У Тернопільській лікарні №2 встановили ангіограф (ОНОВЛЕНЕ)

У Тернопільській лікарні №2 встановили ангіограф (ОНОВЛЕНЕ)
Сучасний апарат для діагностики та лікування захворювань судин – ангіограф – встановили у Тернопільській міськійкомунальній лікарні №2.

Ангіограф - сучасний прилад, призначений для профілактики та лікування серцево-судинних та інших захворювань, - для лікарні №2 інвестор передав безкоштовно. Обійшлося оснащення тернопільському спонсору - підприємству “Лукро” у 3 млн грн. Рентген-хірургічний блок ендоскулярної хірургії інтервенційної кардіології, оснащений ангіографом, відкрили 30 листопада. Прилад, сподіваються лікарі, допоможе тисячам тернополян і жителів області.
Безкоштовно для перших
- Ангіографія – це метод рентгенологічного дослідження, який дозволяє визначити місце і ступінь патології – негативних змін судин, - пояснює головний лікар лікарні №2 Віктор Кміта. – У нашому кардіологічному відділенні таке обстеження знадобиться багатьом хворим. Серед них – і тернополяни, і жителі краю. Обстеження для перших кількох десятків пацієнтів буде безкоштовним - за кошти, які виділила міськрада. Сподіваємося, надалі нас включать до державної програми. Тоді фінансування буде ширшим.
Аби виявити проблему, пацієнтові у судину вводять через тонкий катетер контрастну речовину, пояснили фахівці на відкритті.
- Катетер товщиною півтора-два міліметра проходить по судині до аорти чи іншої судини, яку обере лікар, - розповідає доктор медичних наук, керівник відділу ендоваскулярної хірургії інституту ім.. О.Шалімова Сергій Фуркало. - Тоді на рентгенівському зображенні, що виводиться на монітор, стають помітні контури судин.
При цьому на комп’ютерному зображенні, як він каже, видно навіть найменші зміни у будові та функціонуванні вен, артерій і лімфатичних судин.
- Обстежувати у такий спосіб можна як невеликі, так і великі ділянки, - додає фахівець. – Тому обстеження на ангіографі допоможе не тільки тим, хто має серцево-судинні захворювання, а й пацієнтам із захворюваннями печінки, гінекологічної сфери, ніг. Прилад використовують і для лікування. За умови, що він укомплектований усім необхідним.
Аби потрапити на ангіограф, пацієнт повинен обстежитися у стаціонарі – в кардіологічному відділі.
- Лише лікар-кардіолог може призначити обстеження на тому чи іншому апараті, - наголошує пан Кміта. – Адже у методу ангіографії, як і в решти, звісно, є протипоказання – від онкологічних до психічних захворювань. Усе це лікарі виявляють при попередньому обстеженні.
Вчилися у киян
Консультацію лікарям щодо роботи апарата і курси підвищення кваліфікації проводитимуть спеціалісти столичного інституту ім. О.Шалімова. Саме у відділі ендоваскулярної хірургії та ангіографії цього інституту розробили і виконали перші в Україні ендоваскулярні втручання на такому обладнанні. За словами Віктора Кміти, наразі відповідне навчання уже пройшли троє лікарів лікарні №2. Півроку їх навчали саме тому, як проводити таке обстеження.
- Це обладнання є передовим у хірургії, оскільки сучасні тенденції в медицині пов’язані із тим, щоб оперативні втручання були малотравматичними, зниження рівня смертності і зменшення часу перебування хворого на лікарняному ліжку, - зазначив Сергій Фуркало. - Є централізована програма щодо серцево-судинних захворювань, за якою підтримують діяльність подібних відділень. Однак обладнання і відділення буде потребувати фінансування і від міської влади.
Наразі на блок і його обслуговування міськрада виділила 300 тис. грн.
- Ангіограф – дуже потужний рентгенівський апарат, - додає пан Фуркало. - Для роботи з ним потрібні висококваліфіковані фахівці. Це - не томограф, який сам дає готову картинку. Щоб отримати зображення, лікарю потрібно виконати певне втручання. Сам апарат лише допомагає візуалізувати судини.
Допомагатимуть тисячам
Щойно отримане обладнання - унікальне, наголошує головний лікар закладу.
- Воно вперше з’явилося в Тернополі, - каже Віктор Кміта. - Відтак ми сподіваємося, що на цьому апараті, завдяки медуніверситету, почнемо працювати активно та надаватимемо допомогу жителям Тернополя та усім, хто цього потребує.
У відкритті блоку взяли участь представники міської та обласної влади. Зокрема голова обладміністрації Валентин Хоптян нагадав, що нині у регіоні активно реалізовують проекти, спрямовані на модернізацію медичної галузі. Губернатор також доручив відповідним службам вивчити питання фінансування обслуговування ангіографа за рахунок бюджету.
- Відкриття рентген-хірургічного блоку є черговим кроком, щоб зробити медичне обслуговування в нашому місті якомога кращим, - пояснює міський голова Тернополя Сергій Надал. - Враховуючи стан і ритм сучасного життя, лікування інфарктів та інших серцевих захворювань, такий кабінет є актуальним для жителів нашого міста.
Відтепер, наголошує він, тернополянам не треба буде їхати в сусідні обласні центри за необхідним складним обстеженням.
- Із перших днів роботи обласна рада вела мову про необхідність реорганізації медицини Тернопілля, - каже голова облради Олексій Кайда. - Одним із напрямків цього було забезпечення жителів краю якісними медичними послугами і на сучасній апаратурі. Добре, що відгукнулися інвестори. Велика подяка їм за такий подарунок. Це унікальне обладнання допоможе тисячам тернополян та жителям області попередити серцево-судинні захворювання та вилікувати їх. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    чи є тут травматологія...???
  • Anonymous

    Від обласної лікарні толку ніколи небуде......рахують себе "елітою" і ... поки прокуратура їх ще не взяла за відмивання державних коштів....
  • Anonymous

    обласна лікарня на чолі як з головним лікарем,так і з паном Ковальчуком нічого робити самі не будуть для людей,чекають поки манна з неба зійде. А хороші люди не чекали і подарували для Всього Тернопілля найкращий і найсучасніший апарат для допомоги людям. І добре,що в 2-ій лікарні більш думаючі люди працюють.І ангіограф використовується не лише для діагностики,а в більшій мірі для лікування. Так що нейрохірурги і т.п віддихають
  • Anonymous

    то, що там толку немає це точно, але ангіографа в обласній немає, там треба відкат крутий начальству, а за людей ніхто не думає. Тепер все буде так -з інсультом завезуть в Психоневрологічну, тоді на ангіографію в 2-гу, а оперувати в обласну бо там нейрохірургія. На всьому втрачається час, плюс дорога херова, короче логіки просто дох,,,я в організації медицини в нашому місті. Тепер 2-га міська по можливостям сама крута.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up