 25-95-82.
Та у Головне управління Держсанепідслужби у Тернопільській області - вул. Федьковича,13,«гаряча» телефонна лінія (0352) 52 - 81 - 83

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up