Воїн УПА Петро Касінчук все життя виборює Україну

Воїн УПА Петро Касінчук все життя виборює Україну
Його життєвий шлях – то шлях тисяч відомих і безіменних героїв, які боролися за незалежність України усе свідоме життя. Тюремні грати, ув’язнення, переслідування – усе це випало на його долю. Але він – свідомий українець Петро Касінчук, пройшовши крізь полум’я буремних літ, вижив, вистояв, виборов свою незалежну Україну. У свої 79 він очолює Братство вояків УПА Подільського краю «Лисоня», є членом обласного політпроводу Конгресу Українських націоналістів та членом Головної Булави Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім. Генерала Романа Шухевича – Тараса Чупринки.

 

 

Відео дня
style="margin-bottom: 0cm">

 

Український патріотизм успадкував від батьків

Вихований на засадах християнської моралі й національної ідеї, Петро Касінчук змалку увібрав у свою душу любов до України і ненависть до її ворогів.

  • Запам’ятались мені розповіді мого батька Юрія, воїна УГА, який воював з поляками в 1918 році за Львів, - пригадує пан Петро. – Там він втратив ногу. Поляки відрізали пилкою... Пам’ятаю події 1938-39 років, підступне вбивство провідника УВО-ОУН полковника Євгена Коновальця, бої Закарпатської Січі з мадярами, прихід «червоних визволителів», арешти української інтелігенції та німецьку окупацію.

Батько пана Петра Юрій Касінчук у святкові дні, після Богослужіння, щоразу брав сина за руку і вів до читальні «Просвіти». Тут він готував реферати і виступав з ними на різних імпрезах, розповідаючи людям про історію України. Це не могло не вплинути на формування політичного світогляду юнака.

Через тризуб пішов у підпілля

Закінчивши семирічку у рідній Мельниці-Подільській, Петро Касінчук вступив на третій курс Чортківської гімназії. Саме там приєднався до лав молодіжної організації «Юнак».

  • Моє псевдо було Тур, - розповідає він. – Я виконував обов’язки підрайонового.

На початку серпня 1944 року КДБ арештовує його батька. Між конфіскованими документами були й Петрові конспекти з історії України. На зошиті кольоровими фарбами був розмальований тризуб.

  • Маму і мене викликали до КДБ, - пригадує пан Касінчук. – Ніяких пояснень, що цей знак є на грошах князя Володимира, не вислухали. Натомість пригрозили, що мене за цей тризуб треба посадити до камери. Не чекаючи, через кілька днів я пішов в підпілля. Мама про все це знала. Щоб уникнути підозри, вона зранку пішла до КДБ і спитала: «Де мій син? Його дома нема, ви вже посадили його до чоловіка?».

Підрайоновий Юнацької ОУН Петро Касінчук – Тур передав Провід своєму однокласникові Миколі. Тим часом його самого призначили до чоти Оселедця, котра згодом переросла в сотню. Невдовзі він став політреферентом. Отримавши підпільну пошту, Петро Касінчук читає людям звернення Проводу ОУН-УПА до українського народу, різні вірші з «Перця», новини про події в УПА. Готується до школи старшин, що діяла при курені Бистрого.

Засудили до 15 літ каторжних робіт

У лютому 1946 року Провід визнав Тура кращим бійцем УПА. За створення картосхем сіл свого підрайону, його прийняли у члени ОУН. А вже в березні під час збройного конфлікту з підрозділом НКВД Петро Касінчук був поранений і отруївся газом. Його заарештували і посадили до Чортківської в’язниці, а невдовзі засудили до 15 літ каторжних робіт. Почались етапи – Львівська пересилка, Томські лісоповали, Ваніно, Колимські уранові руди, Магадан і т. д.

Після смерті Сталіна, Петра Касінчука звільнили і він разом з мамою приїхав на Україну. Його знову переслідували, тому роботу змінював досить часто. Встиг побувати і шофером, і маляром, і штукатуром, і фотографом, і художником, і електриком, і мотористом на ГЕС, і, навіть, майстром на консервному заводі.

У той час пан Петро знаходить свою другу половинку. Він одружується з Ольгою Вонсул, дочкою колишніх членів “Просвіти” Ганни і Петра Вонсулів. У молодого подружжя народжується троє дітей — сини Ігор та Юрій і донька Галина.

Продовження читайте у 241 номері газети "20 хвилин"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Слава Українї!!! Героям слава!!!
  • Anonymous

    Цікаво як "на засадах християнської моралі" можна виховати "ненависть ворогів"? Все життя в гонінні за марною ідеєю. Постійне перебування в фрустрації...

    Anonymous reply Anonymous

    Один раз мав з ним справу - старий маразматик, помішаний на недовірі до людей

    Anonymous reply Anonymous

    Я хоча молодий але мав можливість спілкуватись із багатьма людьми які були партизанами , деякі з них вже повмирали . Я їх підтримую . А ось зараз молоді багато появилося в який кров грає , вони їздять до Києва виступати проти Євреїв - Москалів ( хоча це також люди і вони не винні що робили колись їхні а може й не їхні діди ) я не розумію !.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up