Партнер рубрики Освіта

У Кременецькій академії - «референдум» через пости викладача в соцмережах

У Кременецькій академії - «референдум» через пости викладача в соцмережах
Опитування про ставлення до матеріалів, розміщених Лідією Макаренко-Іванютою
Опитування із дивним змістом влаштували у середу, 6 квітня, у Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка. Тут адміністрація намагається дізнатись, позитивно чи негативно ставляться працівники до матеріалів в Інтернеті, розміщених одним із викладачів.


У матеріалах, через які організували опитування, йдеться про пости в соціальних мережах. 
Причому, адміністрація у самому опитуванні зазначає, що йдеться про матеріали, які роблять «спробу скомпрометувати навчальний заклад». Викладач, матеріали якої і просять «оцінити» в академії, уже написала заяву в поліцію про залякування та тиск. 

- Ввечері обдзвонили усіх викладачів, щоб в примусовому порядку прийшли з паспортами на 11 годину в аудиторію № 50, - розповідає фігурант «опитування», голова первинної організації профспілки «Трудова солідарність» Лідія Макаренко-Іванюта. – Причому, про суть зборів не повідомляли. Не поставили до відома і мене. Не дали можливості виступити. Адміністрація закладу замість того, щоби відреагувати на порушення у закладі, всіляко чинить тиск на тих, хто заявив про порушення. 

Тиск на викладача посилився після публікації у Фейсбуці пані Лідією допису та фото відповіді від поліції щодо досудового розслідування справи про «мертві душі» в навчальному закладі. Поліція повідомила, що досудове розслідування у кримінальному провадження, внесеному в ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК «Підроблення документів» триває, проводяться допити. У навчальному ж закладі уже поширювали чутки, що справа закрита.

Суть справи полягає у тому, що офіційно у закладі здобувала освіту,  складала іспити дівчина, яка перебувала безвиїзно закордоном. Також дана студентка навчалась за кошти державного замовлення. Причому, проблема з «мертвими душами» для академії не перша. Так, торік тут виник скандал через викладачів, які не  з’являючись в навчальний заклад, «дружили з академією трудовими книжками». Про це жінка  писала і у рубриці новин «Від читачів» на нашому  сайті 20minut.ua у статті «Новий скандал з «мертвими душами» у Кременецькій академії, або до чого призводить багаторічний ректорський феодалізм у ВНЗ».

Також пані Лідія побувала наприкінці березня в т.в.о. начальника Головного управління поліції в області – Олександра Богомола. Пан Богомол обіцяв взяти хід розслідування під свій контроль.

- Для того, щоб працівники не підтримували моєї позиції  щодо порушень у закладі, керівництво їх переконує, що навчальний заклад закриють, - додає Лідія Макаренко-Іванюта. –  Тут не хочуть чути про жодні порушення.  На мене, як на викладача, чиниться тиск. І так як реальних причин виставити мені претензії, як працівнику, не мають, то от і діють методом тиску і залякування. 

Ректор Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії ім. Тараса Шевченка Афанасій Ломакович каже, щоб статті пані Макаренко заважають нормальному функціонуванні навчальному закладу.

- Приїдьте, подивіться, поговоріть із студентами, щоби назавжди у тій темі поставити крапку, - пояснює він. - Щоби не виникало слово «тиск» на когось, щоб не говорили, що хтось на когось тисне – я можу взагалі вийти з навчального закладу. А ви поговоріть.  Поговоріть із дітьми, походіть коридорами, тоді вам стане все зрозуміло. Нам  це вже все набридло. Замість того, щоб займатись роботою, писати статті, студентством, нас відволікають на усілякі публікації і т.д. Приїдьте подивіться, ми хочемо, щоб ви приїхали, познімали.


- Але кримінальне провадження, пов’язане із навчанням «мертвих душ» відкрите, - наголошуємо  ще раз.

- Я вам пояснюю ще раз, приїдьте поговоріть, - продовжує пан Ломакович. - Пані Макаренко некомпетентна, вона керувала факультетом. Ми її чому запросили на роботу, тому що вона мала готову кандидатську дисертацію. Ми її поставили деканом музичного факультету. Вона за рік часу до того допрацювалась, що ми закрили факультет. Тому, дякуючи її роботі, ми звільнили студентів. Їх стало менше 200. Наш навчальний заклад – заклад, якому 200 років. Тут склались культурні і навчальні традиції, завдяки яким існує і розвивається заклад. І коли хтось замахується на все це, коли на головам людям вже більше року ллється стільки бруду завдяки матеріалам, то, зрозуміло, що це вже дістало.

Лідія Макаренко-Іванюта такі слова  ректора вважає наклепом. Каже, що факультет не розвалили, а об'єднали з іншим. Причина таких дій  - через зменшення контингенту на факультеті. Той зменшився якраз через відрахувння студентів, які не відвідували пар, не складали сесій. Однак їх не виключали задля збереження самого факультету.

Відео дня

- Жоден викладач чи студент не постраждав  через об'єднання, - додає пані Макаренко. -  Тільки я пожертвувала своєю посадою

  

 

Ще не все втрачено в Кременецькій академії.. 16 +9+2 + більше 100 - ті люди, які не прийняли учать у цьому балагані. Дяк...

Опубліковано Лідією Макаренко-Іванютою 6 квітня 2016 р.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Лідія Макаренко

    п.Анонім. Попередній декан успішно зараз працює, на пенсії не був жодного дня, навіть уявив собі, що він і зараз декан. Акредитація - праця колективна, але жоден неможе сказати, що я погано виконувала свої обов'язки, тільки керівництву я завжди була кісткою в горлі, краще не починайте про акредитацію бо також почну згадувати  дуже цікаві моменти. Ой, краще не треба ))))

    Анонім reply Лідія Макаренко

    А ніхто і не стверджує що попередній декан пішов на пенсію. Він пішов з посади, а викладачем залишився (закон не забороняє пенсіонерам працювати). А те що його призначили виконувати попередні обов'язки - не дивно. Він знає свою справу. І, мабуть, на той момент саме таке рішення було вірним. А про цікаві моменти... Я думаю, кожен має на поличках пам'яті що згадати і про що розповісти... Стверджувати про безгрішність можна лише згадуючи ім'я Господа.
  • Анонім

    Лідо! Якщо вже говорити та писати правду - то до кінця. А Ви із незрозумілих причин самі ж складаєте наклеп. Всі знають, і Ви в тому числі, що попередній декан не втік з посади. Він досягнув пенсійного віку і залишив посаду. І Ви про це прекрасно знаєте. І коли ставали на його місце, знали і про акредитацію і про труднощі. Але тоді Вас це не спинило...Акредитацію заклад успішно проходить вже який рік поспіль, і заслуга у цьому колективу, а не окремо декана... Факт навчання студентки із порушеннями перебування в закладі ще не доведено, а Ви вже анонсуєте факти про відсутність студентів та невідвідування занять на Вашому ж факультеті ( за Вашого ж керівництва). Виходить, що Ви теж щось приховували певний час? Шукати "кістку у молоці" - це дійсно примітивно, і неправильним є говорити неправду при боротьбі за правду та справедливість.
  • Лідія Макаренко

    Щодо поширення неправдивої інформації, що через мене закрили мистецький факультет, який за історію свого існування був частиною різних факультетів і тільки декілька років існував, як окрема структура.

    Мене на посаду декана призначили в акредитаційний рік, попередній декан із незрозумілих причин, в такий відповідальний час – втік з посади. Факультет під час мого керівництва успішно пройшов акредитацію. Попрацювавши деякий час я зрозуміла, що контингент студентів утримується штучно, були студенти які категорично відмовлялись відвідувати пари і вчитись, дехто перебував закордоном, хтось переховувався від участі АТО. Після неодноразових спроб їх переконати відвідувати навчальний заклад, було прийняте рішення про відрахування таких студентів. Контингент студентів денної форми, який і так був завжди награні – впав, і становив 198 осіб. До мене звернулись студенти, які мали бажання поновитись на навчання, але ректор заяви на поновлення студентів не підписав. Було прийняте рішення про реорганізацію. Відбулось об’єднання двох факультетів, Зазначу, що жоден студент чи викладач не постраждав, скоротилась тільки одна єдина посада, моя – посада декана.
  • Лідія Макаренко

    Стосовно референдуму, зазначу:

    --Кожна вихована людина має знати, що обмовляти особу за спиною – не культурно, мене, як основного фігуранта «референдуму» про таке дійство навіть не попередили, я у цей день офіційно була у відпустці і керівництво академії було переконане, що я за межами Кременця.

    --Мені не дали можливість виступити, обґрунтувати свою позицію, включити в комісію своїх представників, спостерігачів, мати можливість спостерігати за процесом голосування і підрахунком голосів і т.д.

    --Немає наказу, нерозроблене положення у якому було би зазначено мету, регламент, ініціаторів, правовий наслідок та ін.  

    --Обурення викликає текст бюлетеня, у якому вже у запитанні є завуальована відповідь: «Ваше ставлення щодо публікацій, які роблять спробу скомпрометувати навчальний заклад, розміщених в мережі інтернет старшим викладачем Макаренко Л.П.». Варіанти відповіді – «Негативне», «Позитивне». ---А де варіант «Не можу відповісти»? Адже не всі працівники читають соціальні мережі.

    --В референдумі приймали участь викладачі і технічні працівники, яких також не попередили про мету заходу, у наказовому порядку напередодні ввечері була дана вказівка, прибути у 50 аудиторію з 11.00 з документом, що засвічує особу. Явка мала бути 100% і під список!

    --Чому в бюлетені було тільки моє прізвище, а людей причетних до криміналу не було. Адже все почалось із кримінальної справи щодо студентки заочної форми навчання, яка перебувала закордоном під час здачі низки екзаменаційних сесій. Я тільки оприлюднила офіційний документ наданий поліцією в соціальній мережі, щоб надати справі громадський контроль, який у наш час є самим ефективним. Адже я голова профспілки і громадський контроль у сфері вищої освіти (ст.78. ЗУ «Про вищу освіту») є правом профспілок.

    --Насторожує, що начальство використовує досвід сепаратистів в Криму і Новоросії і руками людей хоче розправитись із неугодній цій системі людині, тобто, із мною.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up