Світлана Новосад з Тернопілля вишиє сорочку для Кличка

Світлана Новосад з Тернопілля вишиє сорочку для Кличка
Жителька Тернопілля може вишивати і по 15 годин на добу. Жінка любить і поважає братів-боксерів, а тому прагне, щоб сорочка сподобалась тому із них, кому її даруватимуть. Майстриня хоче вишити її у м’яких і світлих кольорах

Сорочку для відомого українського боксера буде шити заслужений майстер народної творчості України Світлана Новосад із Ланівців.
Середня ціна такого виробу - від 700 до 1500 грн.
Хто саме з братів - Володимир чи Віталій - отримає такий подарунок із Тернопілля, майстриня не знає. Вишити сорочку для відомого спортсмена Кличка їй замовили під час виставки у Тернопільському драматичному театрі 1 грудня. Якою буде сорочка – ще остаточно не вирішила.
- Кличків я дуже люблю та поважаю. Тому хочу зробити так, щоб одному з них сподобалось, – каже вишивальниця. – Я думаю, що це будуть м’які й світлі кольори. Будемо ще узгоджувати все.
Жінка присвятила вишиванню 50 років. На одну сорочку витрачає місяць-півтора, якщо працювати по 15 годин на добу.
- Я – медик, вишивати мене ніхто не вчив, - продовжує майстриня. – Пропрацювала у лікарні 37 років медсестрою і тим часом вишивала. Просто дуже люблю цю справу.
Першу виставку провела у 1992 році. Спочатку були виставки у тернопільських музеях, потім – на всеукраїнському рівні. Тепер вишиванки Світлани Новосад дуже часто замовляють із-за кордону.
- Зараз я маю замовлення на Канаду, – каже жінка. - Мої роботи розходяться не тільки у сусідні країни - їх купують і в Америці, Німеччині, Австрії. За час, що я займаюсь цією справою, мене вже знають у світі.
Для створення орнаменту майстриня використовує власну фантазію.
- Я живу на Волині, тому в моїх роботах переважає волинський стиль. У нас більше червоного кольору, менше чорного, характерний рослинний орнамент. Наші кольори – веселі. А от, наприклад, у Борщові переважає чорний. На Галичині використовують бісер і блискітки. Тому там дуже яскраві та кричущі орнаменти.
Жінка каже, що хоч вишивка існує з давніх часів, у наші дні це ремесло зазнало нового розквіту. Єдина проблема - якісний матеріал коштує дуже дорого, та й знайти його важко. Але у Тернополі є магазини, де продають гарні тканини з усього світу, каже вона. Купувати на базарі не радить.
- Одяг люблю шити на полотні з канви або на звичайному батисті, ситці чи стрейч-шифоні, - розповідає пані Новосад. – Але найкраще - на льоні, він найгігієнічніший. На сорочку треба десять мотків ниток. Це в середньому обійдеться у 70 гривень. Лляне полотно зараз коштує 80 гривень за метр.
Вишиває народна майстриня не лише сорочки, а й портрети.
- Малювати я не дуже вмію. Але художній дар маю, бо беру звичайний портрет із книжки, наприклад, Шевченка, і вишиваю його на тканині. Роблю велику картину.
Вишиванням інтереси Світлани Новосад не обмежуються – вона пише вірші. Десять її творів уже поклали на музику. Їх виконує один із місцевих народних колективів.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

  • Anonymous

  • Anonymous

  • Anonymous

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:02 Про блуд, зради і церковний шлюб. Отець Олексій Філюк відповідає на гострі питання про сім'ю photo_camera 21:01 На війні загинув захисник з Почаївської громади Віталій Сімора, якого вважали зниклим безвісти photo_camera 20:01 Тернопільські поліцейські отримали нові авто 19:04 У кого можуть вилучити авто, за новим законом про мобілізацію Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільська модель, студентка ЗУНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up