Тернополянка відсудила у комунальників кошти за поламаний суглоб

Тернополянка відсудила у комунальників кошти за поламаний суглоб
Через два роки після травми від падіння на слизькому тротуарі тернополянка відсудила гроші у комунальників. Жінку ще у грудні 2012-го доправили до лікарні, де прооперували. Згодом вона подала позов до суду і примусила комунальників таким чином відшкодувати їй збитки. Юристи пояснили, як, за правилами, мають прибирати місто взимку. І радять тернополянам, які постраждали через неякісно почищені дороги, викликати швидку, зробити фото місця падіння і подбати про свідків.

- Це трапилось 22 грудня два роки тому, коли я близько дев'ятої ранку йшла на роботу, - розповіла тернополянка Марія Трач (ім’я і прізвище жінки змінене на її прохання. Справжні дані є в ред.). – На тротуарі, на перехресті вул. Руської та Замкової, який не був розчищений від снігу та льоду, послизнулась і впала.

Жінку госпіталізували до університетської лікарні. Через два дні їй зробили операцію з тотального безцементного ендопротезування правого кульшового суглобу. Потерпілій довелося витратити певну суму на придбання протеза та ліків.

- Невдовзі я звернулася до суду і просила стягнути з відповідача - підприємства, що проводить санітарне утримання вулично-дорожньої мережі міста, матеріальну та моральну шкоду, - розповіла Марія Трач. - На судові засідання запрошували представників міськради.

Відео дня

У межах судового провадження було встановлено, що взимку міську територію повинні прибирати двічі на добу - до 8.00 і з 14.00, каже юрист, партнер консалтингової компанії "Капітал" Роман Суслов.

Про це йдеться у четвертому розділі  Правил прибирання міських територій в осінньо-зимовий період (далі –Правила).

- Якщо виникає потреба: снігопад, ожеледиця, святкові дні тощо, - відповідальне підприємство зобов’язане забезпечити додаткове прибирання, - додає пан Суслов. - Узимку комунальними мусять забезпечити вільне пересування пішоходів і транспорту шляхом своєчасного очищення вулиць і доріг від снігу та їх обробки протиожеледними засобами.

Щодо механізованого прибирання, то підприємство мусить проводити підгортання обробленого технічною сумішшю снігу у вали - з урахуванням ширини вулиці, кажуть юристи.

- Формування снігових валів не допускається на перехрестях і пішохідних переходах, - каже юрист. - А також на зупинках громадського транспорту, на в’їздах в двори, на внутрішньоквартальній території та на штучних спорудах.

Роботи з прибирання снігу та льоду суб'єкти у сфері благоустрою зобов'язані розпочинати з настанням снігопаду. Передусім очищають магістральні вулиці, тротуари, пішохідні переходи, підходи до під'їздів житлових будинків, територію зупинок громадського транспорту.

- Заборонено скидати сніг та сколений лід із тротуару на проїжджу частину вулиці, - наголошують юристи. - Під час ожеледиці слід посипати піском або технічною сумішшю без застосування хлоридів тротуари, переходи через вулиці, місця для зупинки громадського транспорту, спуски.

Враховуючи, що травми тернополянка отримала саме через неналежно прибрану територію, суд задовольнив позовні вимоги та стягнув з підприємства кошти на її користь. Щоправда, гроші комунальники повертати не поспішали. Тому не обійшлось без  допомоги одного з відділів Державної виконавчої служби.

Як захистити себе у подібних випадках

  1. Одразу після падіння здійснити фотофіксацію місця падіння (у випадках неможливості самостійно зробити її попросити перехожих).
  2. Зверніть увагу, чи є на приміщеннях неподалік камери відеоспостереження. Відео можна використати, як доказ у суді.

3. Попросити свідків дати свої контактні дані та згодом залучати їх як свідків у суді.

4. Викликати за необхідності швидку допомогу та стежити за правильністю записів лікарів.

5. Повідомити про подію міськраду за тел. 15-80.

6. Написати письмовий запит у міську раду з проханням повідомити, яке саме підприємство здійснює обслуговування вулиці.

7. Важливу роль відіграє, як зазначено в анамнезі лікарняної виписки, –"впала дорогою на роботу на перехресті".

8. Звернутися за довідкою до обласного центру з гідрометеорології з проханням повідомити, які погодні умови були на момент падіння.

9. Якщо потрапили в лікарню, необхідно зберігати квитанції та призначення лікаря. Якщо ліків немає у призначенні, скоріш за все, ці витрати в суді не будуть враховані.

10. Зібравши інформацію та докази, звернутися з позовною заявою до суду.

За інф. партнера Консалтингової компанії "Капітал" Романа Суслова

 

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Дуже добре жити нам,чесним всім трудівникам!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up