В Тернополі кліщі покусали вже 19 людей

В Тернополі кліщі покусали вже 19 людей
Від початку березня в області вже зафіксовані 37 випадків укусів кліщами, з них 19 – на території міста, кажуть експерти-епідеміологи. Тож із 7 травня вони будуть кропити парки спецзасобами.

- У двох випадках ми виявили хворобу Лайма, - розповідає завідчувач відділення  епідеміологічних досліджень міського відділу Тернопільського обласного лабораторного центру Держепідслужби Богдана Козяр. - Найчастіше випадки укусів кліщами були в парках "Національного Відродження", "Загребелля" та гідропарку, разом їх вже шість за останній тиждень. Тож з четверга, 7 травня, ми будемо проводити заходи по знешкодженню кліщів у парках – будемо оприскувати траву спеціальним розчином, яка паралізує комах.

Даний розчин - безпечний для людей та тварин, але роботи будуть проводити пізно ввечері, щоб не заважати тернополянам, розповіла пані Козяр. Однак тернополян просять обмежити відвідування дитячих майданчиків та зон відпочинку.

Тернополянам нагадують: якщо ви йдете відпочивати на природу, то вибирайте для цього місця не під деревами, подалі від кущів, щоб поруч не було високої трави. Крім того, беріть одяг, який закриватиме ноги, руки та шию, та щільно до них прилягатиме. Також не завадить і головний убір. В будь-якому випадку речі краще вибирати світлого кольору, щоб шкідника можна було виявити швидше. Найкраще, звісно, проводити огляд щогодини, поки ви на природі – щоб вчасно струсити комаху з себе. Однак мало хто так робить. Тому хоча б огляньте одяг перед тим, як зайти додому – щоб не принести кліща з собою. Речі краще добре струсити.

Відео дня
blockquote>

Кліща людина може витягти і самостійно, якщо з часу укусу пройшло лише кілька годин, запевняє пані Козяр.

 - Тоді він ще не міцно тримається, і за допомогою нігтів його можна видалити самостійно, - продовжує пані Козяр. - Однак якщо ви бачите, що не впораєтесь самостійно – звертайтеся до лікаря: в травмпункт або центральну дитячу лікарню. Якщо ж витягли кліща самі, і він живий, то його краще помістити в баночку і принести в СЕС для досліження. Якщо в комахи виявлять борелії (збудники хвороби Лайма), тоді вам назначать лікування.

Також епідеміологи закликають звертати увагу на безпричинну ломоту в сугломах, плями на шкірі та першіння в горлі, бо це також можуть бути ознакою хвороби Лайма.

 - Люди не завжди помічають укуси кліщів, - зазначає пані Козяр. - Тож якщо ви помітили великі плями на шкірі, які бліді всередині, а на периферії ч- ервоні, чи якщо у вас з'явилися ознаки ГРВІ – то краще зверніться до лікаря. Такі симптоми виникають і при хворобі Лайма.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up