Знахідка на Тернопіллі чекала аж 70 років

Знахідка на Тернопіллі чекала аж 70 років
Сімдесят років пролежав у намулі польський прикордонний стовп, який до 1939 року стояв на лівому березі Дністра.

Саме там, просто через нинішній райцентр Заліщики, тоді проходив кордон між Польщею та Румунією, розповіли нашому кореспондентові у найпівденнішому місті Тернопілля. Наразі унікальну знахідку тримають у котельні санаторію, але її вже чекають у краєзнавчій світлиці або в обласному музеї.
"За сонцем - до Заліщиків..."
- Ось тут він і лежав, - показує головний лікар Заліщицького обласного дитячого комунального санаторію Петро Буринюк (44 р.) на край берега Дністра. - Ми того дня очищали прибережну територію, яка належить нашому санаторію. Адже Заліщики йдуть до свого 565-річчя з часу першої літописної згадки. Тож хочеться, щоб кожен куточок міста був привабливим. Тим паче, коли йдеться про таку місцину, де розташований наш заклад, - біля самого Дністра.
Тут колись, ще у 30-х роках ХХ ст., був так званий "Тінистий пляж". А в іншому місці, біля мосту, пляж, за словами пана Буринюка, люди називали "Сонячним". Коли у 1895 р. проклали до Заліщиків залізницю, то містечко щоліта почало наповнюватися відпочивальниками зі всієї Речі Посполитої.
Понад берегом, за словами чоловіка, тяглися алеї із зеленими насадженням, доріжки вели до води.
- Трохи далі, там, де починається міст, зліва була митниця, залишки тієї будівлі збереглися досі, - продовжує Петро Буринюк. - Тут же, уздовж річки, й простягався кордон. З цього боку, де Заліщики, була Польща, а на тому березі - вже Румунія.
Ще перед тим, як почали впорядковувати територію санаторію, у заклад навідався краєзнавець, котрий знає історію кожного куточка Заліщиків та околиць, - Михайло Довжицький (49 р.). Він і розповів, що біля річки колись стояв прикордонний польський стовп - знак.
Стовп стояв аж до 1939-го
Оглядаємо знахідку. Видно, що чавунний стовп мав ще щось на своїй верхівці.
- Тут був польський орел. Про це розповідали старші люди, які пам'ятають ті часи, - каже Петро Буринюк, послабляючи вузол краватки. - Ось бачите, сліди від того місця, де герб кріпили. На одній стороні металевого куба - цифри "1927", напевно, рік встановлення знаку. На іншій - буква "Р". Припускаємо, що це - початкова літера від слова Polska.
Ще на одній із сторін помічаємо цифри "15/5". Це, як вважає Петро Буринюк, міг бути код прикордонної застави й окремої дільниці в Заліщиках. Зрозуміло, що стовп стояв до 1939 р., коли у вересні територія Західної України відійшла до Радянської України. Тоді символ Речі Посполитої і скинули у Дністер.
Петро Буринюк запрошує кореспондента ще на кілька хвилин в один із корпусів санаторію. Заходимо в краєзнавчу світлицю, де діти, котрі лікуються у цьому закладі, знайомляться з історією Заліщицького краю, Тернопільщини, України. Відчувається, що педагоги подбали, аби школярі, які відпочивають у санаторії, якомога краще пізнали народні звичаї, історичні та культурні надбання українського народу.
Привертає увагу нашого кореспондента куточок старожитностей. У ньому - старі глечики, тарілка, чимось подібна на зразки гончарства Трипільської культури, тут же - старі кресала, кужелі, давні ліхтарі.
- Прикордонний стовп обов'язково перенесуть сюди, як нагадування про минуле. Правда, - сміється Петро Буринюк, - уже дзвонив директор краєзнавчого музею. Він просить   передати їм цей стовп, але ми поки що цього не будемо робити. Нехай побуде у нас. Бо ж самі бачите, тут теж своєрідний музей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Снаторій напевне поляки збудували, а не радянські люди!!!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Тобто санаторій!!!!!!!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Alex Прочитай уважно статтю!
  • Anonymous

    Чому з Речі Посполитої відпочивали, а не Українці, не задавали собі таке питання!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Памятник Леніну це не історія? А смердячій стовб польський, це історія? Коли поляки називали українців "бідлом". Коли вже українці стануть нацією, а не бидлом, чи американським, чи польським, чи ще якимось!!!!!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up