У Тернополі - тролейбус-музей від школяра

У Тернополі - тролейбус-музей від школяра
Про створення у Тернополі тролейбусу-музею мріє шістнадцятирічний школяр Андрій Окрутний. До здійснення мрії, каже хлопець, не так далеко.

 
Ідею Андрія Окрутного — створити у найстарішому тролейбусі Тернополя музей історії електотранспорту у місті підтримала Спілка любителів електротранспорту. З червня ініціативна група на чолі з Андрієм мала приступити до реалізації проекту. Однак взятись за це вони змогли з різних причин. Зокрема й через те, що “кандидат” тоді був ще на лінії.
Ми зараз знову почали робити, - каже Андрій. - Невдовзі ми з другом підемо до директора тролейбусного депо поговорити, щоб машину з бортовим номером 29, останню із дводверних тролейбусів, відремонтували. Тобто зробили йому такий же капітальний ремонт, як роблять іншим лінійним тролейбусам.
Цю модель, за словами хлопця, важливо зберегти, адже самі такі відкривали рух у Тернополі 35 років тому. Тож тепер остання одиниця такої машини потребує серйозного ремонту.
Хочемо, щоб вони поварили раму, каркас, щоб купи тримався, не стукав, не гупав, щоб підлогу зробили, каже він. - Тоді ми візьмемо наждачний папір та почистимо від багатошарової старої фарби. Надамо йому такого вигляду, який він мав у той час, коли потрапив до Тернополя.
Спілка на такі роботи зібрала більше півтори тисячі. А на сам ремонт, гроші, як і на інші машини рухомого складу, повинна дати міськрада. Якби його від реставрувати, вважає хлопець, то він зміг би знову виходити на лінію. Адже модель «Шкода 9TR» - найнадійніша. Пересісти на відреставровану таку модель, за словами хлопця, хоче багато водіїв нових машин.
Усередині розклеїмо фото старих тролейбусів, картини, малюнки, - додає Андрій. – З тієї наочної інформації люди дізнаватимуться багато-чого нового про тролейбус, зможуть прочитати якісь цікавинки.
Від звичайного тролейбус-музей відрізнятиметься багато-чим. Зокрема, на ньому не буде реклами. А також автори задуму повернуть йому той вигляд, який він мав 30 років тому.
 

Світлана ГРИВАС,
0-96-709-74-60
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    Школяр вже перший курс закінчив, тролейбус пів року як не працює, а начальство не спішить нічого робити...
  • Anonymous

    А якшо кабак зробити на ходу і пустити першим маршрутом - то ми будем точно перші в світі.Туристів буде повно хто би хотів покататися в кабаку.)))

    Anonymous reply Anonymous

    А 1500грн 100% не хватить на нормальний мінімально косметичний ремонт навіть.
  • Anonymous

    ІМХО реклама для міста буде. У Льові ж зробили кабак із трамвая - це буде їм наша відповідь :)

    Anonymous reply Anonymous

    А у нас є кабачок із вагончика (біля старого млина). І ШО?...
  • Anonymous

    цікава ідея
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up