Партнер рубрики Події

Тернопіль. Водій стверджує, що працівник ДАІ відібрав пів тисячі та подарунки від Миколая

Тернопіль. Водій стверджує, що працівник ДАІ відібрав пів тисячі та подарунки від Миколая
Заламували руки, залякували, ображали, а в результаті ще й пограбували - так описує своє “спілкування” з ДАІ Ярослав Білик із Козівського району.

Чоловік розповів, як його на нічній дорозі зупинив автоінспектор у формі та його колега в цивільному.
Дівчину вигнали, а самі обшукували
Тієї ночі герой Ярослав Білик разом із коханою їхав своєю старенькою “сімкою” з одного села в інше дорогою через ліс.
То було 18 грудня о 4.00. Я їхав з Купчинець в Ішків, - розповідає чоловік. - Я їду, мене обганяє приватна машина, через вікно висовується смугаста паличка. Я зупиняюся. З машини вискакує людина у формі, витягує мене з машини, заламує руки і притискає до капоту. Без будь-яких пояснень, не називаючись, не називаючи причини зупинки, міліціонер тягне мене у свою машину і там зачиняє. Починає питати про документи.
Чоловік вирішив не показувати своїх документів людині у формі. Зізнається - побоявся. Адже вперше зустрівся з такою поведінкою. Окрім того, побоювався, що це взагалі не міліція, а переодягнені бандити.
Тоді чоловіки, як розповідає пан Білик, самі вирішили пошукати у нього документи.
Моя дівчина залишалася в машині, вона здогадалася сховати документи, - продовжує водій. - Отож мене вони зачинили у своїй машині, а самі почали обшукувати мій автомобіль. Знову ж таки, нічого не пояснювали, просто відчинили моє авто, вигнали дівчину на вулицю, а самі хазяйнували всередині. Але документів так і не знайшли. Обшукували усе, всі відділи в машині, під “козирком”, в бардачку. Дівчина ж стояла на вулиці і плакала, а я не міг допомогти.
Зникло 550 гривень та подарунки
Коли автоінспектор та його колега в цивільному знову повернулися у свою машину, то почали вимагати в затриманого, аби він написав у протоколі, що вживав алкоголь. Ярослав зауважив, що якби був сам, нізащо такого не підписав би, проте пристав на вимогу чоловіків, оскільки був із дівчиною і хвилювався за неї.
Вони кажуть: “Ми складаємо протокол, що ти пив”. До речі, спілкувалися ті люди агресивно, з погрозами, з матами, - розповідає далі водій. - Спершу я відмовлявся, бо ж нічого не пив. Ані свідків у них не було, ані тестів жодних не робили. Проте, коли вони почали говорити, що мене заберуть з собою, машину - на арештмайданчик, а дівчина залишиться посеред лісу, я не міг цього допустити. Тому той протокол таки підписав. Щоправда, намагався допитатися, що коїться. Але марно. Просив назватися - не слухали. Номерів їхніх також не записав, бо були заляпані болотом. Але коли вони в чергового телефоном намагалися дізнатися моє прізвище за моїми номерами, то назвалися йому, і я запам'ятав прізвище одного з них.
Коли молодим людям нарешті дали спокій, Ярослав, повернувшись до машини, виявив, що його пограбували. Того ж дня він і звернувся в прокуратуру, до керівництва обласної ДАІ та до журналістів.
З машини зникло 550 гривень та три солодкі подарунки, які я віз рідним на Миколая, - говорить чоловік. - Не знаю, як це назвати. Досі до кінця не розумію, що трапилося. Але так цього не залишу.
Після “спілкування” з правоохоронцями чоловік одразу поїхав у наркодиспансер. Там пройшов експертизу на алкоголь. Отримав підтвердження того, що був тверезим.
- Я думаю, що вони просто хотіли "збити" грошей, - припускає Ярослав. - А коли не вдалося - просто познущалися та обікрали. Сподіваюся, наші правоохоронні органи відповідно відреагують на таке безчинство, аби такого не трапилося з іншими водіями.
Винуватих обіцяють покарати
За поясненнями ми звернулися в обласну автоінспекцію.
До нас дійсно звернувся чоловік із заявою про такий випадок, - підтвердив старший інспектор обласної ДАІ Микола Лецкалюк. - Ми її обов'язково розглянемо і проведемо внутрішню перевірку. Поки що можу сказати, що працівник з прізвищем, яке назвав чоловік, справді працює в Підгаєцькій ДАІ. Але робити зараз якісь висновки не можна. Спершу необхідно провести детальну перевірку, поспілкуватися з усіма учасниками інциденту, з'ясувати усі обставини.
У відділі зв'язків із громадськістю обласної міліції наголошують, що людям у ситуаціях, коли порушують їхні права чи є підозра на злочин, необхідно скаржитися у відповідні інстанції. Якщо справа стосується неправомірних, на думку людини, дій правоохоронців, потрібно також офіційно звертатися у відділ внутрішньої безпеки.
Також можна телефонувати на телефонні “гарячі лінії” чи викликати безпосередньо на місце працівників міліції, - додає головний спеціаліст відділу Петро Колісник. - Якщо буде офіційне звернення, а випадок дійсно мав місце й були неправомірні дії правоохоронця, то винуваті обов'язково понесуть відповідальність.
У наступних номерах ми опублікуємо результати внутрішної перевірки цього випадку, розслідування прокуратури, а також напишемо, чи понесли охоронці закону покарання та яке саме.

Працівникам ДАІ повернули повноваження
Для автоінспекторів скасували розпорядження № 466 від 21.05.2009. Воно обмежувало чимало можливостей людей у формі. Зокрема їм заборонялося “полювати” за порушниками “з кущів”, штрафувати, якщо порушення виникло через неналежний стан дороги. Призначати максимальну відповідальність при порушенні, яке виникло через гостру необхідність (доставка хворого в медзаклад - прим. ред). Також заборонялося безпідставно зупиняти водіїв на дорозі, складати протоколи без фото- та відеодоказів чи свідків. Тепер у роботі автоінспекторів таких обмежень немає.
Довідка
Телефони для скарг на правоохоронців
Телефон “гарячої лінії” ДАІ в області - 52-38-86
Телефон довіри МВС в області - 52-35-13
Відділ внутрішньої безпеки МВС в області - 52-67-15
Служба внутрішньої безпеки МВС України - 8 (044) – 256-16-75

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (69)
  • Anonymous

    Ja Slavika znau 24 roku,i ja znau ,sho ze diusno bylo tak

    Anonymous reply Anonymous

    ти такий самий бик як твій славік

    Anonymous reply Anonymous

    А може ти сука сам даішник і тому так мазаєшся дволічнік.
  • Anonymous

    ПИШИ НОРМАЛЬНЫМИ БУКВАМИ ДЭБИЛ, А ЭТОТ МАМИН СЫНОК-ЛОШАРА.

    Anonymous reply Anonymous

    та йди ти dgtple і взагалі москалі то є [e] qj,fys cerf!
  • Anonymous

    xto nebyv vtakiu sutyasii, we byde , apotim napuwe chu vtikatu chu ni, zadymautesya wo robutsya na Ykraini?ludu sxamenitsya vu povuni obstatu zaprostum narodom, a ne zamysorom
  • Anonymous

    ТОРМОЗА!!!!! до чого тут начальник ДАІ Козови???? Люди, та читайте..дайці з підгайців..ні, ну шо за дегенерати тут дописи лишають?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:02 Як рухаються справи з ремонтом моста в Теребовлі (ФОТО) photo_camera 12:03 Як прикрасили Тернопіль до Великодня: підбірка локацій для фото photo_camera 11:01 На Симоненка горів балкон у багатоповерхівці. Як вберегтись від пожежі під час свят 10:02 Легко, а кольори неймовірні: 7 натуральних барвників, якими можна розфарбувати яйця Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 09:02 Соковитий лаваш з червоною рибою: корисний варіант шаурми за 10 хвилин 22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up