Сервітути – нова сумнівна схема

Сервітути – нова сумнівна схема
Кому землі? Вільні земельні ділянки в місті, згідно з вимогами земельного кодексу, потрібно продавати на аукціоні або ж продавати право оренди на них. Тоді і міський бюджет отримує максимум, і в людей рівні можливості на землю

Утім, як писав класик, “всі люди рівні, та є рівніші”. Власне для “рівніших” часто реалізовують схеми, які дозволяють обійти земельний аукціон.

Основною “обхідною схемою” в попередні роки було виділення землі комунальним підприємствам. Їм, згідно з законом, можна безоплатно передавати міську землю. Логіка в тому є, бо ж міські комунальні підприємства створені міською радою задля ефективнішого господарювання у місті та виконання завдань влади. А тому землю для їх потреб можна давати без конкурсу і грошей. Але... Часто, отримавши на халяву міську землю, комунальні підприємства віддають її під забудову приватному інвестору. Той щось будує, приміром, приватний медцентр на території другої лікарні, скляну будівлю біля “Орнави”, торговий центр біля вокзалу, приватний ринок на місці комунального і т. п. Натомість, згідно з угодою, щось платить чи дає КП, а щось – місту. КП найчастіше отримує 6% від проектно-кошторисної вартості робіт. До цих відсотків капає і в міську казну. Так і освоюють землю, будуючи там приватні об'єкти. А власник законно збудованого приватного об'єкта на комунальній землі має право першочергово претендувати на землю. Звісно ж, без аукціону. Вигоди міста незначні, зважаючи на вартість міської землі - десятки тисяч гривень за сотку, які могли б отримати на аукціоні.

Та описана вище схема, схоже, застаріла. Тож у міській раді активніше взялись за іншу — виділення землі через сервітути. Сервітут — обмежене право користування земельною ділянкою. Таке користування чимось схоже до оренди землі, але набуття права оренди на вільну ділянку відбувається через аукціон і два сесійні рішення (дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення землі і затвердження цього проекту землеустрою — прим. авт.). Сервітут же надають після звернення людини (без аукціону чи конкурсу — прим. авт.), а затверджують лише одним сесійним рішенням. Сервітути можуть бути, зокрема, на право проходу та проїзду, розміщення тимчасових споруд, встановлення будівельних риштувань та складування будівельних матеріалів з метою ремонту будівель і споруд та ін. Земля під сервітут підлягає обов'язковій державній реєстрації, з присвоєнням кадастрового номера... але не в Тернополі. У Файному місті сервітути перетворюються на повноцінні бізнесові землі, а їх реєстрацію міська рада, якщо йдеться про комунальну землю, не здійснює, вочевидь, аби не було належного обліку.

Відео дня

– Закон вимагає розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право суборенди чи сервітуту, – коментує депутат міськради та працівник відділу Держгеокадастру Тарас Серетний. – Цю землевпорядну документацію розробляють на сформовану земельну ділянку. Згідно зі статтею 79-1 Земельного кодексу України, формування земельної ділянки полягає у визначенні земельної ділянки як об’єкта цивільних прав. Формування земельної ділянки передбачає визначення її площі, меж та внесення інформації про неї до Державного земельного кадастру. А цього не відбувається. Тобто ділянки передають, не виконуючи вимог Закону.

Крім того, у місті є достатньо прикладів і того, як ділянки під сервітут використовують для комерції.

– Для прикладу є земельний сервітут на вул. Шептицького, де сервітут виділяли для розміщення будівельних матеріалів, проте на відповідній сервітутній ділянці розміщені МАФИ, – каже пан Тарас. – Відповідно, підприємець отримує прибуток, а бюджет міста – незначну суму. Також є порушення норм чинного земельного законодавства України, а саме статті 134 ЗКУ, якою визначено, що земельні ділянки державної та комунальної власності підлягають продажу їх у власність чи продажу права оренди на них окремими лотами на конкурентних засадах, тобто через аукціон. І таких ділянок поблизу ринку, та й по місту - чимало.

Тепер частина новообраних депутатів працює над виявленням таких “сервітутних” виділень землі, які використовують не за призначенням, а сам факт надання ділянки є прямим обходом земельного законодавства.

Коментар прес-служби Тернопільської міської ради:
На одній сесії Тернопільської міської ради в середньому розглядається до 150 звернень фізичних та юридичних осіб щодо земельних питань, серед яких лише 5-6 стосуються надання земельних ділянок згідно договорів сервітуту. Договір сервітуту - це тимчасове обмежене користування земельною ділянкою. При прийнятті даного рішення Тернопільською міською радою чітко визначається цільове призначення, тобто вказується, що буде розміщено: або МАФ, або складування будівельних матеріалів, або паркування автотранспорту або впорядкування території біля об'єкта нерухомості, в т.ч. проходу, проїзду та паркування транспортних засобів. Ці договори сервітуту реєструються у відділі земельних ресурсів. Щодо реєстрації договорів у земельному кадастрі, то з метою економії коштів громадян було прийнято спільне рішення разом з Державною інспекцією сільського господарства, яка здійснює контроль за цільовим використанням земельних ділянок, що ці земельні ділянки, враховуючи те, що вони незначної площі та видаються на незначний термін, реєструватися у державному кадастрі не будуть. Контроль за такими земельними ділянками здійснює спеціальна комісія з представників відділу земельних ресурсів, управління торгівлі, побуту, захисту прав споживачів та муніципальної поліції. Фактів будівництва на земельних ділянках, які були надані в сервітутне користування, на території Тернополя виявлено не було.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Oleg Synovets

    Відмивання землі через комунальні підприємства - класична схема. Сервітути - дещо новіша. Влада завжди буде знаходити нові схеми для своїх "рівніших", так як працюють усі шахраї, тобто завжди знаходять лазєйки в системі.

    Якби кожного року проводився повний, глибокий і незалежний аудит роботи місцевої влади і після виявлення порушень садили у вязницю порушників, то такого бардаку було б менше.
  • Олена Степанова

    Коментар прес-служби ТМР - шедевр. Міська рада (орган місцевого самоврядування) та Державна інспекція сільського господарства (орган державної влади) домовились. Домовились про що? Порушувати закон? Зрештою про який контроль іде мова, якщо міська рада не володіє інформацією про те де якому підприємцю надали сервітут.

    Анонім reply Олена Степанова

    Ще якби та Олена Степанова менше пила алкоголь. Я так розумію що на тверезу голову в неі  мозги не працюють зовсім. Де б вона не приходила на якісь заходи завжди тхне від неі перегаром.

    Олена Степанова reply Анонім

    Аноніме, на віміну від вас я не ховаюсь. Тхне перегаром? Звертайтесь до правоохоронних органів. Бо поява в громадському місці у нетверезому стані передачає адміністративну відповідальність  Будь яку інформацію, яку я подаю ще ніхто не спростував.  А зрештою, можливо у Вас рецептори працюють по спотвореній схемі. Бо Ваші рецептори чують лише запах зелених президентів. Відкрийте своє обличчя і я залюбки із Вами зустрінусь на дебатах у будь якому форматі.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up