Партнер рубрики Події

Розглядати зміни до Генплану будуть «з боями»

Розглядати зміни до Генплану будуть «з боями»
Про очікуване протистояння під час розгляду змін до генплану свідчить перше засідання робочої групи створеної Сергієм Надалом для розгляду та узагальнення матеріалів та пропозицій до містобудівної документації «Внесення змін в генеральний план міста». Воно відбулося 4 листопада.

Пройшло перше засідання в сесійній залі міської ради. Загальна кількість членів (обов'язкових та за згодою — авт.) – 23 людини. Проте в залу прийшло більше сімдесяти тернополян. Більшість з гостей — громадські активісти, які вважають і робочу групу, і її склад не об'єктивними. У комісії є посадовці мерії, представники держорганів, забудовники але нема представників громадськості.

– Як може працювати така робоча група, коли існує конфлікт інтересів, – каже громадський активіст Едуард Міляновський. – Тобто я, тернополянин, виступаю проти незаконної забудови вулиці Орлика. Я пишу свої пропозиції і обгрунтовую, в чому порушення закону і чому там не може бути будови. Виступаю за захист території в генплані. Але я не в комісії, хоча я надсилав прохання мене включити – не включили. І мою пропозицію буде розглядати: влада, яка дала дозвіл на забудову, а також забудовники, які хочуть "освоювати" територію. І так по десятках ділянок.

Звучало в залі, від «слухачів» й те, що формат робочої групи, для розгляду пропозицій змін взагалі абсурдний. По-перше громадських пропозицій, як таких, взагалі не було. Не було, необхідного, згідно з законом, обгрунтування змін до Генерального плану. Не було окремого сесійного рішення про розгляд змін. Крім того, розглядати такі питання, знову ж таки, згідно з законами, має не робоча група, а погоджувальна комісія, в складі якої мають бути представники громадськості. Говорили про це й активісти і юрист Андрій Кукурудза, і заступник керівника департаменту архітектури обладміністрації Віктор Якимук.

Відео дня

Зрештою, після довгих словесних перепалок і дискусій усі зійшлись на тому, що в робочу групу таки включать громадськість. Напрацювання робочої групи будуть швидше рекомендаційними. За потреби таки буде створена погоджувальна комісія. Аби нові члени групи змогли познайомитись з тими змінами, які має розглянути група, засідання перенесли на наступний тиждень. Пропозиції, судячи з інформації, яку ми почули, близько 120. Проте їх більше, наголошують громадські активісти і важають, що частину тих зауважень, які надсилали в попередні місяці, навіть не включили в перелік.

До речі в перепалках та дискусіях найбільше дісталось начальнику управління архітектури і містобудівання міськради Василю Бесазі. До чоловіка було багато запитань, на які чіткої відповіді він не давав і навіть обманював. Приміром, коли начальника запитали, яким чином у попередні роки забудовникам відводили землю та давали містобудівні умови і обмеження на землях, призначення яких лиш зараз пробують змінити, чоловік чітко відповісти не зміг. Коли ж додатково перепитали про ділянку у Старому Парку, де стоїть техніка, він пояснив, що там будуть землі спортивного призначення, бо ж поряд стадіон.

– Що ж ви людей дурите, – запитав громадський активіст Богдан Брич.

Справа в тому, що у плані зонування частина землі під технікою позначена під житлову забудову, а саму ділянку декілька років тому віддали одному з КП для будівництва багатоквартирного будинку. Будувати не почали, бо ж техніка ще в парку. Дісталось чиновнику і за парк Нацвідродження.

– Ми ще у 2014 році просили мера, аби він полишив намір будувати в парку екоготель, – сказав один з активістів. – Але ж ви таки хочете його пропхати.

Пан Бесага спробував заперечити.

– Міська рада скасувала містобудівні умови і обмеження на цій ділянці, тому ніякого готелю там не буде, – сказав чоловік.

Це викликало сміх присутніх, адже одна зі змін, яку пробують провести у новому генеральному плані, це зміна призначення землі з паркової, на будівельну.

– Пане Василю, якщо ви пропустите такі зміни, то особисто ви будете причетним до знищення Тернополя, – підсумував еколог Олександр Філь.

Увійде в робочу групу від громадськості й наш журналіст Андрій Шкула. Він також отримав ті пропозиції, які має розглядати робоча група, тож читачі згодом зможуть познайомитись з частиною з них. Продовження буде.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Олена Степанова

    Там роботи непочатий край. Наприклад: 20 хвилин писало http://te.20minut.ua/analitika-i-publicistika/beregh-seretu-zasadyat-i-zabuduyut-10445338.html

    І о чудо у пропозиціях ми бачимо що у Генплані існуючому це була зона зелених насаджень, в плані зонування - Ж-1 і гр.Мичко Я.С. пропонує внести зміни на перспективну зміну функціонального призначення (змішана багатоквартирна житлова забудова та громадська забудова.

  • Анонім

    Дуже сподобалась позиція на нараді В.Й. Лила, котрий має законне право на забудову ділянки, зараз зелених насаджень, а колись охоронної зони ЛЕП по вул. Слівенській. Адже план детального планування цієї території був колись затверджений міською радою і підприємство вложило колосальні кошти на перенесення високовольтної лінії. Він заявив, що якщо міська рада проведе йому заміну (міну) земельної ділянки то він відмовиться від її забудови і розуміє що ця ділянка потрібна місту як зелена зона. Схожа заява була і від підприємства "Матла" по стадіону на Злуки, це порядні люди, а от до міської ради довіри, на жаль, немає. Хто завадить їм збудувати там ще кілька "торгових центрів" як на Привокзальному майдані таємно без жодних обговорень. До речі його пропонують внести як зміну до генплану і узаконити порушення. Але спочатку наради представники міської ради заявили, що жодних порушень діючого генплану не допускали. Мабуть вони досі щиро не розуміють що таке порушення законів

    і на біду тернополян що таке закон.
  • Анонім

    Неопхідно щоб кожна забудова або відведення землі проводилось після громадського обговорення
  • Анонім

    Начальника управління архітектури і містобудівання міськради Василя Бесагу треба було садити ще як тільки почали тут ту землю красти. Хлопці тут ви нічого недобєтеся, треба тільки у Київ про  цих всіх злодіїв писати. Та на телебачення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up