Як дають пільгові кредити на житло

Як дають пільгові кредити на житло
Молодіжний кредит на житло у Тернополі - як птах Фенікс. Всі знають, що він є, але ніхто не знає, коли він з’явиться та кому дістанеться. Ми з'ясували, як і хто може отримати такий кредит

Дві державні програми житлового кредитування діють на Тернопільщині. За однією з них річна ставка кредиту становить 3%, за іншою – 14,1%

Останнім часом у нашому місті про молодіжне кредитування дещо призабули. Напевне, через те, що комерційні банки перестали реалізовувати програми такого роду. Але в той час, коли більшість тернополян втратили надію отримати від держави будь-яку підтримку для придбання омріяного житла, декільком тернопільським сім’ям вдалося закрити квартирне питання.

Програми є, лиш грошей немає

Відео дня

– Лише за грудень 2015 року чотири тернопільські сім’ї отримали фінансову підтримку від держави за програмою «Кредит за рахунок власних коштів Фонду», –  розповідає директор Тернопільського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Андрій Козак. – Та наразі ми не маємо чим хвалитися: поки в економіці криза та в державі йде війна, наш фонд фінансування не отримує. Мені важко говорити про позитивні перспективи на найближчий час.

Нагадаємо, в Україні діє держпрограма забезпечення молоді житлом на 2013-2017 роки, затверджена постановою Кабміну за №967 від 24 жовтня 2012 р. Згідно з нею молоді громадяни України мають можливість придбати житло у кредит на пільгових умовах. Однак, за словами директора Тернопільського фонду, на надання нових кредитів за програмою «Компенсація цільової ставки за кредитами комерційних банків» коштів немає. Водночас ті, хто вже отримав такий кредит та підписав договір, отримують компенсацію щомісяця. Нових кредитів фонд не видає у зв’язку з тим, що немає фінансування, продовжує пан Козак. За його словами, програма не є скасована, а лише призупинена. У бюджеті-2016 грошей на неї немає.

Загалом у Тернополі діють дві програми, на які є незначне фінансування. Перша – «Надання кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво житла». Вона діє виключно завдяки фінансуванню з державного та місцевого бюджетів. Як каже Андрій Козак, за цією програмою коштів у держбюджеті немає, а з місцевого виділяють мізер.

Функціонує й програма «Надання кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво житла за рахунок власних коштів Фонду». Фонд отримав статутний капітал, який держава щороку збільшує.

Як обігнати інших у черзі

Програма «Надання кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво житла» є пільговим кредитом. Його надають терміном до 30 років молодим сім’ям та молодим людям віком до 35-ти. Площа надається з розрахунку 21 кв. м на кожного члена сім’ї плюс 20 кв. м  на сім’ю. Відсоткова ставка за цим кредитом становить 3% річних. Також за цією програмою діє система пільг.

– Держава третій рік не фінансує цей вид кредиту, однак місцевий бюджет на нього виділяє незначні кошти в розмірі 170 000 грн. За минулий рік нам вдалося прокредитувати лише одну квартиру. Загалом на обліку саме на цей кредит перебувають 155 сімей, – додає пан Козак.

Утім, фонд відійшов від старої системи черг та використовує рейтингову систему – набір балів за підсумками поданих сім’ями документів. До прикладу, сім’я, яка стоїть на простому квартирному обліку (сім’ї, які хочуть скористатися цими програмами, повинні перебувати на квартирному обліку за місцем проживання) отримує 0 балів, а якщо на першочерговому – 10 балів. (Хто потрапляє на першочерговий?). За кожну дитину дають 1 бал.

– Було таке, що при здачі усіх відповідних документів сім’я за підсумком балів автоматично ставала першою. Хоча в черзі було понад 250 сімей, які в черзі три, а то і більше років, – стверджує Андрій Козак.

Бали також додаються за час перебування на квартирному обліку: сім’ї, що стали сьогодні, мають 0 балів. Ті, що стоять більше року, мають три бали і т. д. Перевагу також віддають молодим ученим, членам національних або олімпійських ігор (8 балів).

– Після того, як надходять кошти з бюджету, ми запускаємо рейтингову програму, яка нам видає персональний ідентифікаційний номер. За ним отримуємо дані про сім’ю й повідомляємо її про результат, – каже директор.

За словами пана Козака, ця програма працює автономно через Київ, доступ для введення даних із Фонду має лише один працівник. Це узаконено наказом Міністерства у справах сім’ї та молоді та пройшло візування у Мін’юсті.

Вираховують платоспроможність

Програма «Кредит за рахунок власних коштів Фонду» пільг не має, а відсоткова ставка за нею становить 14,1% у гривнях. Цю ставку фіксують при підписанні договору. На цю програму черги немає.

– Якщо у центральному фонді є готівкові ресурси і з переліком документів у клієнта все гаразд, то ми пропонуємо йому акредитованих забудовників для вибору житла, – пояснює Андрій Козак.

Тернопільський фонд працює лише з тими забудовниками, які пройшли акредитацію. Центральний апарат у Києві, так званий кредитний комітет, перевіряє, чи забудовник дійсно отримав земельну ділянку, чи отримав дозвіл на будівництво цього об’єкта, чи не має у нього боргів, застав, судових рішень, за відсутності заборгованості зі сплати податків.

– Ми вираховуємо платоспроможність клієнта за доволі простою формулою: від сукупного сімейного доходу відмінусовуємо витрати на повернення кредиту, тіла і відсотків. На місяць повинен залишитися мінімальний прожитковий мінімум на кожного члена сім’ї. Ми також погоджуємося на двох поручителів. Як правило, це люди з високими доходами. Останнім часом 90% людей, які бажали отримати молодіжний кредит, були неплатоспроможними, – розповідає фахівець.

Чим більше діток, тим менший борг

Якщо сім’я подає пакет документів на пільговий кредит, її одразу вносять в систему. У пільговому кредиті перший внесок повинен становити не менше 6%, а «за власні кошти Фонду» – не менше 10% від вартості житла нормативної площі. Якщо квартира більша від нормативу, сім’я повинна оплатити відразу всю суму на виявлену різницю при підписані угоди. Щодо системи пільг, то вони є лише по пільговому кредитуванні.

– Якщо в сім’ї є одна дитина на момент отримання кредиту чи під час погашення кредиту, то плата у розмірі 3% з сім’ї не стягується: кредит надають за нульовою ставкою. Якщо в сім’ї є двоє діток чи народжується двоє діток, то списується 3% річних і 25% тіла кредиту. Якщо троє діток і більше, то 3% річних та 50% тіла кредиту. Клієнт може подати документи на обидва види кредиту. Та, отримавши один кредит, з іншого автоматично знімається, – додає пан Козак.

Щодо процесу списання відсотків за кредитом, то він відбувається так: сім’я повинна привезти свідоцтво про народження дитини в місячний термін. Тоді фонд розраховує залишок за кредитом від моменту народження і відмінусовує від нього пільгу. Якщо ж сім’я прострочила терміни, то розрахунок проводять з моменту подання копії свідоцтва.

 

ДОВІДКА

Жоден комерційний чи державний банк не надає програм молодіжного кредитування. Зазначені вище програми є урядовими та здійснюються виключно через Фонд, який є фінансовою установою. Наразі обслуговування коштів позичальників за цими двома видами кредиту здійснюється виключно через «Укргазбанк». Тернопільське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву міститься за адресою: Тернопіль, просп. Бандери, 34, тел. (0352) 43-09-78. 

Пакет документів

Перелік документів для отримання кредиту:

1. Довідка про перебування на квартирному обліку.

2. Форма 3 про склад сім’ї (беруть у жеку за місцем проживання, ОСББ, паспортний стіл).

3. Довідка про доходи.

4. Копія паспорта.

5. Копія ідентифікаційного коду.

6. Копія свідоцтва про народження дитини (дітей).

7. Копія свідоцтва про одруження.

За інф. фонду

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up