Лікарі у Тернополі є, але доїхати до пацієнта вони часом не мають чим

Лікарі у Тернополі є, але доїхати до пацієнта вони часом не мають чим
- Минулого тижня викликала швидку до бабусі - тиск раптово впав, - розповідає тернополянка Надія Ленько. – Ніби й недовго лікарів чекали – хвилин п’ять чи більше... Однак поки їхала швидка, секунди видавалися годинами!

 Лікарі відразу вкололи пацієнтці препарат, який підвищує тиск. Порадили напоїти її теплим чаєм чи кавою. Як пригадує пані Ленько, лікарі стежили за станом її бабусі доти, поки жінці не стало краще. Тиск міряли кілька разів.
- Це добре, що медики встигли, - додає тернополянка. – Навіть не уявляю собі, що ми робили б, якби не номер 103.
На станції швидкої допомоги у Тернополі нині працює 20 бригад медиків. Із якими проблемами вони стикаються, найкраще знає головний лікар Тернопільського міського комунального закладу "Станція швидкої медичної допомоги" Михайло Джус.
70% машин – зношені
- Швидка допомога – це ургентна цілодобова служба, адже вона на чергуванні – постійно, - каже пан Джус. – Звісно, що і наші машини їздять цілодобово. І це вже не секрет, що за актами 70% автопарку – повністю зношені. Відтак щодня від двох до п’яти машин – на ремонті. “Мінус” – і в тому, що ми витрачаємо значні кошти на ремонтні роботи, і в тому, що можуть виникати затримки із виїздом до пацієнтів.
Щоденно швидка обслуговує від 180 до 200 тернополян. Під час епідемій грипу, наприклад, – до 360! За рік, як каже медик, ця цифра сягає маже 83 тисяч викликів.
- Поновлювати нам треба не лише автопарк, а й обладнання, - додає він. – Тому ми сподіваємося, що тернополяни, які долучаться до благодійної акції “Я хочу жити!”, допоможуть придбати не просто два нових авто, а машини, оснащенні новим медичним обладнанням. Врешті це бодай частково усуне проблеми. Лікарі зможуть скоротити час, за який вони доїжджають на виклик, і поліпшити саме обслуговування пацієнтів.
До речі, найнапруженіший для бригад час – від 18.30 до 22.30. Тоді люди повертаються з роботи додому і викликають лікарів. Трапляється, машини не встигають на виклик.
У казні немає коштів
- Автопарк швидкої сьогодні складається із 20-ти машин, - розповідає головний лікар. – Останніми роками ми закуповували не більше двох нових авто на рік, хоча раніше опинялися у гаражах і по шість “свіжих” машин. Я працюю головним лікарем із 1994 року, тому знаю це достеменно. Тепер – далеко не так... Фінансування - недостатнє. Вистачає грошей лише на заплати, сплату за енергоносії та найнеобхідніше – ті ж запчастини. Тому цього року автопарк взагалі не поновлювали.
Востаннє станція швидкої отримала “поповнення” із двох автівок завдяки благодійній акції “Я хочу жити!”, яку ініціювала і проводила власними силами Медіа Корпорація RIA. Підтримала її коштами і міськрада попереднього скликання.
- Іноді якесь медобладнання для станції купують меценати, - пригадує пан Джус. – Причому вони переважно просять не розголошувати свої імена. Так вчинив якось і один місцевий підприємець, який прийшов і просто подарував нам новий автомобіль. Але сподіватися лише на такі презенти неможливо.
Уже зараз швидкій бракує близько 200 тис. грн, необхідних на пальне та запчастини.
- Звісно, якби всі машини були новими, така сума не набігала б, - визнає Михайло Джус. – Міській владі знайти нині кошти, аби допомогти нам, дуже важко. Дофінансовувати їй тепер треба й інші лікувальні заклади, навіть усю гуманітарну сферу загалом.
Тому пан Джус дуже сподівається на підтримку акції “Я хочу жити!” широким колом тернополян. Якщо ми зберемо 500 тис. грн на дві нові машини, то швидкі точно вкладатимуться у норматив за часом доїзду до пацієнта – до 10 хвилин у місті, і до 20-ти – у районі. І хворі не залишаться без медичної допомоги.

Довідка

Якщо хочете зробити благодійний внесок на акцію “Я хочу жити!”, запам’ятайте такі реквізити: код 14034994 МФО 300023, р/р 26003000257277, ПАТ “Укрсоцбанк”. Обов’язковою є примітка: “Благодійний внесок на акцію “Я хочу жити!”. Телефон “гарячої лінії”: 43-76-09.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Anonymous

    Соберем для Вас по интернет клиентскую базу (Все контактные данные) ! Узнайте об этом по тел +79137936342 Skype: s....8 ICQ: 6288862 Email: [email protected] Демоверсия базы данных БЕСПЛАТНО!
  • Anonymous

    а в поляків не захотіли брати обладнаних швидких, бо ті не розуміють шр таке відкат

    Anonymous reply Anonymous

    а на митниці тернопільській стоять і гниють кілька машин швидкої допомоги, пригнані з-за кордону... Шановні журналісти, переїдьтеся до митниці на вул. Текстильній і поцікавтеся, що вони там місяцями роблять, чого не служать місту...
  • Anonymous

    в Тернополі швидка працює найкраще
  • Anonymous

    влада дбає про розвиток, в тому числі і парку автомашин на швидкій - ось тема цієї статті

    Anonymous reply Anonymous

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up