Партнер рубрики Події

Доки не буде автофіксації, бали за порушення не зніматимуть

Доки не буде автофіксації, бали за порушення не зніматимуть
Поліцейські пояснили, за яке порушення можуть забрати авто евакуатором, де його потім шукати і коли почнуть знімати бали за порушення, а не виносити постанови.

Тернополяни цікавляться, коли запрацює анонсований механізм зняття балів за порушення правил дорожнього руху.

Чи мають поліцейські додатково повідомляти про стягнення штрафу за адмінвідповідальністю і в який термін його потрібно оплатити? А також цікавляться випадками, коли поліція має право забрати авто евакуатором і де його потім шукати.

  • Широко анонсували систему зняття балів за порушення правил дорожнього руху, а їх не знімають, натомість виписують постанови, - розповів телефоном тернополянин Григорій Іванчук. – Коли бальна система таки запрацює?

Тернополянин розповів, що днями постанову за порушення виписали його сусідові. Чоловік цікавиться, чи про це водій чи власник має бути додатково проінформований. І в який термін потрібно сплатити штраф?

Відео дня
  • Недавно став свідком, як в Центрі міста евакуатор забирав автомобіль, поруч стояли патрульні поліцейські, - каже пан Григорій. – Цікаво, якою має бути підстава, аби автомобіль забрали? Де те авто потім шукати? І скільки доведеться сплатити, аби його повернули?

Також тернополянин цікавиться, за які порушення можуть усно попередити. Бо, каже, відколи у Тернополі працює патрульна поліції, не чув про жоден такий випадок. В основному на всіх виносять постанови.

Запитання тернополянина ми адресували до заступника начальника управління превентивної діяльності Головного управління нацполіції в області Олега Турлая та начальника управління патрульної поліції у місті Тернопіль Володимира Струка.

  • Якщо виписали штраф, то повинні сплати його упродовж 15-ти днів, - пояснив Володимир Струк. - На постанові чітко вказані реквізити для сплати. Якщо водій не сплачує штраф у зазначений термін, сума автоматично подвоюється. І справу віддають до виконавчої служби, яка вже буде у подальшому займатися стягненням штрафу.

Авто може забрати евакуатор лише в тому випадку, коли воно перешкоджає руху транспорту. Також коли водій керує транспортним засобом без документів та перебуває у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

  • Авто потрібно шукати на арештмайданчику, - каже Володимир Струк. - У Тернополі він знаходиться на вулиці 15 Квітня. Інспектори мають залишити повідомлення у тому місці, де стояв автомобіль. Також інформацію про автівку можна дізнатися за номером 102. Після того, як інспектори патрульної поліції перевірять, чи автомобіль, бува, не в розшуку, - виносять постанову, відповідно до адмінправопорушення.

Найбільш поширеним правопорушенням серед тернопільських водіїв є паркування, яке сильно перешкоджає руху транспорту. За таке потрібно сплатити 255 гривень штрафу.  

  • Попередження  патрульні роблять у випадку, коли водій здійснив проїзд перехрестя заднім ходом, за використання звукового сигналу в  межах населеного пункту, - пояснив Володимир Струк. – Також за порушення перевезення пасажирів водіями, але не маршрутних транспортних засобів.

Система штрафних балів розрахована на автоматичну фото- та відеофіксації. У Тернополі така система поки що не встановлена. Коли вона запрацює – наразі невідомо. Адже це питання має вирішуватись на законодавчому рівні, пояснив Олег Турлай.  

  • Щороку особі нараховується 150 штрафних балів, - пояснив Олег Турлай систему стягнення штрафів балами. - Або з моменту отримання посвідчення водія. Штрафні бали знімаються тільки за автоматичною автофіксацією, але, наголошую, вона поки що не діє. Адже ще не визначено на законодавчому рівні, які приладами вона має здійснюватись і механізм роботи.

Якщо система зафіксувала будь-яке з поршень, передбачених ч. 1 та 2 ст 122 Кодексу про адмінпорушення, виноситься постанова, де сказано, що накладено стягнення в 50 штрафних балів. Такий документ направляється власникові транспортного засобу за місцем реєстрації.  Поки не використаються штрафні бали, штраф не накладається.

  • Якщо оплачує протягом п’яти банківських днів, особа має право сплатити половину від вказаної в постанові сумі, і такий штраф вважається сплаченим, - пояснив Олег Турлай. – Наголошую, йдеться саме за порушення, яке зафіксовано автоматичною системою. Якщо після п’яти днів – сплачує повну суму, але дається добровільна сплата у 30 днів. Якщо і в цей період не сплатить, далі вимагатиме оплату виконавча служба.

Довідка

За що зніматимуть по 50 балів

- перевищення встановленої швидкості,

- порушення вимог дорожніх знаків, розмітки,

- порушення правил перевезення вантажів,

- порушення правил буксирування транспортних засобів,

- порушення правил зупинки-стоянки,

- порушення правил проїзду пішохідних переходів,

- ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах,

- рух тротуарами та пішохідними доріжками.

- порушення правил проїзду перехресть,

- порушення правил зупинок транспортних засобів загального користування,

- проїзд на червоне світло чи на заборонений жест регулювальника,

- порушення правил обгону і зустрічного роз’їзду,

- порушення правил безпечної дистанції або інтервалу,

- розташування транспортних засобів на проїжджій частині,

- порушення правил руху автомагістралями,

- порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами, або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку,

- користування під час руху засобами зв’язку,

- порушення правил навчальної їзди.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    "Попередження  патрульні роблять у випадку, коли водій здійснив проїзд перехрестя заднім ходом" це яким чином їздити треба?

  • Анонім

    "...Авто може забрати евакуатор лише в тому випадку, коли воно перешкоджає руху транспорту. Також коли водій керує транспортним засобом без документів та перебуває у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння."

    - кум/брат/сусід може забрати авто, без евакуації!
  • Анонім

    а як дізнатись чи не висить на тобі часом який штраф?
  • Анонім

    Якщо звуковий сигнал використовується для уникнення ДТП, то це - не порушення. А, щоб авто перешкоджало транспорту, то його потрібно ставити у поперек дороги, але за умови достатньої довжини (Смарт ніяк перекриє всю дорогу), а якщо його можна об'їхати, то така евакуація - не законна!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up