Партнер рубрики Події

Студенти Тернополя вийшли на протест (ОНОВЛЕНЕ)

Студенти Тернополя вийшли на протест (ОНОВЛЕНЕ)
Кількасот молодих людей пікетували свій навчальний заклад, а потім міську раду. Студентів не вдововольняє те, що плату за гуртожиток збільшили майже вдвічі. Та ще й про підвищення плати повідомили на чотири місяці пізніше

Під стіни свого вузу з плакатами вийшли студенти технічного університету 4 лютого о 7.30.
Студенти протестували проти підвищення плати за гуртожиток - платню для студентів державної форми навчання підняли майже вдвічі.
Раніше за проживання у гуртожитку студенти платили близько 1000 грн за навчальний рік. Зараз же ціна піднялася до 1800-1900 грн.
Студенти тримали саморобні транспаранти, виготовлені з простирадел. На транспарантах написи: “Де взяти гроші для доплати?” та “Які умови - така і платня!”.
- Платню за гуртожиток підвищили заднім числом! - обурюється студент університету Володимир. Назвати своє прізвище хлопець відмовився, щоб, за його словами, не мати проблем із навчанням. - Кілька днів тому нам повідомили, що, згідно з постановою, прийнятою 27 вересня, ми з жовтня минулого року маємо платити вдвічі більше. Нам це не подобається. Ми будемо протестувати!
Молоді люди зібралися під вузом вранці, ще затемна, однак на навчання того дня так і не пішли.
- Ми були б згідні платити нову платню, якби в гуртожитку були нормальні умови, - додає учасник акції Андрій Кузь. - Ціну за ліжко в кімнаті для нас підняли на 70-80 грн. Раніше за місяць платили близько 100 грн, а тепер це буде 180-190. А коридори та кімнати - у жахливому стані. У стінах діри, стелі - чорні. За що ми маємо платити такі гроші?
До студентів вийшов проректор університету Степан Демчук. Йому дали гучномовець і проректор спробував говорити з молодими людьми. Однак уже після перших його слів студенти почали скандувати “Ганьба!”, не давши продовжити мову.
- Ціну піднімаємо не з власної волі, - розповідає пан Демчук. - Раніше для студентів державної форми навчання ми виділяли державні кошти, щоб зменшити ціну проживання у гуртожитку. Але нещодавно у нас була перевірка КРУ. Вони нарахували нам 78 тисяч гривень недоотримання прибутку, оскільки така компенсація плати за гуртожиток не була передбачена законом.
Наказ про підвищення платні, за словами проректора, не підписували заднім числом. Він пояснює, що студентів про цей наказ не повідомляли, оскільки шукали інших шляхів вирішення проблеми.
- Ми зверталися в управління освіти, намагалися якось вийти з ситуації, - продовжує пан Демчук. - Але нам це не вдалося. На зборах студентів у четвер, 3 лютого, я пояснив їм цю ситуацію. І керівники студентського самоврядування підписали документ, що не будуть проводити акції потесту. Але ось бачите - прийшли.
До речі, лист із повідомленням про те, що студрада не організовуватиме акцій протесту, навіть розіслали журналістам тернопільських ЗМІ напередодні акції. Утім, акція протесту таки відбулася. І хлопці - представники студентської ради, які підписали документ, теж були на мітингу. Однак запевнили, що в його організації участі не брали.
- Студенти вийшли самі, ми ж не можемо ними керувати, - розповів член студради Віталій Вовк. - Знайшлися інші організатори мітингу. А те, що ми підписали, ми виконали. Прийшли сюди в якості звичайних студентів.
Після пікету свого вузу студенти вирушили колоною до міської ради, аби пікетувати контрольно-ревізійне управління, після перевірки якого студентам підвищили платню. Проблему студентів наразі так і не вирішили. Вони запевняють, що протестуватимуть знову.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (96)
  • Anonymous

    Відколи ректором політеху став Ясній, то рівень знань студентів і рівень викладання опустився нижче плінтуса. Зараз можу сміло заявити, що на мою фірму я не прийму ні одного випускника ТНТУ. Це технічно безграмотні люди, які не знають не тільки фізики а і математики, не говорячи вже про якісь технічні предмети. Знаю від працівників вузу, що Ясній всі гроші проїздив по за границях. А нормально заплатити викладачам не може. Знаю від студентів, що все купується і купується не на рівні викладачів а на рівні людей наближених до ректора, деканів. Викладачі вже втратили свою роль, простіше оптом заплатити керівництву і ректор дає команду викладачам поставити оцінки. Сам бачу що рівень університету на рівні сільського ПТУ, доценти і професори, які по віку не можуть і нормально зв'язати слова, сильно відстали від сучасної науки і техніки. Подумайте самі, як людина якій більше 50-60 років може засвоювати новий матеріал і тим більше якісно його викладати. Це старі дегенерати, які калічать молодь. Взагалі технічна база університету на дуже низькому рівні. Обладнання - 0! Тому висновок "Візьмемо на роботу всіх, крім випускників Тернопільського національного технічного університету ".

    Anonymous reply Anonymous

    Відколи ректором став Ясній, то університету надали статусу національного! Зробили ремонти майже у всіх корпусах, в бібліотеці поставили комп'ютери з доступом до інтернету і багато іншого, одним словом створили для студентів умови для навчання! Інше питання чи хоче студент вчитися і які пріоритети для себе визначає! А тебе молодого деграданта пусти до студентів, що ти їх навчиш? Тебе напевно відрахували за неуспішність і ти тут обсираєш вуз і керівництво! А ТНТУ доречі в 30 найкращих університетів України!

    Anonymous reply Anonymous

    спудеї до науки!

    Anonymous reply Anonymous

    ти краще ніж судити по розмовах, перед тим як брати на роботу сам перевірив рівень знань студентів... ти кажеш, що в універі бардак, а у тебе на фірмі не так???Ти кажеш все там за гроші, а у тебе на фірмі краще???І чи ти сам так не робиш???Якщо би ти не здавав пальоних звітів в податкову, санстанції, пожарникам не платив,декілька працівників не зареєстрованих - це можна перераховувати довго і нудно, тоді щоб з тоєї фірми залишилося???

    Anonymous reply Anonymous

    Цікава думка. А керівництво вузу цей пост читало? Ходять слухи що скоро його закриють або приєднають до економічного іншого як факультет. Відповідно будуть ліквідовані посади ректора і його заступників.

    Anonymous reply Anonymous

    університет закриють чи приєднають до економічного, це не правда, тому що він став національний , а національний університет не можуть ні закрити, ні приєднати до іншого хоч і національного теж, ні понизити у ранзі...

    Anonymous reply Anonymous

    ніколи не кажи ніколи
  • Anonymous

    Взагалі-то не Степан Демчук, а Степан Дячук є проректором. І саме він на відео.

    Anonymous reply Anonymous

    яка кому нафіг разніца
  • Anonymous

    когда котам нехер делать, они яйца лижут, а студенты под забором голосуют. работать надо, дармоеды. не страна , блин, а одни студенты, и 70% тупых.

    Anonymous reply Anonymous

    вот сиди і сам тим займайся, а вони нехай стоять за сою ідею, і добиваються свого...Ти в тому не шариш!!!Поняття просто не маєш, щось тут прочитав, тай умним себе рахуєш... Сам напевно закінчив ПТУ(притулок тупих учнів) і ще щось тут розказуєш...

    Anonymous reply Anonymous

    хто закінчив пту-нормальні успішні люди в нас.а з вишів пряма дорога в еуропу на заробітки))))))

    Anonymous reply Anonymous

    Ну, точно...ти такий розумний бачу, видно що з ПТУ...короче з тобою немає по що говорити, мелиш що попало...

    Anonymous reply Anonymous

    а ти певно три диплома купив і сидиш без роботи і клянчиш в батьків 5 гривень на дзигари)))))то про що з тобою говорити.....

    Anonymous reply Anonymous

    )))ти помилився, у мене не все так погано... 1.Я - дівчина, яка ще вчиться у тому вузі... 2.диплома ще не купила і не збираюсь... 3.не курю. 4.співпрацюю з організацією..., мінус у мене в тому , що трохи не по спеціальності, але це не так страшно, ніж у тебе з ПТУ - велике майбутнє...вивчиш теорію мокрої підлоги і підеш її мити у своє ПТУ)))

    Anonymous reply Anonymous

    маю середня спеціальну і три вищих освіти .живу на проценти.утримую три коханки.хош в мій гарем?

    Anonymous reply Anonymous

    се шо за лінгва?кітайскій?
  • Anonymous

    для всіх це тренування... тільки хто до чого готується... Молодь завжди перемагала, тепер перемога також має бути студентами
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up