Партнер рубрики Події

Реорганізація прокуратури без скандалів не обходиться

Реорганізація прокуратури без скандалів не обходиться
-  Якщо законність мого звільнення ніхто не перевірятиме, або ж не побачить порушення у цій ситуації,  то звернусь у суд, - каже Олена Гриценяк. – Буду захищати свої права у такий спосіб, а що робити?
Зміни Офіційно українська влада розповідає про активні процеси реорганізації правоохоронних органів, різних контролюючих інстанцій. Про це ідеться уже два роки. Працівники тих органів, які реорганізовують, кажуть, що реорганізація швидше нагадує звичайну ротацію кадрів – там звільнили, тут призначили.

Без роботи, вочевидь, залишиться тернополянка, працівниця прокуратури, на утриманні якої є малолітня дитини. Її звільняють у рамках процесу реорганізації прокуратур, що тягне за собою масове скорочення.

Жінка каже, якби йшлось про якісь претензії до її роботи, то було б неприємно, але все-таки зрозуміло. Однак процес скорочення працівників та реорганізації регіональної прокуратури викликає чимало запитань. 

- Коли почула по телевізору з уст нашої влади, що органи прокуратури на 90% оновлені, то розсміялась, - розповідає Олена Гриценяк. – Аякже, нікого нового у нову прокуратуру, приміром у нас, не взяли. Так, незважаючи на реорганізацію, працювати у різних відділах залишаються пенсіонери або ж люди з меншим досвідом, ніж інші. Причому, до останніх претензій не було, перевірку вони пройшли. Сказати, що є якийсь алгоритм відбору працівників, важко.

Приміром, якщо для працевлаштування в міжрайонні прокуратури слід пройти тестування і т. д., то для регіональної, тобто обласної, такого не проводять.  Працівники просто надають комісії інформацію про стаж, сімейний стан, іншу інформацію. А далі – як карта ляже. Так, серед працівників уже ходять чутки, що робота в новій, реорганізованій прокуратурі коштує кілька тисяч доларів. Але говорити відверто, розуміючи усі наслідки такої інформації без доказів, без гарантії того, що колеги підтвердять, побоюються. Та й звертатись у ЗМІ, заявляти про незаконні дії тих, хто сам захищає закон, люди не ризикують.  

Посаду віддали працівнику з іншого відділу
Відтак одні захищатимуть своє «місце під сонцем» у судах, інші пропонують розглянути законність свого звільнення Генпрокуратурі.

-  У мене також було сподівання, що наша країна змінилась. Що змінилось ставлення, що  житимуть люди за новими принципами,  - додає пані Олена. – Але, виходить, що до змін нам ще далеко. Приміром, нові очільники прокуратур – це ті ж працівники, які працювали  за колишньої влади на керівних посадах, просто в інших містах, областях.


Скаргу в Генпрокуратуру написала й Олена Гриценяк. В органи прокуратури працювати тернополянка пішла ще у 1998 році. Станом на 2015-й обіймала посаду прокурора відділу організації представництва на захист інтересів громадянина або держави управління представництва, захисту інтересів громадян і держави в суді прокуратури Тернопільської області. У липні працівницю поінформували про ліквідацію у структурі та штатному розписі прокуратури Тернопільської області управління представництва, захисту інтересів громадян та держави в суді. Також пані Олену повідомили про ліквідацію її посади та про наступне звільнення упродовж двомісячного терміну. 

- Все б нічого, - додає співрозмовниця. – Але мені не запропонували жодної з вакантних посад у новоутвореному управлінні представництва інтересів громадян та держави в суді прокуратури Тернопільської області. Хоча там була вакантна посада, яку, зважаючи на мій досвід, мали б мені запропонувати. Однак на цю посаду перевели працівника з іншого відділу, яка перебуває у декретній відпустці, і станом на вересень на декретну посаду призначено працівника зі значно меншим стажем роботи.


Скорочують, кажуть, законно
Такі дії пані Олена вважає незаконними, адже має безперервний стаж 17 років, а також має на утриманні малолітню дитину, є єдиною особою в сім’ї з самостійним заробітком. Тож про ситуацію тернополянка  повідомила Генпрокуратуру, а та перенаправила її для розгляду в обласну прокуратуру. Тут фахівці і мають розібратись – є порушення чи нема.

Відео дня


Яким же чином формують «нову прокуратуру», кого беруть на роботу, скільки  працівників є і скільки мають скоротити, ми поцікавились у прес-службі обласної прокуратури. Відповідь змогли отримати не на усі питання. Точніше - відповіді є, але без конкретики. Окрім того, скаргу пані Олени тут ще не розглядали.

- Структура і штатний розпис прокуратури Тернопільської області встановлюється наказом Генерального прокурора України, - повідомили у прес-службі. - У зв’язку з реформуванням органів прокуратури відбувається реорганізація структурних підрозділів апарату прокуратури Тернопільської області та скорочення штатної чисельності працівників відповідно до наказу Генерального прокурора України. Процес скорочення здійснюється відповідно до вимог Кодексу законів про працю України.


Наказом прокурора Тернопільської області, за інформацією прес-служби, створили комісію з метою визначення переважного права працівників на залишення на роботі. При укомплектуванні підрозділів переважне право на залишення на роботі надають працівникам з більш високою кваліфікацією, продуктивністю праці та з урахуванням інших передбачених законом обставин.

- Гриценяк Олена, відповідно до законодавства, попереджена про вивільнення з займаної посади, - зазначають у прокуратурі. - Водночас вона не звільнена.
Пані Олена зазначає – так, наразі не звільнена, адже перебуває на лікарняному. А щойно вийде на роботу - тоді ж звільнять. То чи стануть у прокуратурі розбиратись у законності дій посадових осіб обласної прокуратури, отримавши переслану скаргу від Генпрокуратури, -питання відкрите. А, може, просто риторичне. 

До слова, як додали в прокуратурі, у штатному розписі прокуратури Тернопільської області з понад триста п’ятдесяти посад залишили 257. Майже сотня працівників підлягає вивільненню. Сьогодні цей процес триває.
      

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    ага, от вам і боротьба з корупцією!!! Справжня "реорганізація" по-українськи! Наплювати на стаж людини,  досвід, наявність неповнолітніх дітей! Все, як і було: неси бабло - і місце за тобою!
  • Віталій Vitalii

    Звільняють тих які гроші незаплатили так нічого і непомінялось, чого незвільнити всіх і зразу а то корупція як була так і є.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up