Партнер рубрики Події

У Центрі міста - конфлікт через мансарду

У Центрі міста - конфлікт через мансарду
Ніна Сікорська каже, що потрапити на горище не можна, адже сусід закрив його на замок. І наполягає – із ними таких робіт ніхто не погоджував
Розширити та перепланувати квартиру за рахунок горища у Тернополі реально. Приміром, саме так сталось на вул.Руській, 15. Там житель останнього поверху уже кілька місяців проводить ремонтні роботи на даху без будь-яких дозвільних документів. Скарги сусідів результатів не дали

- Ми звертались зі скаргами в жек, управління ЖКГ, в Державну архітектурно-будівельну інспекцію... Далі вже не знаємо, що робити, - каже жителька будинку  Ніна Сікорська. – Це нічого не дає. Сусід горище закрив, нікого не впускає, а на всі запитання каже – треба бути людьми. Це ще ми не люди?

За словами пані Ніни, із сусідом конфліктують не вперше. Причиною цього, за словами жінки, ставали періодичні затоплення ним сусідів, а згодом і тривалий та гучний ремонт у квартирі. Однак, якщо про такі проблеми ще якось вдавалось забути, то захоплення ним технічного поверху – верх цинізму, нарікають мешканці.

- Якщо людина проводить роботи без будь-яких дозволів, то де гарантія, що потім не станеться якоїсь біди? - каже пані Ніна. - І дозволу на такі роботи ніхто із сусідів не давав. Чому він відбирає те, що належить всім!


Про те, що на горищі проводять роботи, сусіди дізнались випадково. Почали скаржитись в усі можливі інстанції. Але, схоже, там людей не чують чи не розуміють.
- Він спершу робив ремонт у квартирі, - каже  пані Ніна. – Стукали, грюкали.

Вентиляцію закидали  будівельним сміттям. Після  завершення ремонту у квартирі чуємо, що ще якісь роботи проводять. Дуже човпли по комині. Зрозуміли, що він вже щось робить на горищі. Пішли подивитись, а вхід на горище під замком. Збили навісний замок і побачили – він робить  уже кімнати на горищі. При тому, закрив вхід на технічний поверх не тільки нашому під’їзду, а й сусідньому.  Щось важке поставив зверху, аби не можна було відкрити двері.  

«Гроші роблять неможливе»
Жодних пояснень від сусіда мешканці не отримували. Тож, звернулись зі скаргами ще на початку робіт на горищі в інспекцію держархбудконтролю. 

- Ми написали лист ще в березні, а відповідь прийшла на днях у травні, - розповідає сусідка з квартири, розташованої під проблемним помешканням Галина Лупійчук. – Причому, відповідь у стилі німого з глухим. Ми пишемо, що чоловік самовільно захопив горище, а вони  відповідають, що чоловік має право на ремонт у квартирі. Та при чому тут ремонт у квартирі, хай робить собі,що хоче, ми скаржимось на захоплення технічного поверху. А про це у відповіді – ні слова. Але що ж – гроші нині роблять неможливе. Певне, зумисне затягували так із відповіддю, щоби дати можливість добудувати.

Також викликали сусіди неодноразово правоохоронців. Ті склали акт, взяли пояснення і  на тому скінчилось. Звертались зі скаргами у жек, в управління ЖКГ. З останньої інстанції їх знову направляли в інспекцію держархбудконтролю. 

- Прийшла майстер із жеку, її на  горище не впустив, сказав, що документи має, - каже пані Ніна. – І пішла собі. То куди нам звертатись? На днях витягували мотузкою на горище по стіні бляху, він же  там уже знав покриття. Стою на кухні, дивлюсь, повз вікна піднімають щось мотузкою. Я вже виглянула з вікна, а звідти мені робітник: «Що? Хочеш кірпічом в голову?». Це нормально? Щоби в центрі міста хтось переобладнував без дозволів собі квартиру у двоярусну, і в жодній інстанції не бачать проблеми?

Поспілкуватись із сусідом, на якого скаржаться люди, не вдалось. Чоловік не відповідає на телефоні дзвінки. Ми готові висвітлити його позицію на сторінках нашого видання. 

Мансарду не дозволяли 
Чи давали якусь згоду на проведення ремонту і чи знають про проблему, ми поцікавились в управлінні ЖКГ ще 22 травня. Там відповіли, що  скарг від мешканців не надходило. Тож порадили, аби мешканці звернулись із скаргами 25 травня. Така відповідь мешканців не потішила, але й не здивувала. Люди переконані, що всі ті інстанції просто грають вар’ята. Що така характеристика роботи контролюючих органів та інших інстанцій десь відповідає дійсності, ми змогли переконатись у наступні дні.

- Управління ЖКГ, як балансоутримувач,  жодних дозволів на проведення перепланування та надбудови мансардного приміщення не видавали, - повідомив 25 травня начальник управління ЖКГ міськради Микола Лесів. – Мешканець, як повідомили у жеку, на контакт не йде, і ніяких документів на прохання сусідів не показує. Відтак ми повідомили про ситуацію правоохоронні органи, муніципальну міліцію і звернулись із запитом в Інспекцію держархбудконтролю. До мешканця навідаються з перевіркою балансоутримувач, представник управління та дільничний.


Покарають штрафом
Як виявилось, потрапити на горище представники, «делеговані» управлінням ЖКГ змогли тільки з другої спроби і то наступного дня. А от у квартиру їх звісно так і не впустили. 

- Чоловік почав будувати мансарду, - констатував після відвідин  будинку директор жеку, ПП «Східний масив» Михайло Дереворіз. - Має він лишень декларацію на початок реконструкції квартири. Робіт на горищі він із сусідами не погодив. Будемо його притягувати до адмінвідповідальності за ст. 152. Мешканець запевнив, що поки що робіт не проводитиме. Але заборонити будь-які роботи може тільки Інспекція Держархбудконтролю. 

Відео дня


В інспекції також не поспішали з перевірками. Приміром, 25 травня там повідомили, що перевірять, чи робить щось тернополянин на даху 26 травня. Утім, 26 травня повідомили, що мешканець сам приходив до них, і що 26 травня лишень зареєстрували позапланову перевірку. Проводити її мають право упродовж п’яти днів. І це при тому, що із запитом про законність робіт балансоутримувач звертався ще у квітні.  


Мимоволі напрошується підозра, що в інспекції держархбудконтролю добре знають, що чоловік будує на горищі. А лейтмотив цієї «байки»  про перевірки такий  –  чоловікові просто «не заважають» довести справу до кінця,  а там уже заплатить  порівняно невеликий штраф і матиме мансардне приміщення. Чи зміг би хтось, без «добра» від місцевих органів і контролюючих органів,  захопити просто так технічний поверх у Центрі, питання риторичне. 

Після публікації матеріалу....

До слова, на момент виходу статті у "RIA плюс" від інспекції архбудконтролю отримали повідомлення (2 червня - прим. ред.), що з документами у сусіда, шо проводить ремонт на горищі, все гаразд. Мовляв, навіть погодження із сусідами він має. Ми зателефонували до скаржників-сусідів, ті повідомили - уже спілкувались із сусідом та почали (!) давати згоду на мансарду, дехто із сусідів уже підписав документ. Натомість - той оновить комунікації, поставить нові двері у підїзді та ін. Зателефонували у редакцію і сусіди, на яких скаржились, і повідомили - конфлікт вичерпаний, із сусідами порозумілись.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Наш народ тупий ,покажи йому  купюру  і розум вимикає ,а потім прозріває ,але пізно .,лохи..
  • Анонім

    "Після публікації матеріалу….



    До слова, на момент виходу статті у “RIA плюс” від інспекції архбудконтролю отримали повідомлення (2 червня – прим. ред.), що з документами у сусіда, шо проводить ремонт на горищі, все гаразд. Мовляв, навіть погодження із сусідами він має. Ми зателефонували до скаржників-сусідів, ті повідомили – уже спілкувались із сусідом та почали (!) давати згоду на мансарду, дехто із сусідів уже підписав документ. Натомість – той оновить комунікації, поставить нові двері у під’їзді та ін. Зателефонували у редакцію і сусіди, на яких скаржились, і повідомили – конфлікт вичерпаний, із сусідами порозумілись" http://www.gazeta-misto.te.ua/news/u-tsentri-ternopolya-novyj-budivelnyj-konflikt/

  • Анонім

    таких випадків в Тернополі багато коли грошовиті "люди" на горищі роблять виключно для себе приміщення під склад своїх речей,кімнати.Наприклад на Лепкого в новобудові теж є і всім все підходить всі мовчать як миші...

    "от де наша Україна,от де наша гідність:нема,не було і не буде"...
  • Анонім

    Люди де ваша гІднІсть ,що ви за бабло продаєтесь . Цей мажор потім вас всіх кине через х.... . Якщо він домовлявся з мешканцями на словах то це все називається кидалово . Має бути папір ,а точніше договір де написано "що я такий- сякий мажор зобовязуюся за власний рахунок замінити комунікації , встановити двері і таке подібне" все це діло має оформити  незалежний юрист ,а також для надійності мають бути незалежні свідки . Ви потім підете до нього ,а він вас всіх пошле з вашими предявами . Має бути принцип "Утром деньги, вечером стулья".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up