На Тернопільщині просять допомогти розібрати старовинну церкву

На Тернопільщині просять допомогти розібрати старовинну церкву
Музей під відкритим небом планує створити на Чернечій горі у селі Залужжя Збаразького району місцевий настоятель отець Михайло Найко.




Він ініціював перенесення старовинної дерев'яної церкви Архистратига Михаїла із села Горинка Кременецького району. Громада села дала дозвіл.
Цими днями саме розбирають 245-річну церкву у Горинці. Отець Михайло просить усіх охочих допомогти у цих роботах. Разом з отцем цими роботами займається його однодумець - голова районної пасічничої спілки Андрій Шалай. А також - кілька ентузіастів. Серед них архітектор зі Збаража Юрій Вербовецький та майстер-висотник Сергій Пивоваров.
- Історичну пам’ятку планували перевезти спільно з Національним заповідником "Замки Тернопілля". Проте наразі на цей проект держава не виділила коштів, - розповідає отець Михайло. - Тому я вирішив братися за все власними силами.
Церкву планують розібрати та перенести до Залужжя до кінця осені. Вже зняли два куполи, потім знімуть дах, дерев'яні бруси.
- За зиму будемо збирати дерево, адже у церкві багато чого погнило, тому вона потребує термінової реставрації, - каже священик.
У церкві Архистратига Михаїла ще у 1926 році робили капітальний ремонт, додає отець. Її перекрили бляхою, обшили дошками. Але 10 років тому буря зруйнувала частину купола. Після цього за ремонт церкви ніхто не брався.
- У цієї цекрви - чудова архітектурна форма, - зауважує отець Михайло. - Я подібних на Тернопілллі не бачив.
У Залужжі отець планує створити своєрідний музей під відкритим небом. Адже на Чернечій горі, куди перенесуть церкву Архистратига Михаїла, вже є одна старовинна церква — Преображення Господнього. Їй більше 400 років. Невдовзі тут планують встановити хресну дорогу.
- Ми були б щасливі, якщо б знайшлися люди, які могли б безкоштовно допомогти нам розібрати старовинну церкву, - каже Михайло найко. - А також ми шукаємо меценатів, які б домопогли із коштами на реконструкцію храму. До слова, людей, які захочуть нам допомогти, зі Збаража до Залужжя може завести автобус, також будемо їх годувати.
Довідка
Люди, які можуть допомогти розібрати старовинну церкву або хочуть дати пожертву на неї, можуть звертатися:
Отець Михайло Найко - (098) 997 14 58
Андрій Шалай - 097 407 12 09

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up