Барвники для яєць можуть викликати алергію та отруєння

Барвники для яєць можуть викликати алергію та отруєння
Яскраві крашанки, які ми фарбуємо на Великдень, можуть не тільки зіпсувати свято, але й призвести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Перед великим релігійним святом прилавки магазинів і ринків завалені фарбами для яєць. Є різні виробники та, відповідно, і різний склад продукції. Тернополяни розкуповують їх із задоволенням, адже ціна доступна - до 20 грн, а крашанки матимуть гарантовано яскравий колір. Однак, штучні фарбники можуть бути дуже небезпечними, особливо для маленьких дітей, які полюбляють гратися кольоровими яйцями.

Експерти застерігають, що низка речовин, які містять у фарбах, можуть негативно впливати на здоров'я. Зокрема, тартразин міститься у зеленій фарбі та впливає на активність та фокусування уваги дітей. Небезпечними також можуть бути жовтий, червоний та помаранчевий кольори. Вони часто містять фарбник Е110 заборонений у деякий країнах Європи. У цій речовині можуть зустрічатися домішки, які у довгостроковій перспективі можуть спричинити онкологічні захворювання.
Як розповідає дієтолог Наталія Суслова, у принципі, харчові барвники, які використовують для фарбування яєць, не є дуже шкідливими, оскільки вони контактують із щільною поверхнею, тобто шкарлупою. Але, якщо є тріщини, то, звісно, ці речовини можуть проникати і на саме яйце. 

- Інше питання: чи довіряти сумнівній якості самих барвників, чи впевнені ми в тому, що там немає шкідливих речовин, які можуть негативно вплинути на самопочуття людини, - говорить спеціаліст.

Відео дня

Фахівець радить уникати будь-яких штучних барвників алергікам, астматикам та вагітним жінкам.

- Деколи барвники провокують розвиток алергічних реакцій, при чому вони провяляються не тільки у вигляді висипань на шкірі чи свербіжу, під впливом солей важких металів, які входять до сколаду продукції, можуть виникати шлунково-кишкові розлади і навіть анафілактичний шок, - каже Наталія Суслова. - Нині продукти харочування і так занадто навантажені алергенами, тому немає чого ще свідомо йти на те, щоб примножувати їх кількість. 

Щоб уникнути неприємностей та вберегти себе та рідних, краще використовувати давно перевірені природні барвники для фарбування — лушпиння цибулі, приміром, зауважує лікар. Дуже дієвим  способом є віск у поєднанні із соком моркви чи буряка. 
- Такі барвники завжди використовували наші бабусі, - говорить дієтолог. - Також безпечними для здоров`я є різноманітні наклейки, які навіть дітки охоче допомагають наносити на крашанки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    я завжди користуюсь тільки природніми барвниками. для чого щось купляти. так дешевше і безпечніше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up