Невдовзі на дороги Тернополя вийдуть патрульні поліцейські. 9 причин, коли вас можуть зупинити

Невдовзі на дороги Тернополя вийдуть патрульні поліцейські. 9 причин, коли вас можуть зупинити
Тернополяни цікавляться, в яких випадках патрульні поліцейські мають право зупинити авто та оглянути салон і вміст багажника. У дорожньо-патрульній службі розповіли про законні підстави для цього та просять учасників руху не плутати візуальний огляд з обшуком.

Невдовзі на дороги Тернополя вийдуть патрульні поліцейські.

  • Знаю, що в новому Законі «Про поліцію» є певний перелік підстав для зупинки автомобіля, - розповів, зателефонувавши до редакції Максим Андрійчук. – Чув, що там є суттєві зміни у порівнянні з підставами зупинки, задекларованими у Законі «Про міліцію». Які саме? 

Цікавиться тернополянин і підставами, коли поліцейські мають право оглянути салон автомобіля і чи можуть примусити відкрити багажник.

Питання читача ми адресували до заступника начальника управління превентивної діяльності головного управління нацполіції в області Олега Турлая.

Відео дня
  • Законом «Про національну поліцію» визначенні превентивні поліцейські заходи, - пояснив Олег Турлай. – У ст. 35 саме йдеться про зупинення транспортного засобу.

Поліцейський має право зупинити авто у дев’яти випадках.

Забрали із законодавчої бази право зупиняти авто у разі відсутності номерного знаку чи коли він забруднений і не проглядається на відстані 20 м. Раніше ці порушення були підставою для зупинки. Немає і пункту щодо зупинки авто під час проведення цільових заходів - операцій, відпрацювань оперативних планів - для перевірки документів на право користування і керування транспортним засобом та документів на транспортний засіб,  каже Олег Турлай.    

  • Про огляд транспортного засобу йдеться у ст. 34 Закону «Про національну поліцію» - «Поверхнева перевірка», - пояснив Олег Турлай. - Поліцейський може здійснювати поверхневу перевірку речі або транспортного засобу (далі ТЗ – прим. авт.) у трьох випадках.

Передусім, якщо існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі перебуває  правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб.

  • Якщо існує достатньо підстав вважати, що в ТЗ є річ, обіг якої заборонено чи обмежено, або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи чи інших осіб, - процитував Олег Турлай. – Третя причина огляду: якщо існує достатньо підстав вважати, що річ або ТЗ є знаряддям вчинення правопорушення, або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

У цих випадках оглядати транспортний засіб поліцейський може візуально. Як салон авто, так і багажник. Причому поліцейський має право вимагати у водія відкрити кришку багажника, або двері салону.

  • Просимо учасників дорожнього руху не плутати візуальний огляд з обшуком, - каже Олег Турлай. – Лише при обшуку складають акти, потрібні свідки. А якщо поліцейський побачить щось протизаконне, має діяти, згідно з Кримінально-процесуальним кодексом і викликати слідчо-оперативну групу. У Законі йдеться, що під час поверхневої перевірки особа повинна самостійно показати поліцейському вміст особистих речей чи транспортного засобу.

    Коли можуть зупинити авто:
  1. Якщо є порушення Правил дорожнього руху.
  2. Якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу.
  3. Якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів до вчинення ДТП,  кримінального, адміністративного правопорушення. Або якщо є інформація,  що ТЗ чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення ДТП, кримінального чи адмінпорушення.
  4. Якщо ТЗ перебуває в розшуку.
  5.  Якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення ДТП, кримінального чи адмінпорушення, свідками якого вони є, або могли бути.
  6.  Якщо необхідно залучити водія ТЗ до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху, або поліцейським як свідка під час оформлення протоколів про адмінпорушення чи матеріалів ДТП.
  7. Якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху.
  8. Якщо спосіб закріплення вантажу на ТЗ створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.
  9. У разі порушення порядку визначення і використання на ТЗ спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

 

Коментарі (13)
  • Анонім

    Як повинен діяти поліцейський, якщо водій відмовить у проведенні "візуального огляду". Наскільки мені відомо презумцію невинуватості в Україні ще ніхто не відміняв. Що буде робити поліція в таких випадках?!

    Олег reply Анонім

    А в чому візуальний огляд суперечить презумції невинуватості? Суть презумпції невинуватості не в тому, що особа є невинуватою, а в тому, що існує припущення щодо її невинуватості. Презумпція невинуватості не може бути виправдана одним лише ліберальним прагненням полегшити становище обвинуваченого. Вона стимулює доказування вини особи і доки цього не буде досягнуто, ніхто не може бути визнаний винним. Якраз візуальний огляд, а потім за необхідності обшук проводиться для того щоб довести чи спростувати винуватість особи. А чому водій який не порушує законів і не перевозить наприклад зброї, наркотичних речовин і ін. заборонених має боятися огляду? Якщо він боїться він значить вже щось заборонене перевозить. Якщо водій відмовлятиметься у проведені вмотивованого і законного огляду до нього спочатку буде застосовано психологічний вплив, якщо ж він чинитиме фізичний опір або не дозволятиме проводити такий огляд то поліцейські можуть застосувати фізичну силу або при явних ознаках порушення законодавства  визовуть слідчо-оперативну групу яка вже разом зі свідками (понятими) проведе повноцінний обшук.

    Анонім reply Олег

    Тут В и трохи не праві. Люди які відмовляються від того щоб той самий міліціонер ліз до нього в машину і проводив там так званий "огляд" не тому, що щось приховують, а тому, що дуже часто ті самі міліціонери після огляду виявляють різні заборонені предмети і речовини, які самі ж і підкидають. А потім доказуй, що ти не олень.

    Надіюсь, що з новою Поліцією буде інакше. Дуже надіюсь...

    Олег reply Анонім

    Це вже якась параноя. З якого це дива хтось стане спеціально підкидати вам заборонені предмети і речовини? Таке може бути якщо когось спеціально замовили, комусь дорогу перейшов з вищих чинів, тоді так, потрібно слідкувати за тим і дійсно вимагати щоб були свідки, а ще краще фіксувати на відеокамеру. А так щоб кому попало підкидали то це абсурд, казки наркоторговців і наркоманів які одразу ж при виявленні таких речовин і починають включати дурачка, не моє, мені підкинули. Надіюсь що нова поліція буде обладнана відеокамерами якими будуть фіксувати такі речі в автоматичному режимі щоб потім не виникало дурних запитань і наркоторговець не зміг підкупити прокурора чи суддю і поніс покарання згідно законодавства.

    Анонім reply Олег

    Олег, ви напевно живете не в Україні. У мене був випадок, коли на виклик не виїхала слідчо-оперативна група, а прислали одного молодого працівника. Коли я приїхав у міський відділок, то мене просто відшили. На другий день, я написав заяву у внутрішню безпеку, це під аркою на другому поверсі, на що отримав відписку, яка повністю не відповідала дійсності. Ніхто не хотів прослуховувати записи розмов по лінії 102 (а вони усі фіксуються), ас казали, що виклику не було тай усе.  Бо там рука руку миє ...

    Анонім reply Олег

    Ну мабуть Ви в такі ситуації з нашою миліцією не попадали, тому легко Вам говорити. Надіюсь, що нова поліція буде трохи інша.

    На рахунок камер, то це добре, але напевно прокурорам і суддям вони би теж не помішали. ))
  • Олег

    Коли виїдуть на дороги Тернополя нові патрульні поліцейські? Прошу уточнити дату.

    Ірина Белякова reply Олег

    Олександр Богомол повідомив, що після 20 березня. Дату повідомимо додатково

    Anonim reply Олег

    Якщо не помиляюся, 6 березня.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up