У Тернополі собак відловлюють... і відпускають

У Тернополі собак відловлюють... і відпускають
Якісно вирішити проблему бродячих собак в Тернополі неможливо, констатує міська влада. Псів надто багато, бюджетних грошей не вистачає і навіть якщо тварин якось забрати з міста, прийдуть нові – з довколишніх сіл

Агресивна собака, або й ціла зграя, можуть напасти на людину навіть якщо збоку цієї людини немає агресії. Такою є природа чотирилапих, які збуджені та агресивні навесні.
Особливо потерпають ті мешканці, які ходять біля місць постійної «тусовки» тварин.
У місті є гицлі
– Ми працюємо в поштовому відділенні на Миру, – повідомили тернополянки, які звернулися до журналіста. – Нашу колегу днями покусали собаки. Вона у лікарні. Ми всі потерпаємо від тварин, як також прості перехожі. Приміром, працівники гаражного кооперативу «Ветеран» прикормлюють тварин. Туди сходиться багато бродячих псів. А мешканці декількох будинків на Карпенка взагалі для собак будки поробили. Їх ті тварини не чіпають може, але для інших проблема.
Подібних скарг журналісти отримують багато. Після публікацій на тему бродячих псів отримуємо негативу й від тваринолюбів. Останні наполягають, що у всьому винні самі люди, які викидають дорослих собак чи щенят на вулицю, знущаються з них, провокують. У таких випадках завжди є дві сторони, але будемо щирі – механізм захисту людей потрібний. Він, хоч не ідеальний, але є, повідомляють в міській раді.
– Є організація, яка відповідно до процедури тендерних закупівель займається регулюванням чисельності безпритульних тварин в Тернополі – повідомила журналістам головний спеціаліст відділу благоустрою та екології управління ЖКГ Тернопільської міськради Оксана Ілліч. – Якщо тварина агресивна чи покусала когось, її заберуть в центр стерилізації, що в Дичкові на карантин.
Там тварину стерилізують, за необхідності лікують. Якщо вона не проявляє агресії, їй або шукають господаря або відпускають... Згідно з законом, усипляти чи відстрілювати тварин не можна. Але служба «Зооцентр», яка відловлює та стерилізує, а також волонтери у Дичкові, обмежені у грошах. Приміром, «Зооцентр» отримує 40-50 тисяч гривень в місяць із бюджету. Якщо відняти вартість пального, видатки на зарплати та комунальні послуги, то можуть забрати з вулиць 20-30 собак. Стерилізація однієї тварини, з подальшим лікуванням – близько 1000 грн. У Дичкові ж одночасно може перебувати не більше 70 собак.
Вакцини нема!
Щороку навесні у місті від укусів безпритульних собак страждають декілька сотень тернополян. У середньому двом сотням із них призначають курс антирабічної терапії (вакцина від сказу – авт.). Вона необхідна коли в людини сильні покуси саме бродячих тварин або ж тварин з ознаками захворювань.
– У порівнянні з минулим роком кількість звернень тернополян в міський травмпункт не збільшилась, – каже завідуючий травматологічним відділенням лікарні швидкої допомоги Борис Майка. – У весняний період фіксуємо 3-4 звернення. Минулоріч було 183 тернополоян, яким необхідною була антирабічна вакцина і антиглобуліни.
У медзакладу антирабічної вакцини нема. Питання їх закупівлі не можуть вирішити на рівні Києва. Тож постраждалі тернополяни змушені купувати препарати, а це може бути і декілька тисяч гривень. І це ще не все. Препарат, офіційно, відсутній в Україні. Вакцину доводиться купувати або на чорному ринку або за кордоном. Наскільки відомо журналістам нашого видання, міські депутати шукають зараз спосіб вирішення цієї проблеми у Тернополі. До речі, раніше бюджетним коштом закуповували протисказову вакцину російського виробництва. Одна доза коштувала близько 30 грн. Тепер від цього препарату відмовились. На ринку наразі доступна вакцина французького виробництва. Одна доза коштує 500 грн. Для повного курсу необхідні чотири ін’єкції... Тож тернополянам доводиться витрачати дві тисячі гривень в Україні або купувати вакцину у Польші чи Росії. Там вона дешевша, утім, не кожен має змогу придбати препарат за кордоном.

Вакцина може з’явитися в місті. Детальніше про це тут.

Кінологи, тобто фахівці які працюють з тваринами і тренують їх, кажуть, що багато нападів стається через поведінку самих постраждалих. Приміром, фахівці нагадують, що коли поряд зграя агресивних собак, не можна робити різних рухів, кидати чимось у тварин чи втікати. Найрозумніше спробувати, не повертаючись до собак спиною, повільно відійти в безпечне місце, зайти в під'їзд, вилізти на підвищення. Тварини швидко втратять до вас інтерес. Якщо ж вас таки вкусила безпритульна собака, то радимо про це повідомити службу, яка займається відловом. Щоб тварину помістили в карантин та перевірили чи здорова. Також потрібно невідкладно звернутися в медзаклад.

Бродячих тварин не варто боятися, вони це відчувають, але і лякати псів не треба

Якщо бачите агресивну тварину чи зграю:
 - заспокойтесь;
 - не робіть різких рухів;
 - не біжіть;
 - не жбурляйте в собак каміння;
 - не бийте і не копайте їх.

Якщо собаки намагаються вкусити:
 - повільно відходьте не повертаючись до них спиною;
 - зайдіть в найближчий під’їзд, вилізьте на дитячу гірку, лавку тощо;
 - якщо є зонтик чи чи сумка, виставте її наперед себе;
 - якщо поряд палиця, тримайте її так, щоб тварина не підбігла;
 - покличте на допомогу перехожих.

Якщо собака кусає:
 - не намагайтесь захиститись руками;
 - не нахиляйтесь;
 - кличте перехожих;
 - тримайте рівновагу, а якщо впали то прикривайте шию і обличчя;
 - обов’язково зверніться до медиків.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (46)
  • Анонім

    ..вирішити проблему бродячих собак в Тернополі неможливо, констатує міська влада. Псів надто багато... ппц однако
  • Анонім

    если власть не может защитить людей от собак, то что она вообще делает?
  • Анонім

    в городе люди живут или собаки? почему кто то должен бояться спокойно ходить? Заипали на .. х..р защитники

    Анонім reply Анонім

    В городе до хера  розвелось тварей кацапских ,а это звери по хуже собак ,понятно тебе аноним..
  • Анонім

    А ви ніби не знаєте, як роблять стерилізації за державні і "дешеві" гроші? А якщо знаєте, то не кажіть, що там добре стерилізувати. Так, що не має чого тішитися, що там дешево. Добре, що служба їздить, а всі бажаючі можуть запросто стерилізувати у приватних ветлікарів якісно.  А якщо у вас сутужно з грошима можете в любий час звернутися до волонтерів Ноєвого ковчегу, завжди допоможуть простерилізувати вашу тваринку. Сюди дуже добре підходить приказка "Скупий платить двічі"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up