У Тернополі нічних маршрутів не буде

Про те, щоб у Тернополі з'явилися нічні маршрути громадського транспорту, мріяла переважно місцева молодь.

Як ідею, звернену до влади, це оформили учасники Академії практичної адвокації. Власне, підтримали їх і кілька інших громадських організацій (про це “RIA плюс” писала у №15 від 13.04.2011 р. - прим. ред.). Вони навіть влаштували презентацію свого проекту на Театральному майдані. Там же збирали підписи тернополян. Але фахівці міського управління транспорту, вивчивши цю ініціативу, зробили висновок, що новація – недоцільна та економічно збиткова.
Утім, нове звернення до влади із пропозицією ввести нічні маршрути активісти Академії планують подати через місяць. Вони ще сподіваються на підтримку мера Сергія Надала.
- Тернопіль не буде “піонером” у цій справі. Адже нічні маршрути є не тільки у великих містах. Цілодобово вони їздять у Кременчуку, Вінниці, - розповідає активіст проекту “Нічний громадський транспорт” Олег Синовець. - У Кракові, де я стажувався, вночі можна добратися в будь-яку точка міста. Курсує аж вісім нічних маршрутів з інтервалом півгодини-година.
Треба лише два нічних маршрути
Один-два нічних маршрути допоможуть вирішити кілька актуальних для Тернополя проблем, вважають ініціатори новації.
- Сьогодні ми маємо у місті нічну монополію таксистів. А для багатьох це - дороге задоволення. Після 23.00 люди фактично не мають права вибору, - продовжує Олег Синовець. - Нічний тролейбус чи автобус стане альтернативою таксі.
Варто зважити і на те, що Тернопіль — місто студентів. Хоча проблема із проїздом у нічну пору стосується не тільки молоді.
- Є люди, які повертаються з нічної зміни, приїжджають потягом до Тернополя чи їдуть з міста в пізню пору, - зауважує співрозмовник. - До того ж, у нашому місті - найнижчі зарплати в Україні.
Представник громадської організації наголошує, що розуміє - нічний транспорт не може бути рентабельним. Однак чоловік вважає, що влада має думати насамперед про зручності, які вона створює для жителів міста.
- У травні від керівництва “Тернопільелектротранс” і мера ми отримали відповідь на наше звернення. Там йшлося про те, що у місті недоцільно запускати нічний транспорт, - каже Олег Синовець. - Але спробуємо подати пропозицію ще раз. Адже мер зацікавлений у розвитку міста. До того ж, він під час засідання виконкому розпорядився, аби заступники ретельно вивчили це питання.
Члени молодіжних організацій звернуться також у міське управління транспорту та зв'язку - просили розмістити на зупинках денний і нічний розклад руху автобусів і тролейбусів.
- Графік руху транспорту має бути складений так, щоб кожен міг зрозуміти потрібну йому інформацію, - зауважує юнак.
За результатами опитування активістів Академії, як він каже, близько 20% населення 1-2 рази на тиждень мають потребу у послугах громадського транспорту у нічний час. Також під час акції-моніторингу, у квітні, тернополяни визначили найпопулярніший нічний маршрут. На їхню думку, транспорт має ходити з масиву “Дружба” на “Сонячний”.
Це - зайві витрати для перевізників
Нічний громадський транспорт у Тернополі не буде рентабельним, запевняє начальник управління транспорту та зв'язку Ігор Мединський.
- До цього питання можна повернутися за умови, якщо його підтримає 30% громади, - зауважує чиновник. - Ми не можемо змінювати режим роботи транспорту, якщо того захотіли 20-30 тернополян.
Введення нічних рейсів у Тернополі, на його думку, є недоцільним і збитковим.
- Це зайві витрати для перевізників. Виникає потреба у збільшенні штату. Незабаром може йти мова вже про новий перегляд тарифів на перевезення. А кому з тернополян це сподобається? - розмірковує пан Мединський.
Випускати водіїв і той самий транспорт після денних навантажень на нічну зміну – небезпечно, наголошує він.
- У Тернополі є підприємства, які розвозять своїх працівників додому після нічної зміни. Тому залишається лише молодь, яка після розваг у клубах чи дискотеках хоче добратися додому. Скажіть, чи буде хтось із них стояти годину на зупинці та чекати нічний тролейбус? - запитує начальник управління транспорту.
Ігор Мединський запевнив, що питання введення нічних маршрутів у Тернополі ретельно вивчала спеціальна робоча група. Тому повертатися до розгляду цього питання він вважає наразі недоцільним.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Anonymous

    краще б побільшало тролейбусів, вони ходять стабільніше і не забруднюють навколишнє середовище! а приватники часто їздять як хочуть..
  • Anonymous

    Підтримую пана Мединського в тому що нічні маршрути нерентабильні. Мало того що маршрутки їздять вдень хочуть зробити щоб їздили вночі а студенти нехай вчаться а не на дискотеках гуляють. А таксі в тернополі найдешевше мінімальна вартісь всього 15 грн

    Anonymous reply Anonymous

    скоро і тролейбусів небуде в Тернополі все перейде намаршрутки. Запитайте в нього як він дусить тролейбуси а маршрутки процвітають

    Anonymous reply Anonymous

    В Тернополі не тільки студенти живуть, а ще і люди, які на нічні зміни ходять на роботу і їм також треба якось добиратись.
  • Anonymous

    громадський транспорт хоча б їздив до 24 години як раніше , ато вже в 22 год. з центру немає чим доїхати додому. Я вважаю що це вигідно перевізникам які крім маршруток мають у власності таксі, а таксі відповідно коштує
  • Anonymous

    а ніхто й не каже скільки мають працювати водії, для цього є трудовий кодекс! а мешканцям міста потрібно чимось доїжати в пізній час!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up