Як морські піхотинці посварилися з місцевими військовими

Як морські піхотинці посварилися з місцевими військовими
Морські піхотинці були невдоволені станом техніки, яку вони отримали. Командування частини каже, що в попередні роки кошти на утримання машин ніхто не виділяв
Візит морських піхотинців з Миколаєва у Бережани розпалив конфлікт між військовослужбовцями. Посварилися через техніку та побут.

Семеро бійців морської піхоти з військових частин А-2777, А-1965 та А-2802 із Миколаєва 11 лютого прибули на Бережанщину, аби передислокувати у Миколаїв БТРи та машини, призначені для організації радіозв’язку. Після прибуття на базу Бережанської військової частини А-3200 морські піхотинці зіштовхнулися з проблемою - стан військових машин не відповідав умовам технічного стану. Інформація про це з’явилася на офіційному сайті  Громадського формування «Бережанська самооборона імені Героїв Лисоні». Активісти цієї організації спілкувалися з морськими піхотинцями та допомагали їм у вирішенні проблем.
За словами керівника тамтешньої «Самооборони Майдану» Олега Захарківа, миколаївські «морпіхи» - з числа 196 бійців морської піхоти, які під час анексії Криму не зрадили присязі та вийшли на материкову Україну.

Ні харчування, ні матраців не дали
- Бійці мали забирати техніку другого класу, згідно з класною кваліфікацією, - розповідає пан Олег. - Однак, за словами чоловіків, стан машин був жахливий. Керівництво військової частини не проводило жодних заходів щодо її збереження та безвідмовної роботи. Тому замість кількох днів на відновлення озброєння витратили два тижні.

Олег Захарків каже, що військових із Миколаєва вразило ставлення командування місцевої військової частини.

- Командир Руслан Ярошенко не забезпечив гостей ані елементарним побутом, ані харчуванням, - наголошує він. - У перші дні матроси спали на металевих ліжках без матраців, навіть не мали чим вкритися. У кулуарах один з офіцерів місцевої військової частини сказав, що «морпіхи, як еліта, повинні спати на землі і їсти хробаків». Лише після того, як наші активісти спільно з депутатами обласної та Верховної Ради втрутилися в ситуацію, «морпіхи» отримали матраци, покривала і почали харчуватися в Бережанській школі-інтернаті. Наша «Самооборона Майдану» забезпечила їх продуктами, одягом, взуттям. На 1000 гривень ми закупили деякі запчастини для ремонту техніки.

Спільно з народними депутатами на найближчій сесії районної ради самооборонівці планують готувати звернення до Міністерства оборони України щодо відповідності Руслана Ярошенка займаній посаді.

Про умови попереджали
Командир військової частини А-3200 обурений тим, що Бережанська «Самооборона» роздула конфлікт «на порожньому місці». За його словами, про те, що в частині немає ані матраців, ані належних побутових умов (оскільки всі матраци з частини вже відправили в АТО), заздалегідь попереджали командування морських піхотинців.

- Бійці повинні були отримати відремонтовану техніку і передислокувати її у Миколаїв, - пояснює він. - Ще до прибуття миколаївських військовослужбовців до нас прибула велика команда з Одеси, яка також мала забрати військові машини. Фахівців військової частини, які займаються ремонтом БТРів, недостатньо для того, аби працювати одразу на дві військові частини. Якщо в одеських військовослужбовців уже «піджимали» терміни, то в морських піхотинців обмеження в часі не було.

Руслан Ярошенко наполягає на тому, що піхотинці заявили про свій приїзд, уже будучи на місці. Командування частини пояснило їм, що не встигає підготувати техніку і на Одесу, і на Миколаїв.

- Ще до приїзду хлопців мій заступник пояснив командиру морських піхотинців, що жити в нас немає де, харчуванням ми не забезпечуємо, - додає він. - Тому військовослужбовці приїхали зі своїми спальниками, ліжка ми їм поставили. Вони приїхали до нас без атестатів - документів, які дають право військовій команді на отримання харчування або грошової компенсації замість нього. Наша частина не має власної їдальні. Але без атестатів їх не могли забезпечити харчуванням і в сусідній військовій частині, що за два кілометри від нас. Командування частин, звідки вони прибули, мало б забезпечити їх грошима чи сухпайками.

Претензій немає
За минулий рік та початок 2015 року у Бережанській військовій частині техніку та інше військове озброєння отримали 168 команд, а це більше 600 чоловік. Видали 188 одиниць техніки, у тому числі БТРи, а також понад 100 тонн переносних засобів радіозв’язку - ламп, радіостанцій, кабелів тощо. За словами командира Ярошенка, ні від кого з приїжджих скарг не було.

Техніка, за якою приїхали піхотинці, була на зберіганні 25 років.

- За комплектацією машини належать до другої категорії, але довгострокове зберігання зробило свою справу. У попередні роки частина не отримувала коштів на те, щоб періодично запускати техніку та перевіряти її справність. Тому на ремонт потрібен і час, і гроші. Ми придбали всі необхідні запчастини для ремонту техніки, яку мали передислокувати в Миколаїв. Частину деталей з власної ініціативи придбати місцеві громадські активісти.

Поговорити з командуванням морських піхотинців нам не вдалося. Начальник штабу однієї з військових частин то був зайнятий, то не відповідав на дзвінки. Один із морпіхів, із яким журналіст «RIA плюс» спілкувалась по телефону, каже, що претензій до командування Бережанської військової частини вони не мають.
- Спочатку виник конфлікт, але командир місцевої військової частини пішов нам на поступки і проблему вирішили, - говорить О. (ім’я редакції відоме - прим. авт.). - Про відсутність нормального спального місця нас попереджали, тому ми приїхали з власними спальниками. Під час обіду хлопці поговорили з місцевими громадськими активістами, розповіли про прийом. Так і виникла проблема. Але тут немає винних.
Чоловік підтверджує, що замість машин обіцяної другої категорії вони приймали техніку четвертої категорії. На її ремонт пішло набагато більше часу та зусиль. На питання, чи нормально доїхали на отриманих машинах до Миколаєва, військовослужбовець відповів коротко: «Так. Якщо не доїхали, то дотягнули...».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up