Добровольців менше 10%. Чимало тернополян "косять"

Добровольців менше 10%. Чимало тернополян "косять"
Більше двох тисяч чоловіків мобілізували в області. Менше 10 відсотків, як розповіли в обласному військкоматі, зголосились піти добровольцями.

- Мене дуже здивувала ситуація в патріотичній Тернопільській області, - каже в. о. військового комісара Володимир Катинський. - План із мобілізації виконаний менш ніж на 80%. Приміром, у Хмельницькій чи Вінницькій області - на 100%. Кількість добровольців там також більша.

Причину цього чоловік вбачає у тому, що жителі Тернопілля намагаються уникнути служби.

Спочатку, за його словами, була активна фаза спротиву, а згодом - хитрування.

Відео дня

- Були блокування військкоматів, мітинги, - каже він. - Потім люди знайшли інші варіанти. Від армії "косять" на медкомісіях, які, попри думку багатьох, відокремлені від військкомату, оформляють опікунство, виїжджають за кордон. Як можна робити це, коли в країні така ситуація?

Наші добровольці, жартує в. о. комісара - реальна і дієва сила.

- Добровольцями у нас зголошувались в основному дорослі чоловіки, які мають життєвий досвід, - каже пан Катинський. - Більшість - з військовим досвідом. Були цікаві випадки, які запам'ятались. Найяскравіший – прохання депутата обласної ради Тараса Пастуха, який не проходив строкової служби, про мобілізацію. Чоловік, який має всі підстави не йти служити, бо чає четверо дітей, прийшов у перші дні мобілізації проситися в армію. Просив не розголошувати про його рішення... Особисто я поважаю таких людей.

Тарас Пастух, розповів військовий, пішов в армію на загальних підставах.

- Пішов за тією ж схемою, що й усі мобілізовані, звичайним рядовим, - говорить Володимир Катинський. - Люди, які зробили такий вибір, дійсно готові захищати батьківщину.

Чому пішов добровольцем, ми запитали в самого Тараса Пастуха, який зараз проходить службу.

- Все просто: коли відбувались різні переламні процеси в країні, мені було важко залишатися осторонь, - каже тернополянин. - Це стосується і "Помаранчевої революції", і протестів проти Кучми. Я брав у них участь. Потрапив на Майдан після побиття студентів. Коли побачив наслідки, відчув злість, жаль і біль. Після того з товаришами ми залишились у столиці і брали участь в Євромайдані – там вирішувалась доля України. Коли ж почалась військова агресія, пішов у військкомат. Батьківщина - це ж наша родина, а захищати родину - обов'язок кожного.

Чоловіка у військкоматі намагалися відмовити від його наміру. Та марно.

- Казали, що мені не варто йти в армію, бо ж у мене четверо дітей, - каже Тарас Пастух. - Але чим я кращий від тих хлопців і чоловіків, які залишили родину і дім та пішли на передов? Моя сім'я, і це нормально, без інтузіазму сприйняла таке рішення, але вони були готові до цього. Я дуже вдячний дружині, дітям та своїм батькам за розуміння і підтримку. Тож пройшов медкомісію та всі етапи і вже першого серпня був у військовій частині.

Службу пан Тарас несе у складі 128-ї гвардійської гірсько-піхотної бригади. Наш земляк - розвідник. Частини його бригади дислокуються неподалік кордону з Росією.

- Можливо, у ворога краща техніка. Але ми на своїй землі, відчуваємо підтримку українців та наших родин. З нами правда і Бог, - каже Тарас Пастух.

На службу Тарас пішов не сам. Разом з ним вирушив інший тернополянин Віталій Фидрин. Зараз товариші служать в одному підрозділі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Богдан

    А Тарас - молодець, і таких, дякувати Богу, на нашій землі немало. Якби не такі, як Тарас - нам кришка.
  • qq

    вперед, за Бєню, Пєтю, Пастора і Кролика...

    Богдан reply qq

    А при чому тут Беня та інші. Такі, як Тарас, йдуть воювати за нашу з вами країну, бо розуміють ситуацію. Якби не вони - добрий шмат України давно б проковтнула Москва, а так давиться
  • Маховик правди

    Будем говорити так ,а що держава робить для конкретної модернізації озброєння . У нас є нові розробки озброєння ,держава чомусь не поспішає їх закупляти ,хоча на експорт відправляють пачками . Можна зрозуміти чому багато ухиляються від армії ,бо спочатку треба дати нормальний захист ,і не так щоб військовослужбовець за власні кошти купляв бронік ,а щоб держава видавала .Треба щоб замість застарілого озброєння котре після першого ріжка починає клинити ,необхідно видавати сучасне . У нас снайперські гвинтівки старого взірця мають 4 х кратне збільшення ,а у терористів 12 х кратне . Для чого туда відправляти купу людей фактично ,як гарматне мясо , якщо можна нормально озброїти людей ,навчити методів ведення партизанської війни і тихенько вночі вирізати всю шоблу .
  • Вчитель

    В мене купа знайомих, кого призвали, поховалися, хоча перед тим рвали на собі сорочки з криками, що клятих москалів треба бити. Чого дивуватися? Це типова галицька, а точніше - рагульсько-тернопільська мораль... Як не жаль. Типу, "чого я маю за Донецьк гинути - моя хата скраю".

    Передбачаючи питання до себе - так, добровольцем не пішов, але як призвуть - служитиму.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up