В Тернополі пітбуль загриз декоративного шпіца, бо власник вигулював бійцівського пса без намордника та повідка

В Тернополі пітбуль загриз декоративного шпіца, бо власник вигулював бійцівського пса без намордника та повідка

Родина Камінських залишилася без улюбленця, який жив із ними 11 років. бо сусід випустив свого пітбуля в двір без належного спорядження. І хоч обіцяв відшкодувати вартість пса, та тепер навіть не відповідає на дзвінки.

Родина Камінських мешкає в будинку на Симоненка. Як розповідає господиня загризеного пса, вони сиділи в дворі, їхній Едік (кличка померанського шпіца - прим. автора) грався біля дітей.

 - Коли раптом з під'їзду вибіг сусідський пітбуль, не те що без повідка, а й без намордника. Він просто підбіг до нашого Едіка  і взяв за горло. Звісно, для нашого собаки цього виявилося достатньо. Найгірше те, що поруч були діти. А господар пітбуля просто посадив його в машину і поїхав у своїх справах. Навіть не вибачився, - розповідає власниця тварини Марія Камінська.

Після цього донька жінка телефонувала до сусіда, з'ясовувала, як могло так статися. Той пообіцяв відшкодувати вартість тварини або придбати нову. Як каже пані Марія, померанський шпіц коштує 3 тис. доларів, та вони погодились і на половину від вказаної суми.

Відео дня

 - Собаку то вже не поверне. Едік у нас жив 11 років, розумієте, як ми прив'язалися до тварини? В мене чоловік після інсульту, боюся, щоб після таких подій йому не стало гірше, - скаржиться пані Камінська. - Однак наразі грошей ми не побачили, а події сталися ще 26 липня. Та й сусід навіть слухавку не піднімає, коли донька до нього телефонує.

Родина Камінських в той же день викликали патрульних, написали заяву. Як пояснили "20 хвилин" у Нацполіції, за таке власник буде нести не кримінальну, а адміністративну відповідальність.

 - Оскільки постраждала не людина, а тварина, то сусід відбудеться штрафом. Однак власники загиблого пса можуть вимагати і відшкодування моральної шкоди, - пояснює керівник сектору комунікацій ГУНП у Тернопільській області Сергій Крета.

Ми ж вкотре поцікавились у відділі благоустрою міського управління ЖКГ, які правила вигулу собак в місті.

 - Відповідно до правил благоустрою будь-яка собака має мати намордник, і виводити її потрібно в нашийнику і на повідку. Однак ми робимо виключення для декоративних чи дрібних порід або, наприклад, для кокер-спаніелів, які зазвичай є добродушними. Звісно, тут не варто говорити, мовляв, бійцівський собака, іншого від нього не варто чекати. Все залежить від правильного тренування пса. І пітбуль може бути добрим, як дитина, а той самий кокер вирости агресивним, і тоді виводити його без намордника не можна, - пояснює начальник відділу Олег Соколовський. - Та варто врахувати, що бійцівська порода - це , образно кажучи, холодна зброя. І відповідатиме за дії пса лише господар.

Нагадаємо, раніше в Тернополі були окремі місця для вигулу собак. Однак таке рішення виявилося неефективним. Адже одночасно вигулювали собак різних порід, і часто це закінчувалося бійками серед них. Тож тепер в місті вигулювати собак можна будь-де. якщо не вказано про заборону.

 - Пес обов'язково має бути в наморднику та нашийнику, - продовжує пан Соколовський. - І біля нього обов'язково має бути господар. Якщо відповідального за пса поруч немає, то така тварина вважається безпритульною, навіть якщо вона при повній "амуніції".

Пітбулів у Тернополі вистачає, однак не всі вони мають такі "історії". Зрештою, досвідчені "собачники" міста кажуть, що собака - це тварина, і на 100% бути певним, що вона не "цапне" когось, не можна ніколи.

 - У нас також є пітбуль, - розповідає тернополянка Ірина. - І хоч він - улюбленець всього двору і, зрештою, чемний, слухається всіх команд, та виводимо його лише у так званому суворому нашийнику. А намордник знімаємо і спускаємо, лише коли точно бачимо, що нікого поруч немає. Особливо собак. Бо всяке буває. Хоч і це не завжди рятує. Якось нашого пса погриз сусідський вівчарка, якого господарі вчасно не взяли на повідок. А оскільки наш був у наморднику, то навіть захиститися не міг - вся голова була роздерта. 

Ірина каже, що намордник часто знімає з пса, бо він вже старий, і йому важко в ньому дихати, однак в таких випадках не спускає собаку із повідка.

 - Проблема не тільки в тому, що він може вкусити. Собака може банально забруднити людину, яка буде попри нього йти, а це теж малоприємно. Та й це ми звикли, що в нас милий-добрий пес, однак на вулиці він має грізний вигляд, тому не дивуюся, коли люди намагаються триматись від нього подалі. Зрештою, після історії знайомого про те, як його улюбленець дітвори чау-чау вигриз око доберману, я завжди насторожі, - каже дівчина.

У таких же випадках, як описала пані Камінська, варто викликати патрульних та муніципальну поліцію, далі розбиратися із власником агресивного собаки будуть вже вони, порадив пан Соколовський.

Довідка:

Номер муніципальної поліції Тернополя - 40-41-68.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • В Контакте

    Регулярно бігаю парком миру та біля озера, сам дуже люблю собак, але їх господарів вже тупо ненавиджу. Ну любиш ти свого пса і довіряєш йому, так роби це вдома чи на свому подвірї. Чого прості перехожі мають переживати бо ти вигулюєш пса??? доречі, використовувати газовий балончик до агресивних собак дієво?
  • Задорожна Лесічка

    Знову брєд в коментах. Собака справді була класна - колись жила по сусідству! Шкода.  Комочок щастя!
  • Анонім

    Заводите собак - нема питань, будь ласка, але таки робіть все по закону. Поруч з вами живуть люди! Заведення песика явно вирішує якісь ваші психологічні потреби, іноді навіть проблеми. Знову ж таки - можемо поспівчувати і зрозуміти. Але не треба, вирішуючи свої, створювати проблеми для оточуючих!!! Намордник, повідок, постійний догляд, прибирання фекалій і т.д. От коло ваших обов'язків, як господарів собак, от і виконуйте їх сумлінно, раз вже таки взяли на себе відповідальність за тварину.
  • Mad_Max

    В нашому місті не всі люди самі за себе навчились відповідати (не смітити, не пиячити на дитячих майданчиках, не матюкатись, не ламати зупинки і лавки Іт.д.), а ще беруть собі собак "на виховання" і головне чим більша в голові буба, то тим більша собака. І собака коло такого "вихователя" мордується і сусіди з розуму сходять. Маю таких сусідів, котрі розводять на продаж доберманів- починаю сивіти....))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up