У Білій поблизу Тернополя - дві аварії на одному місці за кілька днів

У Білій поблизу Тернополя - дві аварії на одному місці за кілька днів
Тернополянка Надія Костів переходила на дорогу на пішохідному переході, переконують родичі жінки, яка 1 грудня загинула на трасі в с. Білій.

 


Проте у зведеннях обласної Державтоінспекції (ДАІ) зафіксовано, що пішохід була поза межами переходу.
До слова, 5 грудня на тій же ділянці дороги постраждала ще одна тернополянка. Жінку у важкому стані відвезли до лікарні, повідомили в обласній ДАІ. Однак питання із освітленням того шляху досі залишається відкритим.
Саме розмовляла з донькою
50-річна Надія Костів увечері поверталася додому з роботи. Жінка працювала прибиральницею на одній з фірм, що у Білій, неподалік в’їзду з Тернополя в село.
- Там дуже темно, тому мама боялася йти і мені подзвонила, - каже дочка загиблої Людмила Костів. – Потім сказала, що буде переходити дорогу до зупинки. Попросила не класти слухавку, а зачекати, поки перейде на інший бік. Мама дійшла десь до половини дороги. Я навіть почула її останні слова: “Боже, як жене...”. Це було о 18.20.
“Зебра” розташована біля колишнього заводу “Молода гвардія”, напроти зупинки громадського транспорту. Там, пояснюють рідні жінки, спиняється автобус №34, яким Надія Костів зазвичай добиралася до Тернополя.
- На самому переході залишилися мобільний і ручка матері, - розповідає син загиблої Валерій Костів. – Це її ударом відкинуло на 35 метрів.
За словами водія-винуватця аварії, спершу їхали правою смугою “Жигулі”. Автівка пропустила жінку. Пізніше, додає пан Костів, “Жигулі” перелаштувалося в лівий ряд, Honda — навпаки. Тому її водій, мовляв, і не побачив пішохода.
Син Надії Костів близько 20.00 стривожився, що мама не повернулася додому. Коли приїхав у Білу, побачив, що на трасі сталася аварія, з’їхалися працівники ДАІ. Був там і водій, який збив пішохода. Той чоловік, додає сестра пана Костіва, не був п’яним. Сказав, що просто не помітив жінку, бо було темно.
- Кримінальну справу вже порушили, буде суд, - каже донька загиблої. – Водія я не виправдовую. Суд усе з'ясує. Той чоловік хоч вчинив по-людськи, не зник з місця аварії, намагався надати мамі допомогу. Однак він мав бодай пригальмувати перед “зеброю”.
Просять освітлення та світлофор
Рідні Надії Костів наголошують, що ділянка, де сталася трагедія, - погано освітлена. І там загинув уже не один пішохід.
- Влада має гроші на пам’ятники, клумби, - додає пані Костів, - а на те, щоб встановити 10 ліхтарів, що освітлювали б дорогу, і зберегли не одне людське життя, коштів немає.
У сільраді Білої кажуть, що вже піднімали питання про освітлення дороги на ділянці поблизу “Молодої гвардії”.
- У понеділок, 5 грудня, я написала листа в обласну Службу автодоріг. Оскільки траса “Тернопіль – Броди”, частина якої пролягає через наше село, – дорога державного значення, - каже сільський голова Надія Мотика. - Окрім того, я подала листа і в обласну ДАІ. Просила встановити світлофор.
До слова, після двох аварій, що сталися в Білій в одному й тому ж місці, у “RIA плюс” телефонували люди, які теж скаржилися на погане освітлення дороги.
- Я 5 грудня майже стала очевидцем аварії, - каже тернополянка пані Тетяна, яка зателефонувала кореспонденту (назвати прізвище відмовилася – прим. ред.). – Я саме поверталася з роботи, дивлюся - лежить жінка просто на зупинці. Вона, бідна, вже майже перейшла ту дорогу...
Пані Тетяні, яка працює поблизу, щодня доводиться долати ту трасу.
- Допоможіть нам. Там темно, як в ямі, - додає читачка. - До речі, коли з’ясовували обставини аварії 5 грудня, машина мало не збила працівника ДАІ.
Тернополянин Василь Стець каже, що навіть в глухих селах, де три авто за день проїжджають, тепер освітлення є. Адже губернатор обіцяв освітити всю область.
- Але в Білій, просто під носом у посадовців, нічого не зробили, - додає чоловік.
За статистикою, більшість пішоходів страждають в аваріях із 17.00 до 21.00 – тоді, коли на вулиці темно. Водій дійсно може не помітити людину у темному одязі, без світловідбивних елементів, кажуть в ДАІ.

Є нові жертви
У важкому стані до міської лікарні швидкої допомоги 5 грудня потрапила 33-річна тернополянка. Жінку збило авто на тій же ділянці, де 1 грудня загинула Надія Костів.
- Аварія сталася поблизу пішохідного переходу, - каже старший інспектор обласної ДАІ Микола Лецкалюк. - Водій ВАЗ-2109, виконуючи маневр, не помітив пішохода і збив його. Жінка потрапила до лікарні.
У постраждалої - закрита черепно-мозкова травма, відкриті переломи правої плечової кістки, обох гомілок, закриту травму грудної клітки, переломи ребер.
Аварія сталася близько 17.00, коли на дорозі - значний потік транспорту та багато пішоходів, додає пан Лецкалюк.
- У темну пору пішохід думає, що його видно на дорозі, а це не завжди так, - каже він. -Слід пам’ятати, що виходити на дорогу, навіть на “зебру” слід тоді, коли ви точно знаєте, що це безпечно.

Відео дня
>

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Anonymous

    Za kordonom y najmenshuh selah vyluci osvitleni tak, nibu biluj den" na vyluci (zabyvaesh faru vklyuchutu), vzhe ne govoryachu pro veluki mista.Ihni zakonu zobov"yazyyut" seluwni radu pil"nyvatu za cum. Y razi DTP, sil"s"ka chu oblasna radu bydyt" splachyvatu vsi vutratu (strahovi,operacii, liku i t.d.) lyuduni, yaka popala v avariyu i zaplatyat" takuj SHTRSF derzhavi....wo na tomy misti postavut" y truchi bil"she osvitlennya!!!! A y nas vse prosto...vunnuj zavzhdu vodij. Hocha bil"shist" vodiiv gasayut" tak......, wo ih treba pozbavutu prav na vse ihne zhuttya. Nema y nashij kraini poryadky! Til"ku korypciya! Nasha miliciya, zamist" oberigatu, navestu poryadok na dorogah, postavutu vidpovidni osvichyvani znaku na pishohidnuh perehodah i t.d. zajmaet"sya zaroblyannyam groshej na dorogah.....SOROM! I we v EVROPY hochemo? Ta nam do Evropu we rokiv 50, a to i bil"she!!!! Pochnit" z dorig, trotyariv, bydunkiv! Doku vlada byde dymatu pro sebe a ne pro LYUDEJ y nas nichogo ne zminet"sya!

    Anonymous reply Anonymous

    : ternopolyanka ,зміни настройки компа і ще раз вислови свою думку на зрозумілій мові.Давай на ангельській,знаю,в школу ходив.
  • Anonymous

    Дивно голова сільської ради Надія Мотика піклується про своїх односільчан за ті землі що в оренді ту дорогу можна було освітити тими підприємцями що на тереторії білої ну і так дальше. В селі такий безлад всюди не тільки на ті дорозі.
  • Anonymous

    Ця,як кажуть місцеві,проклята дорога....не одне життя загубила...та влада висновків не робить...У 2005 році там загинув мій рідний дядечко...Білівчани освятили там,неодноразово відправляли службу Божу,навіть Богородицю спорудили трошки вище,де моляться щоразу...та люди продовжують гинути...Життя людське нічого не варте для "владарів" тернопільських...Скільки ще смертей їм треба????ГАНЬБА!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Марія,то дійсно проклята дорога.Один мій знайомий мав таку біду на тій дорозі.То було багато років тому.Збив насмерть стару жінку,відсидів сім років.Можливо Ви і знаєте того чоловіка.Життя його зломалрсь,він вже помер.Ось так.
  • Anonymous

    Доречі...була частковий свідком другого ДТП...навіть ДАЇшники та слідчі ходили з освітлювальними приладами, бо не могли в темряві сфотографувати місце ДТП...то про що можна говорити далі...?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up