В тернопільському офісі кредитної спілки "Християнська злагода" люди чергують щодня

В тернопільському офісі кредитної спілки "Християнська злагода" люди чергують щодня
Тернопільські вкладники кредитної спілки "Християнська злагода" стукають у всі двері. Вони вже три роки чекають на свої гроші.

— Я відкрила депозит у “Християнській злагоді” саме перед тим, як там почалися проблеми, — розповідає пані Надія (з етичних міркувань ми прізвища не вказуємо — прим. ред.).
Ми зустріли її в офісі спілки 3 листопада. Жінка каже, що збирала на старість. Привабила реклама про великі відсотки за депозитом.
— Сподіваюся таки отримати гроші, — додає вона. — Інші вкладники роками тримали гроші у цій спілці.
Обдурені вкладники кредитної спілки (КС) “Християнська злагода” нещодавно оприлюднили лист до президента України (текст цього документа є у “RIA плюс” — прим. ред.). У ньому люди описали подробиці історії, що триває роками. Вкладники неодноразово зверталися до керівників країни та нардепів, але отримували відписки, каже голова правління Тернопільської філії “Християнської злагоди” Михайло Дубчак. Депозиту у спілці чоловік не має. Але протягом року, відколи його обрали головою правління, виконує кілька функцій — голови, юриста, кредитного інспектора. Наразі діє офіс у приміщенні видавництва “Збруч”, де щодня чергує хтось із вкладників і пан Дубчак.
— Ось, у четвер носив до суду справи чотирьох злісних боржників, — демонструє томи паперів пан Дубчак. — Маємо вже кілька судових рішень, винесених на нашу користь. Однак виконувати рішення суду наразі ніхто не поспішає.
Голову засудили на 12 років. Є ще кілька справ
Наша газета неодноразово висвітлювала конфлікт, що виник навколо цієї кредитної спілки. Проблеми із поверненням грошей у “Християнській злагоді” почалися восени 2008 р. У редакцію зверталися люди, які скаржилися, що по кілька місяців не можуть отримати відсотки за вкладами та самі вклади, термін яких закінчився. Виявилося, що частину кредитів у цій спілці видавали без законних на те підстав.
Боржники не повертали позик, а отже, люди не могли отримати свої вклади. У Тернополі працювала лише філія цієї КС. Вкладники звернулися до правоохоронців. Відтак у березні 2009 р. проти голови правління КС у Львові (головний офіс діяв там — прим. ред.) порушили кримінальну справу. Адже жертвами фінансових махінацій стали сотні людей, бо схожі проблеми з поверненням вкладів виникли і в інших філіях КС — у Львові, Рівному та Франківську.
— Голову правління центрального офісу спілки засудили на 12 років. Однак у цій справі є провадження, в якому більше 40 обвинувачених, — каже Михайло Дубчак. — У спілці діяла піраміда. От зараз шукаємо 8 млн грн, які у 2008-му перерахували від нас до Львова.
Тернопільські члени спілки, за його словами, досі стукають у всі двері. Спілкуються вони і з позичальниками. Адже вкладники “кредитівки” вже три роки чекають на свої гроші. Проте повернути свої вклади вони можуть єдиним шляхом — “вибиваючи” борги зі злісних позичальників-неплатників через суд.
— Ми не погрожуємо, не тиснемо на них, просто по-людськи просимо повернути ті гроші, які вони позичили у спілці, — каже голова правління. — Адже вкладники роками згадують їх незлим тихим словом. Ми навіть готові списати їм ті шалені відсотки, які “набігли” за останні роки. Наприклад, один чоловік позичав 29 тис. грн, а тепер, за умовами договору, має повернути 122 тисяч! Звісно, розуміємо, що то великі гроші, тому готові до компромісу.
Однак більшість боржників, як продовжує пан Дубчак, узагалі не ідуть на контакт. Деякі кажуть, що повертатимуть гроші тільки після рішення суду. Тож пан Дубчак якраз готує відповідні позовні заяви.
Рішення суду є, а грошей всеодно не повертають
За останні роки, як він каже, у КС кілька разів змінювали керівництво. Воно працювали лише з тими позичальниками, які хоча б щось сплачували. Нині у Тернопільській філії цієї “кредитівки” є122 позичальники та 360 вкладників, більшість яких — пенсіонери. Деякі вже померли. Багатьом терміново потрібні гроші на лікування.
— Сума позик із відсотками та депозитів членів спілки — приблизно однакова, — стверджує голова правління. — Та лише теоретично. Адже маємо чимало проблем із поверненням боргів позичальниками.
Чимало боржників, за його словами, нині перебувають за кордоном або мають бізнес. Однак майно, яке вони вказували як заставу, ті люди встигли переписати на інших осіб. До того ж, позики у КС, як виявилося, видавали не завжди прозоро. Для цього діяли цілі корупційні схеми. Платоспроможність позичальників, каже він, ніхто не перевіряв. Складали фіктивні договори про позики, формальні договори поруки, тому і виникли такі проблеми із поверненням грошей.
— Маємо рішення суду на руках, де чітко вказано, що нам повинні повернути гроші. Приходять до боржника працівники виконавчої служби, а він каже, що не має ані грошей, ні майна. А людина заборгувала сотню тисяч гривень! — констатує голова правління. — Нам принаймні вдалося добитися від міськради скасування мита у розмірі 1% від суми боргу. Так, ми мали отримати борг 257 тис. грн і 1% сплатити міськраді, а це — суттєва сума, їх можна було б повернути вкладникам. Тож мерія пішла нам назустріч.

Позичальникам готові іти назустріч

Деякі позичальники заборгували “Християнській злагоді” по 122, 257, навіть 400 тисяч гривень. Адже, за умовами договору, як каже голова правління, їм уже набігли відсотки, що в рази перевищують розмір самої позики.
— Позичила людина 39 тис. грн, за рік мала повернути 45 тисяч, а тепер — цілих 257. Ініціативна група буде вирішувати справу кожного боржника окремо: чи нараховувати йому далі ті шалені відсотки, чи нехай сплатить принаймні той борг, який вже є, — продовжує Михайло Дубчак. — Обрали також людей, які будуть нагадувати боржникам про позику, роз’яснювати законодавство.
Наразі керівництво місцевої філії КС подало більше 20 судових позовів щодо злісних неплатників. Уже є рішення судів із вимогою повернення спілці більше 7 млн грн. Але все — лише на папері.
Найгірша ситуація, як каже він, з одним позичальником, який має повернути 3,2 млн грн.
— Ми також почали працювати з поручителями. Адже вони несуть таку ж відповідальність, як і самі позичальники, — додає Михайло Дубчак.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    Вкладників к.с.ХЗ прохання зізвонитись по тел.0965387174
  • Anonymous

    Ми пропонуємо оптимальне рішення для вашого фінансового needs.We стояти осторонь від інших кредиторів, тому що ми віримо в обслуговуванні клієнтів, і ми залишаємося з вами, поки ви не отримаєте результати, які ви want.In Загалом, ми пропонуємо іпотечні кредити, автокредити, кредити готель, вкладення грошей кредитів, бізнес-кредити і т.д., по нижчих процентних rateof 3%. Зв'яжіться з нами по E-MAIL: [email protected] Заповніть цю форму кредитної заявки нижче 1. Повні імена: ......................... 2. Повний контакт Адреса: ............... 3. Країна проживання: ............... 4. Телефон / Мобільний телефон: ................... 5. За віком та статтю: ........................ 6. Рід занять: ......................... 7. Річний дохід: ...................... 8. Необхідна кількість як кредит: .............. 9. Позики Тривалість: ...................... 10. Мета кредиту: ................... [email protected]
  • Anonymous

    Цю спілку організували владні структури. Вони вкрали левову частку внескув вкладників. І повертати ці гроші вони не збираються.
  • Anonymous

    кс ХЗ - це зареєстрована установа в Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг. ця кс ХЗ офіційно зі всіма відповідними ліцензіями приймала депозити і видавала кредити. але Держава Україна в особі Держкомісії дозволила групі махінаторів здійснити незаконні дії щодо грошей вкладників. коли в спілці почались проблеми (а на це Держкомісія мала відреагувати введенням тимчасової адміністрації у спілку), Держкомісія просто анулювала ліцензії у спілки і тим самим самоусунулась від вирішення цього болючого питання. отже, на сьогодні саме Держава Україна винна у проблемах вкладників кс ХЗ. в черговий раз купа дармоїдів на чиновницьких посадах познущалась і заробила гроші на своїх співвітчизників... саме Держава Україна повинна віддати гроші вкладникам!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:18 Посмертно семеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up