Чи винні медики у смерті Анатолія Козака розслідувала спеціальна комісія. Результати вже є

Чи винні медики у смерті Анатолія Козака розслідувала спеціальна комісія. Результати вже є

Відповідальність. Її понесуть посадові особи лікарні швидкої допомоги, лікарі та середній медичний персонал

Дисциплінарну відповідальність (а це може бути й звільнення – авт.) рекомендували застосувати до головного лікаря, завідуючого приймально-діагностичним відділенням, чергових лікарів та середнього медичного персоналу відділення міської лікарні швидкої допомоги, які чергували 29 липня.

Такого висновку дійшла спеціальна комісія, яку за зверненням депутата міськради Андрія Шкули своїм розпорядженням створив міський голова Сергій Надал.

Комісія провела службове розслідування обставин інциденту, який трапився 29 липня. Тоді, нагадаємо, в приймально-діагностичне відділення лікарні, близько 11.40 швидка доставила тернополянина Анатолія Козака після аварії – чоловіка збив автомобіль. Потерпілого оглянули профільні медики та рекомендували ряд обстежень.

Відео дня

Проте обстежень чоловік так і не пройшов, натомість за якийсь час потрапив додому. Вже звідти того ж дня його забрала швидка в обласну лікарню. Врятувати тернополянина не вдалося: отримані в аварії травми були не сумісні з життям. Він помер зранку наступного дня. Свої відповіді на запитання: "Чому чоловіка не госпіталізували та не рятували в лікарні швидкої допомоги" є і в медиків, і в рідних. Лікарі переконують, що тернополянин категорично відмовився від обстежень і в супроводі рідних без попередження покинув медзаклад. Дружина загиблого визнає, що пішли самі, але тому, що їй ніхто не повідомив про травми чоловіка, а лікарів за весь час, що була у відділенні (зі слів жінки це півгодини – авт.) не було.

Власне, події того дня та дії кожної зі сторін й аналізувала спеціальна комісія в складі:

- голова комісії – Ярмоленко О. М., заступник начальника відділу охорони здоров`я та медичного забезпечення;

- секретар комісії – Пискливець Т. І., головний спеціаліст сектору медико-профілактичної роботи відділу охорони здоров`я та медичного забезпечення;

- члени  комісії:

Ахтемейчук Н. М. – головний юрисконсульт сектору правової експертизи проектів документів управління правового забезпечення;

Лисак С. В. – міський позаштатний травматолог відділу охорони здоров’я та медзабезпечення, лікар-травматолог Тернопільської міської комунальної лікарні №3;

Паламар С. А. – заступник головного лікаря з лікувальної роботи Тернопільської комунальної міської лікарні №2;

Шкула А. П. – депутат Тернопільської міської ради;

Шараськіна В. А. – депутат Тернопільської міської ради.

– Комісія провела чотири робочих засідання, – каже депутат міськради Андрій Шкула. – Ми вивчили пояснення всіх медпрацівників, які того дня контактували з тернополянином. З кожним спілкувались, відтворили всю хронологію подій. Вивчили внутрішні документи, накази, інструкції. Вивчали документи на місці. Опитали дружину загиблого. Ми об’єктивно, наскільки змогли, – бо ж не слідчі, проаналізували ситуацію.

Причина проблем в приймально-діагностичному відділенні того дня, на переконання депутата, – погана організація робочого процесу.

– Лікарня швидкої допомоги – ургентний заклад, куди везуть тернополян з усього міста, – говорить пан Шкула. – Відділення має працювати, як годинник. Але так не було. Вини медпрацівників в смерті чоловіка нема, але вони частково відповідальні за те, що потерпілий з жінкою покинули медзаклад. Утримувати силою чи силою обстежувати закон не дозволяє, але належне інформування з боку вищого медперсоналу та спостереження за потерпілими має бути. А 29 липня, як ми встановили, що у приймально-діагностичному відділенні не було чергового лікаря. Його функції виконували травматолог та нейрохірург, але вони в той час чергували й у своїх відділеннях. Крім того, займалися й іншими. Тобто, на місці не було лікаря, який би адекватно пояснив рідним про травми чи здійснював би належне спостереження за постраждалим...

Крім організації роботи відділення, є зауваження й до дій медперсоналу.

– Комісію створили за розпорядженням міського голови, і це говорить про те, що міська влада готова аналізувати такі ситуації та виявляти недоліки, чи працювати на випередження проблем, – каже голова комісії Ольга Ярмоленко. – У цій ситуації я і комісія висловлюємо співчуття сім’ї з приводу втрати. Комісія перевірила всі факти щодо надання допомоги цьому громадянину в лікарні, провела зустріч з родичами. Були недопрацювання не медичного характеру, які не вплинули на смерть людини, бо травми були не сумісні з життям. Щодо тих проблем, які ми виявили, ми дали рекомендації на усунення. Крім того, ми рекомендували вжити заходів до тих медпрацівників, які порушили певні інструкції з надання допомоги чи спостереження чоловіка на догоспітальному етапі.

Цей випадок стане причиною перевірки й інших приймально-діагностичних відділень міських лікарень, аби в майбутньому такого не було.

Коміся встановила:

1. Смерть гр. Козака А. П. наступила в результаті травми несумісної з життям, отриманої в ДТП 29.07.2016 року.

2. Прямої вказівки зі сторони персоналу лікарні залишити медичний заклад не було.

3. Рішення покинути медичний заклад жінка прийняла самовільно під впливом чоловіка та родичів, аргументуючи це відсутністю належної інформованості від медперсоналу лікарні про важкість, деталі та наслідки травми та належного динамічного медспостереження від медперсоналу.

4. Первинний огляд чергових нейрохірурга та травматолога не відповідали локальним догоспітальним протоколам надання меддопомоги хворим після ДТП (в записах чергових лікарів відсутні показники АТ, PS, хворий у стані середньої важкості супроводжувався на обстеження молодшим медперсоналом).

Рекомендації

1. До головного лікаря Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги (ТМКЛШД ) Чайківського Я. Ф. вжити міри дисциплінарного характеру через неналежну організацію роботи приймально-діагностичного відділення.

2. Головному лікарю ТМКЛШД Чайківському Я. Ф.:

- Забезпечити цілодобову наявність лікарського медичного персоналу приймально-діагностичного відділення ТМКЛШД;

- Вжити заходи дисциплінарного характеру до Вінічук М.М., яка склала графік чергувань медперсоналу в приймально-діагностичному відділенні на липень 2016 року;

- Вжити заходи дисциплінарного характеру до ургентних лікарів – травматолога Нездропи О. В. та нейрохірурга Гайди Т. Т.;

- Вжити заходи дисциплінарного характеру до середнього медперсоналу, який працював в приймально-діагностичному відділенні медзакладу за час перебування пацієнта в лікарні, а саме: Боднар Г. Д. та Пилипів І. А.

3. Відділу охорони здоров’я та медзабезпечення Тернопільської міськради здійснити перевірку роботи приймально-діагностичних відділень лікувальних закладів міста до 01.09.2016 року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (28)
  • Vavryk-vysotska Oksana

    працюйте на випередження проблем, шановні урядовці....



    і що це "Вжити заходи дисциплінарного характеру"?



    це як? в куток  поставити чи пальчиком посварити?



    звільнятии таких дохторів....



    в нас медуніверситет у Тернополі - я відмовляюся вірити що бракує молодих освідчених людей, які насправді хочуть працювати і ДОПОМАГАТИ по-совісті!



    сподіваюся на детальне розяснення як власне і коли понесуть

    відповідальність посадові особи лікарні швидкої допомоги, лікарі та середній медичний персонал
  • лікар

    Шановні майбутні пацієнти !!!! Запамятайте що у своє здоровя як і у забезпечення медичної галузі - потрібно вкладати гроші усе своє життя!!! а Ви що хотіли???

    1) Медицина практично не фінансується державою...(медикаменти та апаратура і тд.)

    2)Заробітна плата лікаря на рівні двірника.

    3)Мізер що виділяє держава- крадуть чиновники- до хворих воно не доходить

    4) Ваші депутати (навіть тернопільські) лікуються закордоном

    5)Гроші що платяться через термінали- відмиваються, по них не існує звітності.

    6) Лікарі роблять роблять ремонт у лікарні за свій рахунок.

    7) Для лікаря просити неадекватну свиню лягти у лікарню- це те ж саме що просити свого ж сусіда дозволу помити йому туалет.

    8) Ніколи не згадуйте гіпократа - він був рабовласником (почитайте історію), висловлювання його імені - це є заклик до повернення рабовласницького ладу- за це повинна бути введена кримінальна відповідальність.

    Анонім reply лікар

    Тобто, резюмую - медицина що є, що її нема. Чувак, звільняйся!

    Анонім reply Анонім

    Найбільша проблема не у тому, що в здоров'я потрібно вкладати гроші, а в тому що 95% лікарів навіть пальцем не ворухнуть на рівні безкоштовного мінімуму, на кшталт роз'яснити прогноз хвороби чи бодай по-людськи привітатися. Нешановані медики! Більшість з вас - некомпетентні, жадібні, хамовиті ремісники. І те, що зарплата на рівні двірника - не проблема, 6 років купленого навчання не дуже вас від двірника і віддалили.

    П.С. Вибачаюся перед справжніми професіоналами, яких мало.

    лікар reply Анонім

    ти тупаку я тобі веду до того що за все в житті треба платити...у мене як ломається автомобіль - я їду до майстра і плачу гроші, мені ніхто нічого в цьому житті безкоштовно не робить!!! і їжу теш в магазині безплатно не видають!!!

    Vavryk-vysotska Oksana reply лікар

    Ти знаєш за що платиш.....

    В цьому вирадку НІЯКІ  послуги не надавалися......

    Анонім reply лікар

    Чоловіче добрий, та ти писати грамотно не вмієш, а вже тут нам розказуєш небилиці! Це ще раз доводить, що більшість з вас там по лікарнях - тупі жадібні невігласи. А стосовно автомобіля - зверніть увагу, на чому пересувається більшість дохторів "хапучих" професій - хірурги в першу чергу, гінекологи, акушери і т.п. - там такі автомобілі, на які чесно з їхніми зарплатами по пів-життя горбатитися. І гроші, які ви вимагаєте з пацієнтів - зовсім не відповідають вашим вмінням і рівню тих послуг, які ви надаєте.

    Це, щоб доступно для тебе, мій лікарю, якби ти приїхав на сервіс, а там замість ремонтувати, тобі ще щось зайве відкрутили, подряпали манишу і ще здерли купу грошей.

    Анонім reply лікар

    Ти дохторику говори,та не заговорюйся.До приватного автомайстра,стоматолога і т.д.-всі платять гроші,і тобі будуть платити,якщо відкриєш свою приватну клініку.Мова йде про державні заклади.
  • Nat Tan

    Його ніхто не відпускав йому призначили лікування і обстеження він сам пішов а родичі пішли в нього на поводу бо так простіше з лікарні його ніхто не виганяв а лікарі силою в лікарні тримати не можуть нікого вони навіть психіатра по закону без консіліума не мають права викликати і колоти заспокійливе без призначення не можуть бо це наркотики а думати що людині після того як збила машина нічого не буде вийти додому можуть тільки ідіоти ви поняття не маєте в яких умовах законодавчих працюють лікарі для чого їм лишні проблеми з здоровим мужиком щоб він іх покалічив такі випадки вже були сам пішов та й фіг з ним за себе треба думати самому ніхто за вас думати і переживати не буде для цього і є сім'я

    Anonymous reply Nat Tan

    кого їм треба того і без консиліуму тримають ...
  • Анонім

    Я так зрозумів висновок такий тому, що навіть якщо б ВІН ЗАЛИШИВСЯ І ЗРОБИЛИ ВСЕ ЩО МОГЛИ ВІДРАЗУ - він би не вижив. Це випливає зі слів - травми несумісні з життям! Якщо дійсно так - тоді зрозуміло, але якщо можна було врятувати - тоді ні.

    Anonymous reply Анонім

    пишуть так як їм вигідно ... спочатку казали що травми не серйозні і відпустили до дому тепер інше кажуть
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up