Аванс за газ необов’язковий, а пеню за невчасний розрахунок можуть таки ввести

Аванс за газ необов’язковий, а пеню за невчасний розрахунок можуть таки ввести
Споживачі повинні сплачувати за спожитий газ до десятого числа місяця, наступного за розрахунковим. Користувачі не зобов’язані платити аванс, але при бажанні можуть це робити

До чергових новацій готують українських споживачів газу.

Зокрема, у відповідності до порядку оплати, встановленого Правилами надання населенню послуг з газопостачання, споживачі повинні сплачувати за спожитий газ до десятого числа місяця, наступного за розрахунковим. Також хочуть запровадити пеню за затримку оплати комунальних послуг. А от чутки про обов’язкову сплату авансу за споживання газу не мають під собою реального підґрунтя.

У відповідності до Правил надання населенню послуг з газопостачання за лютий, приміром, тернополяни мали б сплатити до десятого березня, за березень – до десятого квітня і так далі. Це може спричинити певні незручності для споживачів, адже переважна більшість населення здійснює оплату за спожиті комунальні послуги 15-25 числа. У  ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз» рекомендують здійснювати оплату до десятого числа, і показники просять подавати вчасно – до п’ятого числа. Разом з тим директор ДП «Газпостач» ПАТ "Тернопільміськгаз" Віталій Бобрівець висловлює припущення, що, ймовірно, незабаром умови сплати за газ стануть жорсткішими.

Відео дня

-           Наразі тернополяни можуть оплачувати рахунки за газ у звичні для них часові періоди, - каже Віталій Бобрівець. - Ми розуміємо, що зміни  у термінах оплати можуть спричиняти певні незручності для наших споживачів, відтак не здійснюємо нарахування пені за несвоєчасну оплату за послугу із постачання газу.

Вносити показник газовики все ж просять до п’ятого числа місяця, наступного за розрахунковим. Споживач за бажанням може оплачувати за газ тоді ж, коли й подає показник. Розбіжностей у нарахуванні за газ у таких випадках не повинно виникати. Проте, варто пам’ятати, що пеня для споживачів у разі невчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу може повернутися найближчим часом. У разі ухвалення Закону "Про житлово-комунальні послуги" Верховною радою (даний Закон вже прийнятий у першому читанні 2.02.2016 р. – прим. авт). Якщо закон затвердять, то це означатиме, що навіть за день прострочення споживачу буде нараховуватися пеня.

Нагадаємо, що сайт регіонального розвитку опублікував відповідний законопроект, згідно з яким за порушення правил споживача зобов'яжуть виплатити штраф у розмірі 0,1 % від суми простроченого платежу. Він розраховується за кожен день прострочення, але не більше 100 % від загальної суми заборгованості.

  • Зміна розміру штрафів, встановлених угодою сторін, - не допускається, - пояснили у ПАТ "Тернопільміськгаз". - У випадку невчасної сплати за спожитий газ буде нараховуватись щоденна пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення з часу початку дії Закону.

Віталій Бобрівець радить тернополянам не допускати заборгованості, щоб вберегти себе від зайвих витрат.

- Реальною допомогою в оплаті за газ може стати житлова субсидія, - нагадує фахівець. - Тому радимо не зволікати зі зверненням до управлінь соцзахисту за призначенням державної допомоги. До відділу розрахунків  ДП «Газпостач» ПАТ «Тернопільміськгаз», що розташована на вулиці Митрополита Шептицького, 20, тернополяни можуть звертатися, щоб узгодити дані щодо площі житла, кількості зареєстрованих осіб тощо.

Нагадаємо, що, у відповідності до нового Кодексу газорозподільних систем, були змінені процедура та терміни передачі показників. Згідно із нововведенням, споживач повинен впродовж  п'яти діб після завершення звітного періоду (з 1 до 5 числа наступного місяця включно – прим. авт.) надати інформацію про фактичні покази лічильника газу станом на кінець звітного місяця.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • marijka

    показники лічильника подаю інтернетом.до січня проблем не було.В січні рахунку за газ не виставили а в квитанціі повторно написали показники за листопад.В лютому виставили рахунок тільки за грудень.При особистому зверненні запізнення в розрахунках пояснили що невстигли обробити дані.Газпостач це фірма робота якоі викликае найбільше нарікань тернополян.Думаю міськраді як представнику громади настав час щось з цим робити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up