Психічно хворих уже виселяють із монастиря на Тернопіллі

Психічно хворих уже виселяють із монастиря на Тернопіллі
Уже 20 підопічних Бережанського психоневрологічного будинку-інтернату, що у Краснопущі, виселили з келій монастиря. Його ще радянська влада відібрала у церкви.

Хворі житимуть відтепер не у пам'ятці архітектури XVIII-XX ст., що не пристосована під такий заклад, а в будинку із євроремонтом. Саме він офіційно стає корпусом №1 будинку-інтернату. Натомість згодом зможе повноцінно діяти обитель.
- Першу групу із 12 осіб ми переселили у четвер, 12 січня. Потім підселили решту — до 20-ти підопічних. Усі переселені — середня ланка за розвитком хвороб, - розповідає директор закладу Володимир Боянович. - У будинку монастиря ще залишаються 50 “мешканців”.
Ще 20 осіб, за словами директора, відселять навесні у будинок колишньої контори, тобто корпус №4. У самому монастирі залишаться ще 30 хворих.
Якщо все буде добре, протягом 2012 року відселимо всіх, - додає пан Боянович.
Начальник облуправління соцзахисту Богдана Олексишин підтверджує, що підопічних відселяти почали. Нагадаємо, на це з обласного бюджету торік виділили 200 тис. грн. Власне, таке рішення облради - перше зрушення на шляху до втілення обіцянок влади щодо виселення закладу. Триває ця тяганина вже понад 20 років. З огляду на таке затягування настоятель монастиря Різдва св. Івана Хрестителя у Краснопущі отець Степан Романик і частина парафіян із пересторогою сприймають навіть відселення.
- Пам'ятку руйнують, зі сторони церкви дах затікає. Та й від директора і працівників я не бачу доброї волі до співпраці, - говорить отець Романик. - Хоча я готовий забезпечувати духовні потреби підопічних.
Про добрі наміри влади та адміністрації інтернату, на думку настоятеля, свідчить поетапна передача зайнятих закладом келій.
- Я міг би вже починати оновлювати приміщення, електромережу змінити, - продовжує він.
Проте Богдана Олексишин прокоментувала кореспонденту “RIA плюс”, що наразі це - технічно неможливо. Іншої думки - голова облради Олексій Кайда.
- Ми 200 тисяч виділили саме для проведення ремонтних робіт і поетапного відселення. На підтвердження можна підняти стенограми засідань, - каже він, обґрунтовуючи можливість поетапного виселення закладу. - Але думаю, мого слова достатньо.
Зрештою, голова облради пообіцяв сам поїхати у Краснопущу і з'ясувати, що і як можна там зробити. Адже заклад — у підпорядкуванні саме обласної ради.
Настоятель обґрунтовує свої побоювання тим, що коли звільнені келії не повернуть церкві тепер, то згодом у них непомітно можуть підселити інших підопічних. Володимир Боянович це заперечує. Мовляв, згідно з документами, в інтернаті є тільки 110 місць і майже всі вони — заповнені.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Яка там добра воля, коли "пастир душ Божих" нетільки сіє поміж люди розбрат, ай сам особисто і привселюдно виражається нецензурними словами до "неугодників"
  • Anonymous

    А Ви бодай бачили того о. Романика, що відразу оцінками розкидаєтеся? А до тих 200 тисяч "всегребучі попи" яке відношення мають? Бо щось не ясно ні зі статті, ні з Вашого повідомлення.

    Anonymous reply Anonymous

    Ніякого відношення не мають. Забрали у 1946 р. в цекрви монастир. Тепер віддають. Мали не віддавати, чи що?
  • Anonymous

    Я не бачу доброї волі до співпраці, - говорить отець Романик. - Хоча я готовий забезпечувати духовні потреби підопічних. Правильно було б написати не "отець Романик", а бізнесмен в рясі Романик. Йому не вперше вдаватися до такого блюзнірства, щоб "забезпечувати духовні потреби" через співпрацю за чужий рахунок. До цього він як піонер завжди готовий. Кайда витратив 200 тис. грн. бюджетних коштів для всегребучих попів, замість того щоб ці кошти спрямувати на розвиток шкіл, закупівлю комп`ютерів для школярів та іншого навчального обладнання чи інвентаря. Хтось йде майже тією ж самою дорогою, що колись торували нацисти. У них також були особливі відносини із психічнохворими. Гітлерівці щоправда знищували психічнохворих, а Кайда поки що їх виселяє в "будинок з євроремонтом". Скільки від того євроремонту в будинку насправді залишилося? Цікаво, що психоневрологічний заклад перебуває у підпорядкуванні саме обласної ради, яку очолює шанований Кайда. Інколи дивлячись на вираз його обличчя та жестикуляцію, здається, що це зовсім не випадково.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up