Кліщі можуть викликати інвалідність

Кліщі можуть викликати інвалідність
Оскільки дерева цієї весни зазеленіли раніше, кліщі раніше розпочали “полювання” у пошуках жертв.

Кліщі переважно “осідають” у хвойних лісах, парках, ярах та на узбіччях доріг. Вони можуть непомітно “присмоктатися”до шкіри. Нині в Тернополі вже офіційно зафіксували 45 випадків укусів цими паразитами.

Кліща помітила через дві доби

Тернополянка Мирослава “підхопила” кліща, коли гуляла із друзями у лісі. Повернувшись додому, вона перевірила, чи не принесла із собою кліща. Але тоді нічого не помітила. Вона припускає, що паразит міг сховатися в одязі.

Відео дня
style="margin-left:36.0pt;"> -   Через два дні, збираючись на роботу, я побачила чорну пляму на коліні, - каже вона. - То був невеличкий кліщ. Я одразу звернулася за допомогою у травмпункт. За лічені хвилини лікар витягнув мені шкідника, обробив місце антисептичним засобом.

Після процедури дівчині дали направлення в інфекційне відділення лікарні швидкої допомоги.

-       Інфекціоністи взяли в мене кров з пальця та з вени на якісь обстеження, - продовжує вона. - Приписали ряд таблеток, у тому числі, антибіотики та порадили мастити місце укусу спиртом. Такий малий кліщ, а стільки клопотів від нього...

Тернополянам назначають ряд обстежень саме для того, щоб уникнути розвитку  такої небезпечної недуги, як іксодований кліщовий бореліоз, або хвороби Лайма, говорить завідувач інфекційним відділенням лікарні швидкої допомоги Олена Герасименко.

-       Людям, які звертаються до нас після травмпункту, ми рекомендуємо здати аналізи та пройти превентивне  (профілактичне) лікування. Антитіла до мікроорганізмів борелій виробляються в організмі протягом трьох тижнів. Тому важливо обов'язково здати аналіз крові через місць після укусу кліща. При необхідності ми назначаємо стаціонарне лікування.

Уражає нервову систему

Вчасне звернення до спеціалістів насправді є дуже важливим, оскільки хворобу легше попередити, аніж лікувати, додає лікар-паразитолог Богдана Козяр. За її словами з числа усіх людей, котрі минулоріч звернулися до лікаря з укусами кліщів, у 10% виявили хворобу Лайма.

-       Першими проявами цієї недуги є почервоніння шкіри, головний біль, ломота в тілі, млявість, - каже пані Богдана. - Якщо не провести лікування на раннній стадії, хвороба може призвести до ураження нервової, серцево-судинної систем, шкіри, суглобів, м'язів, і навіть викликати інвалідність. Окрім хвороби Лайма, кліщі також загрожують людині вірусним енцефалітом та марсельською гарячкою. Дані захворювання  можуть спричинити глухоту, параліч та навіть смерть.

Продовжуючи, лікар-паразитолог радить тернополянам обережно вибирати місце для прогулянок. Перш, ніж іти на відпочинок, потрібно подбати про “Герметичне екіпірування” - світлий одяг з довгими рукавами, штани потрібно заправляти у шкарпетки, обов'язково має бути головний убір. Кожні дві години потрібно оглядати один одного, щоб вчасно виявити паразитів та не допустити їх присмоктування. Окрім того, можна також користуватися спреями, які відлякують шкідників. Проте варто пам'ятати, що ці засоби можуть спровокувати виникнення алергії.

Якщо вже помітили на тілі кліща, потрібно негайно звернутися за допомогою. Можна спробувати витягнути паразити і самому.

-                  Гарний метод - покласти обручку на ділянку шкіри, так, щоб кліщ був посередині, - радить вона. - Після цього варто налити на шкіру олію, кліщі тоді не можуть дихати й самі виповзають на поверхню. Вийняти кліща можна також, скориставшись ниткою, але крутити її потрібно проти годинникової стрілки.

Живих кліщів можна доставляти у лабораторію особливо небезпечних інфекцій Тернопільського обласного лабораторного центру (вул. Федьковича, 16). Спеціалісти можуть визначити, чи заразний паразит, і чи потрібне буде людині профілактичне лікування.

ДОВІДКА

Минулого року в місті офіційно зареєстрували 482 випадки укусів кліщів. У 45-ти осіб виявили хворобу Лайма.

За інформацією міського відділення ДУ “Тернопільсьский обласний лабораторний центр” Держсадепідсліжби України/

 

Наталія БУРЛАКУ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    НІ В ЯКОМУ РАЗІ не можна поливати кліща олією, він задихається, вмирає і частинка його, більш ніж ймовірно, залишиться у рані і може привести до подальших ускладнень.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up