Василь Попадюк - народжений, щоб бути скрипалем

Здається, він народжений зі скрипкою в руках і тризубом у серці. Його талантові дивується світ. Йому аплодують президенти й королі. А він залишається простим і відкритим, ніколи не забуваючи про своє коріння. Українець за походженням і канадієць за місцем проживання Василь Попадюк живе з Україною в серці. Єдиною прикрасою у скрипаля богемного вигляду залишається золота обручка з тризубом. Ще навчаючись у Київській музичній школі імені Лисенка для обдарованих дітей у 81-му, намалював там на стіні тризуб, за що батька-артиста 5 років не випускали за кордон. У 1990 році, коли і гадки ні в кого не було про розпад СРСР, під час гастролей в Іспанії в інтерв'ю журналу “Панорама” сказав, що мріє, щоб його Україна стала незалежною. У грудні 2004-го грав на сцені Майдану, прибувши з Канади.

Виходець з артистичної родини

Народився Василь Попадюк у Львові 16 січня 1966 року в артистичній родині. У цьому ж році переїхали до Києва, тому вважає себе киянином. Батько — теж Василь Попадюк — гуцул, родом із села Мишин Коломийського району — народний артист Державного академічного хору ім. Верьовки, керівник знаменитих “Троїстих музик”, об'їздив із гастролями увесь світ. У Коломиї його іменем названа вулиця. Помер на 51-му році життя, не доживши одного місяця до незалежності України.

Батька обстежили в Іспанії, виявили рак шлунка, - з болем у голосі розповідає пан Василь. - Потрібна була операція, грошей держава не могла чи не хотіла виділити, його привезли вмирати в Феофанію. Мати до цього часу його любить, щосуботи сидить на Байковому цвинтарі.
Мати — Світлана Попадюк — галичанка, за професією хореограф. Хотіла, щоб син учився грі на піаніно, з чого і почав у чотири роки. Але в шість узяв до рук скрипку, і вона в його руках “сама” заграла і чудодіє до цього часу.

Відео дня
>Грає на 15 музичних інструментах

Василь Попадюк почувається українцем і репрезентує мистецьку Україну. Зарубіжні партнери та іншомовні слухачі завжди знають, що він українець, яку музику не виконував би. На всіх спільних з іншими музикантами світу афішах написано: “Ukrainian Virtuoso Violin Vasyl Popadiuk”. У репертуар завжди включені твори українських композиторів або власні.

Але в житті склалось так, що як митець сформувався він не в Україні.

Після закінчення школи Василь вступає до Київської консерваторії, звідкіля його “забирають” на службу в армію. Служить у Києві, в ансамблі пісні і танцю. Тривалий час колектив перебуває в Чорнобилі, де постійно дає концерти для ліквідаторів. Опісля лікарі не рекомендують Василю Попадюку мешкати в Києві. Тому 1988 року батько змушений відпустити сина на роботу в Москву, в “Театр музики народів світу” під керівництвом Володимира Назарова.

- Там я оволодів грою на десятьох нових національних інструментах світу, — розповідає Василь. — Навчився перевтіленню, охопив багато культур. Ось зараз я граю грецьку музику, і ніхто не вірить, що я українець, а не грек, бо важливо ще і відчувати національну музику. Цьому я навчився у Назарова.

Саме там скрипаль виріс як музикант.

Дали прізвисько “Бандера”

У 1993 р музикант повертається з Москви до Києва. Грає в батьковому ансамблі “Гопак”. Їздить на гастролі у Францію, Америку, Канаду. Водночас співпрацює з Державним циганським театром “Романс”. Можновладці інколи запрошували цей театр обслуговувати свої неофіційні банкети, тому Попадюк-молодший неодноразово був свідком зневаги високих чиновників до артистів. Одного разу терпець урвався. Тому в 1997 р. він залишається після гастролей у Канаді.

Виїхав до Канади

Василь чудово грав на фортепіано. За кордоном розпочав роботу з нього. Згодом працював у дитячій балетній школі, потім у Канадському національному балеті. Від матері знав усі балетні партії. На репетиціях — “хуліганив”, імпровізуючи класику.

До цього часу багато канадійців знають його і як піаніста. Паралельно брав участь у музичних фестивалях як скрипаль. Найбільше визнання прийшло до нього після участі в концертах “Канадійської національної виставки”, де познайомився з відомим канадським гітаристом грецького походження Павлом — власником двох золотих СD.

Невдовзі обидва музиканти записують спільний компакт-диск і починають разом концертувати — в Канаді і США. Василь Попадюк виступав також із відомими світовими виконавцями, зокрема з Хуліо Іглесіасом, Яном Гілланом, сліпим музикантом-гітаристом Джефом Хілі ( Blind Man), Ніа Вардалосом (автором сценарію і виконавцем головної ролі у фільмі My Fat Greek Wedding), групою Yes та ін.

Зараз Василь має доньку Софійку (вона ж внучка народного депутата Степана Хмари), свій бренд PapaDuke, свого менеджера. Встигає і з Назаровим “заглянути” на концерти в Європі, не відмовляє на жодне запрошення на українські фестивалі чи концерти в Америці і Канаді, відміняючи на ці дні заплановані виступи.

Ангеліна МЕЛЬНИК

Творчий диктатор Назаров не терпів будь-яких порушень дисципліни. Попадюку ж пробачав його відмову брати участь у російському шоу, де треба було стояти на колінах зі свічками в руках і співати осанну матушці-Росії. За що за Василем закріпилось прізвисько “Бандера”.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Була запрошена на концерт присвячений Дню енергетика. Я вражена майстерністю цієї геніальної людини. Переповнює гордість, що Василь Попадюк є виходцем з України.
  • Anonymous

    Бачила Вас на Великдень по телебаченню "Галичина". Чула Вашу чарівну музику. Вклоняюся Вашому високому таланту.

    Anonymous reply Anonymous

    була на концерті. ТАЛАНТ плюс МАЙСТЕРНІСТЬ плюс можна тут додати ще море гарних слів, але такого ще не бачила і не чула. і навіть не думала, що людина може так грати. ГЕНІАЛЬНИЙ музикант!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Anonymous

    Вражена... статею.... Пояснюю чому.... Ще минулого року, у філармонії, Попадюк давав концерт . Вражень була купа. Неможливо передати ту енергетику... неможливо описати словами його стиль , його музику... Це взагалі окремий напрямок... І одразу після концерту виріщила пошукти в інтернеті, а хто ж такий Попадюк... Дууже багато цікавих статей найшла...... Але, що є найприкрішим, читаючи цю статтю.. я зрозуміла, що це є компот, зварений із інтернетовських статей... Ті ж самі речення..., та які там речення!!! Цілі абзаци!!... Розумію , що, готуючи статтю , потрібно знайти інформацію про скрипаля... Але.. ЗНАЙТИ а не нагло СКОПІЮВАТИ... Та, власне, всі, кому цікаво, можуть зробити маленький експеремент.. запустіть в пошуку фразу: "Попадюк, народжений бути скрипалем" .... і самі побачите результат... Автору - БОЯН!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up