Тернополянка стверджує, що підприємець боргує зарплату її загиблому чоловіку

Тернополянка стверджує, що підприємець боргує зарплату її загиблому чоловіку
- Я не в тому стані, щоби зараз щось вигадувати, - каже Зоряна Карпик. – У нас з чоловіком не було таємниць одне від одного. І я точно знаю, що грошей підприємець йому не повернув

 Тернополянка скаржиться, що роботодавець не виплатив зарплати її чоловіку за 2014, коли той перебував в АТО. Підприємець каже, що це – неправда, мовляв чоловік забирав свою зарплату ще під час відпусток. З’ясувати правду жінка просить правоохоронців.

- У нас з чоловіком не було секретів одне від одного. Він мені був і коханим, і другом. Ми прожили разом майже 18 років, - розповідає тернополянка Зоряна Карпик. – І ще майже перед трагедією він мені розповідав, що так і не може забрати свою заробітну плату. Тепер я звернулась до підприємця, а той каже – чоловік забрав гроші і крапка.


Чоловік пані Зоряни – 40-річний Володимир працював у підприємця-перевізника. У 2014 році його під час мобілізації покликали до війська.  Повернувшись додому через рік, чоловік дізнався, що законодавство гарантувало йому не тільки збереження робочого місця на час  перебування в АТО, але й виплату середньомісячної заробітної плати.


- Про це чоловіку розказали хлопці з АТО, - каже пані Зоряна. – Кажуть йому, ти ж піди та запитай за ті гроші. В тебе ж жінка, діти. Чоловік підійшов з тим питанням до підприємця, а той все відмахувався – то нема часу, то треба подумати. Далі чоловік пішов в податкову і таки дізнався, що у 2014 році йому нараховували заробітну плату і підприємець платив за нього податок.  

Пропрацював після повернення з АТО чоловік у перевізника ще вісім місяців. І увесь цей час, каже дружина, говорив, що не може забрати ту заробітну плату.
- Чоловік збирався змінити роботу. Тож 1 червня, він хоч ще рахувався на роботі у «старого» перевізника, але фактично вже перший день працював у нового, - каже пані Зоряна. – Поїхав у відрядження. І близько півночі трапилась трагедія – в його автобус у селі Заруддя Зборівського району влетів молоковоз. Чоловік загинув. 

Запропонував сім тисяч
Від старого перевізника родина отримала і заробітну плату за останній місяць, і чоловікові відпускні. Тож у цьому плані претензій до нього нема. Однак, коли жінка згадала про заробітну плату, нараховану у 2014, то почула шокуючу відповідь.

- Він сказав, що нічого не буде віддавати, бо він вже все виплатив, - додає пані Зоряна. – Я перепитала, як же таке може бути. Підприємець сказав, що не знає – виплатив, коли той приходив у відпустку. Але це ж неправда! Я добре знаю, що в мене вдома робилось. Я знаю, які гроші він отримував. А мені кажуть, ось є відомості, ось його підписи. Та люди добрі, якби він справді отримав ті гроші, то навіщо мені той шум і ті непотрібні клопоти? Я не в тому стані і становищі зараз, щоб на пустому місці придумувати таке.
 
Тож тернополянка звернулась за допомогою у Центр надання вторинної правової допомоги. З  представником Центру підготували заяву про підробку підписів та заволодіння чужими коштами та подали у поліцію. Однак та великої надії на те, що розбереться у справі, не вселила – швидше навпаки.

Відео дня


- Ми з чоловіком рахували, що підприємець мав би йому виплатити за 2014 рік – орієнтовно 14 тисяч гривень, - каже тернополянка. – Для підприємця – це ж не є великі гроші. Та коли я почала, уже після звернення до адвоката, говорити про 14 тисяч, то підприємець сказав, що може заплатити тільки сім. Я йому сказала, що ми ж не на базарі. І, окрім того, якщо тепер від стверджує, що виплатив все, то чому пропонував заплатити сім – значить, не все гладко?

Готові до перевірок
Прокоментувати ситуацію ми попросили і підприємця – Андрія Зварича. У редакцію чоловік прийшов разом з юристом – Олександром Петльованим. Чоловіки розповіли, що очікували нашого дзвінка. Мовляв, тернополянка поставила вимогу – або платіть, або буду звертатись в різні інстанції, і у пресу.

- Інформація, озвучена пані Зоряною, не відповідає дійсності, - каже пан Олександр. – Ми зустрічались з пані Зоряною і її адвокатом і наша позиція була така – ми готові зробити певні кроки, допомоги, адже жінка залишилась сама з двома дітьми. Але у цій ситуації йдеться просто про нашу добру волю. Ми б могли оформити їм сім тисяч як допомогу, але про заробітну плату не йдеться. Бо підприємець сплатив ті гроші чоловікові, коли той приходив з АТО у відпустку. Є відомості. І це можна перевірити.

Пан Петльований каже, що тернополянка уже звернулась із заявою в Управління держпраці щодо перевірки діяльності його клієнта. І та, окрім невчасного нарахування заробітної плати на період, коли чоловік перебував в АТО, порушень не виявила. За це уже підприємець штраф сплатив.

- Після аварії підприємця уже перевіряло ряд інстанцій, - додає адвокат. – У рамках розслідування, відкритого за фактом ДТП. Тому нам нічого приховувати. Ми готові до експертизи тих відомостей.   


Сторона конфлікту додає, що, якби пристати на умови тернополянки, то підприємцю довелось би відшукати 20 тисяч гривень. Мовляв, 14 – чистими, а решту – податки. На сьогодні він не може просто взяти і віддати таку суму.


- Ми не знаємо, чому чоловік казав дружині, що не отримав заробітної плати, - додає адвокат. – Він приходив двічі чи тричі у відпустку і отримував їх на руки. 
Єдиний, хто мій би їй підтвердити це – чоловік, а він, як відомо, загинув, додає сторона конфлікту. 

Допомогти розставити крапки над, кажуть незалежні юристи, можна тільки за допомогою правоохоронців. Адже те, що є відомості, не означає ще факту виплати саме Володимиру Карпику. Та чи добросовісно вони підійдуть до розслідування – ще питання.

- Можуть підійти суто формально, - каже адвокат, учасник бойових дій, голова обласної спілки учасників АТО Тернопільської області Володимир Малишевський. – Тож дружина сама повинна нагадувати слідчому про себе, телефонувати постійно, контролювати процес. Врешті, учасники АТО спілкуються між собою, тому слід поспілкуватись з ними. Вона гарантовано спілкувались з ним про те, чи отримував він зарплату, чи ні. Врешті, і колеги водії також завжди стоять один за одного, тому і вони повинні знати про ситуацію. Усі вони можуть стати свідками у разі судового позову. У свою чергу, ми також готові надати консультацію, допомогу.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up