Про подарунки батьки мовчать, а вчителі - ображаються

Про подарунки батьки  мовчать, а вчителі - ображаються

- З професійним святом діти переважно вітають своїх вчителів квітами і цукерками.

- Про дорожчі подарунки батьки говорять неохоче, без подробиць назагал. Не бракує і тих, хто вважає непотрібним порушувати це питання. Переважно це освітяни

Про те, як будуть святкувати День учителя, воліють не говорити ані батьки, ані вчителі. Перші вважають цю тему пікантною, а другі нерідко ображаються навіть на те, що таку тему порушуємо. Причому заборону збору коштів на подарунки ввели у Тернополі ще у 2014-му. 

Так, уже давно не таємниця, що батькам школярів доводиться розщедрюватись у святкові дні на подарунки для школи чи вчителів. Десь – за власним бажанням, адже для українського суспільства це стало традицією, десь – із примусу, морального тиску частини батьківського комітету. Утім, у 2014 році ситуація дещо змінилась – з’явився наказ про заборону збору коштів на подарунки у школах, дитсадках до свят. Та й батьки і вчителі вважали за краще підтримати хлопців у зоні АТО. За два роки ситуація дещо змінилась. Про традиційні святкування знову заговорили.

Чи вітатимуть педагогів у День вчителя і як, ми поцікавились на сайті 20minut.ua. Майже ніхто із читачів не розповів про подробиці, натомість між читачами зав’язалась дискусія з приводу того, чи потрібно вітати освітян. 

„Я вважаю, що від цієї традиції вже давно треба відходити, і на законодавчому рівні все це затвердити, оскільки це вже явно корупція, - пише один із читачів. -  Нехай ті вчителі самі себе вітають, а не підключають до цього батьків… Професія вчителя - це така ж професія, як і всі інші, і робити з учителя ідола - це просто дурість”.
У відповідь читачі пишуть: «Дійсно. Нехай вчителі самі себе вітають, а батьки самі свої чада вчать». Також люди пишуть про те, що здебільшого бажання привітати вчителя - це ініціатива батьківського комітету. Хоча дехто зазначає, що ініціатива батьків з’являється не без підказки освітян. Не бракує і дописів, у яких читачі звинувачують наше видання у  «замовності» публікації, мовляв, краще писати матеріали про досягнення тернопільських педагогів. 

Квіти, цукерки і... не тільки
Чи будуть святкувати і як, ми запитали у тернополян і на вулицях міста. Багато хто говорить, що досі його не просили дати гроші на День вчителя. Мовляв, здавали кошти на початку навчального року батьківському комітету, а той має щось виділити на святкування. Дехто розповідає, що у школі самі ж вчителі відмовились від будь-якого привітання.

- У нас у школі заборонили будь-який збір коштів до Дня вчителя, будь-які подарунки, - розповідає тернополянка Ірина (прізвище просила не вказувати – прим. ред.). – Не хоче нічого і вчителька. Перед тим була неприємність: учень молодших класів зняв на відео, як вчителька збирає кошти на обід, і завантажив це все в інтернет. Шкода її, незаслужено образили. Всім же не будеш пояснювати, що то збирають гроші на обід.


Утім, така ситуація не всюди. Як розповідають тернопільські батьки, більшість збирається вітати освітян квітами і цукерками. 

- Звісно, що ми хочемо привітати, - розповідає мама школяра Марія. – Школа у нас – звичайна, прості діти, прості вчителі. Якихось забаганок немає. Подаруємо вчителям квіти, цукерки. 

Дорожчі подарунки готують в «елітних» школах. Тут, за словами тернополян, будуть і привітання, і виступи дітей, і подарунки вчителям. Кожному - не менше 100 грн. Та в подробиці батьки вдаватись не хочуть.

- Дуже часто ініціатива із забаганками іде від батьківського комітету, - каже тернополянка Оксана. – Хтось із батьків має більші можливості, хтось – менші. Та щоб дитина не почувалась гіршою від однокласників, хоч не хоч – підтягуєшся і ти. 
Особливо не солодко батькам випускників. Ті кажуть, що вітати будуть. І не просто квітами. Але подробиць не озвучують, адже для вступу у вуз має значення середній бал атестата. 

Опитування… ображає
Як до ініціативи привітати учителів ставляться в управлінні освіти міськради та коли припинила свою дію заборона, введена у 2014-му, ми поцікавились у головної освітянки міста Ольги Похиляк. На своє запитання ми отримали емоційну відповідь про роль вчителя у суспільстві. І знову ж таки, як і від деяких педагогів і читачів, - нерозуміння актуальності теми.  

- Чи це найактуальніша тема для вас? Я саме зібрала робочу групу, і ми готуємось до святкування Дня працівника освіти. Ми готуємо свято, сценарій, будуть нагороди, і не тільки моральні, а й матеріальні. Я разом із своїми колегами відшуковую кошти, подарунки, щоб привітати вчителів. Вибачте за мої емоції. Дуже прикро, що вас більше нічого не цікавить. Так, був наказ, він ще у дії, але хто захоче, то привітає.
Як зазначила пані Похиляк, вона особисто проти централізованого збору коштів і подарунків, за які потім учителів змішуватимуть із брудом.  

- Завжди казали, що вчитель має стояти на такій висоті, на якій стоїть священик, староста, - каже вона. - А тепер того вчителя під ноги беруть. Тому мені прикро, що ви вишукуєте і порушуєте такі теми. Я ще раз наголошую, що я - проти того, щоб збирали кошти на День вчителя. Але дуже буду рада, коли будуть вшановувати і вітати вчителів ті, хто вважає за потрібне. Я особисто, як начальник, чиновник, шукаю багатих спонсорів, бізнесменів, які вітатимуть учителів разом із нами. Вони отримають не тільки грамоти, моральне задоволення, а й матеріальне.

Також пані Похиляк порадила нам написати позитивний матеріал про освітян. І додала, що жодної скарги в управління з приводу збору коштів не надходило.
- Яка проблема? В чому проблема? - дивується вона. - Чорний, темний світ навколо – я раджу писати про позитив. Там, на Сході, стріляють, тут - вбивають, хоч трохи позитиву дайте – згадайте про того вчителя, він заслуговує на добре слово.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Коли вже до тих сраколизів дійде ,що вчитель це професія ,а не царьок чи князь котрому треба возносити дари . Самі ж батьки і навчили . Все це діло ще почалося в кінці 90-х ,коли носили сумки з продуктами ,а хто не мав села то і гроші в конвертах ,і коньяк йшов в хід . Зараз це діло розрослося до таких маштабів ,що це п.... всьому . Ось так положили палець ,а відкусили руку . І зразу було видно хто заніс так званий "подаруночок" ,то до того і відносилися краще ,а хто принципово не носив ,то прес був конкретний . Я чесно скажу все ,що ті вчителя оцінками страшать все це фігня і міф оскільки навіть і з самими нижчими оцінками можна  в ПТУ чи інститут поступити нормально . Я скажу так , що у мене в школі були такі б......і , що ходили по хатах і майже прямим текстом говорили про гроші . Народ я скажу так ,що краще після 9 класу звалювати з школи, бо потім почнеться така дойка ,що це п....ц всьому . Знаю знайомих де дитина вчиться в 9 класі ,то чесно кажучи вже пішов конкретний пресінг з сторони викладачів .

    Anonymous reply Анонім

    ваша чиста правда
  • Анонім

    ВІДЧЕПІТЬСЯ ВІД ВЧИТЕЛІВ!!!
  • Anonymous

    батьки самі хочуть давати подарунки, щоб підтягнули потім його недоумкувати чадо ... неможе дитина вчитись і займатись танцями одночасно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up