Партнер рубрики Події

Тернополян в Італії обчистили “до нитки”

Тернополян в Італії обчистили “до нитки”
Документи на автомобіль, водійські права, декілька сотень євро та усі кредитні картки поцупили у тернополян за кордоном. Люди залишилися лише із закордонними паспортами та одним євро

— Ми навіть не помітили, коли нас обікрали. Одне євро в кишені шортів — усе, що залишилось, — розповідає тернополянин Віталій (прізвище редакції відоме — прим. ред.). — Добре, хоч паспорти не в портмоне були.
Він каже: мало того, що ситуація — дуже неприємна, адже пограбовані в чужій країні — пригнічені і налякані. Але коли стикаються з байдужістю тих, хто мав би допомогти, — стає ще гірше...
Міліція виганяла
Чоловік із дружиною та неповнолітнім сином власним авто поверталися з відпочинку в Іспанії. В Італії зупинилися перекусити. Авто припаркували поблизу заправки. Коли ж повернулися до машини, зрозуміли: їх пограбували.
— Злочинці витягли портмоне із зачиненого автомобіля на сигналізації, який стояв за три метри від нас, — розповідає чоловік. — Щоправда, я відходив у туалет. А коли повернувся — побачив, що трапилося.
Дружина розповіла чоловікові про підозрілого туриста, який підходив до неї.
— Підійшов чоловік із картою. Запитав дружину, як доїхати кудись. Став так, щоб не було видно нашого авто, — розповідає пан Віталій. — Поклав карту на стіл, де лежали ключі від авто. Вочевидь, у цей момент вимкнув сигналізацію, а напарник заліз у машину.
Чоловік одразу звернувся до працівників заправки, аби ті викликали поліцію. Викликали її майже через дві години. Чоловік підозрює, що працівники заправки — заодно зі злочинцями.
— Коли ж поліція приїхала, свідків не опитали, відео зі стоянки не взяли, нас просто повезли у відділок, — продовжує чоловік. — Дали на підпис якийсь документ італійською. Уявлення не маю, що там було. Попросив продублювати англійською — відмовили. Наполягаючи, почув: “Усе, йдіть звідси. Не хочете підписувати — не треба”. Пояснив, що вони порушують закон. Почали погрожувати, кайданками розмахувати, говорити, що затримають мене за непокору.
У посольстві не допомогли
Тернополянин та його дружина, коли почули погрозу, наставили руки для наручників, але правоохоронці їх не вдягли.
— Коли полісмени зрозуміли, що просто так не відчепимось, — знайшли перекладача і спілкуватися почали набагато приязніше, — зауважує чоловік.
На той час на вулиці уже була ніч, а люди залишалися без грошей.
— Я телефонував у посольство, просив працівника, аби він звернувся до поліції і попросив дозволу десь переночувати. Але почув: “Ми не можемо наказувати поліції. Не знаю, що вам робити”, — ось така поміч нашого посольства, — продовжує потерпілий. — Опівночі у відділок приїхав начальник поліції. Він дозволив нам заночувати на території. Вранці поїхав з нами у банк і допоміг отримати грошовий переказ з України.
Якби він не відстоював своїх прав, то родині довелося б декілька днів перебиватися без харчів і житла, переконаний чоловік. Він вважає, що іноземці — основна “мішень” зловмисників, а правоохоронці злочинів із туристами з СНД розслідувати не хочуть.
— Людям самим треба дбати про себе, — каже чоловік. — Будьте уважні, не підпускайте незнайомців до свого майна, стежте за грошима і документами, не довіряйтеся чужим. А якщо вкрали картки — одразу їх блокуйте.
При такому форс-мажорі впадати у відчай не потрібно, радять фахівці. Це лише ускладнить становище.
Спершу – у поліцію, потім – у посольство
— Спочатку однозначно потрібно звернутися до правоохоронців, а потім — із заявою в посольство України, — радить старший консультант національної довідкової лінії з протидії нелегальної міграції та торгівлі людьми Зоряна Філюк. — До заяви потрібно долучити довідку про крадіжку від місцевих правоохоронців. У посольстві перевірять особу і в п’ятиденний термін видадуть “білий паспорт” — тимчасове посвідчення особи.
В Україні потерпілим насамперед потрібно відновити всі документи. Оскільки більшість туристів беруть із собою навіть український паспорт, то при крадіжці можуть втратити і його.
“Білий паспорт” варто зберегти
— До заяви на виготовлення та видачу дублікатів документів, хоча це не обов’язково, можна долучити копії документів, отриманих за кордоном: “білий паспорт” та довідку з тамтешніх правоохоронних органів про крадіжку, — радить юрист Василь Когут. — Щоправда, документи спочатку потрібно віддати на професійний переклад. Це пришвидшить процес виготовлення. Не треба буде також подавати оголошення в місцеві газети “про втрату” і чекати два тижні, адже є підтвердження факту крадіжки за кордоном.
Залежно від кількості звернень громадян, як зауважує юрист, нові документи можна отримати за декілька днів або навіть тижнів. До того часу особу може посвідчувати свідоцтво про народження, права чи інше посвідчення з фото.

Якщо вас обікрали за кордоном
*Відновити вкрадені документи можна на основі “посвідки” з посольства. Якщо ж поцупили гроші — потрібно звертатися до іноземних громадських організацій
*Під час поїздки за кордон потрібно мати кілька надійно захованих ксерокопій документів.
*Якщо поцупили документи, одразу викликайте місцеву міліцію.
*Зверніться в посольство України. Там видадуть тимчасове посвідчення.
*В Україні втрачені паспорти відновлюють у паспортному столі, а водійське посвідчення — у МРЕВ.

До речі
Якщо ви втратили не лише документи, а й гроші, а рідні вислати не можуть, сподіватись на підтримку посольства — марно. Ані нічлігу, ані харчування там не надають. Допомоги треба шукати у місцевих громадських організацій. Контакти до них можна отримати в тому ж посольстві, у правоохоронців чи місцевих мешканців.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Anonymous

    нехер по италиям ездить. быки.
  • Anonymous

    ЗВЕРТАТИСЬ НЕОБХІДНО НЕ В ПОСОЛЬСТВО А В КОНСУЛЬСТВО
  • Anonymous

    ІТАЛІЯ БУЛА І Є САМОЮ ЗЛОДІЙСЬКОЮ КРАЇНОЮ ЄВРОПИ --- ОКУЛЬТУРЕНІ ЦИГАНИ--- НЕ ТІЛЬКИ ЗЛОДІЇ - БРЕХУНИ АФЕРИСТИ -- УКРАЇНІ ЩЕ ДАЛЕКО - ДОСВІД 10 РІЧНОГО СПІЛКУВАННЯ
  • Anonymous

    не тре вже так категорично про посольства. там також люди працюють і деколи таки помагають :)

    Anonymous reply Anonymous

    не тре вже так категорично про посольства. там також люди працюють і деколи таки помагають вмерти :)

    Anonymous reply Anonymous

    Злодій поняття міжнародне.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up