Хрещення у Тернополі: Скільки це коштує?

Хрещення у Тернополі: Скільки це коштує?
Якнайменше кілька сотень гривень потрібно залишити у церкві, аби охрестили дитину, розповідають тернополяни. Це не кажучи вже про витрати на речі для малюка, а також святкування у колі родини. Відтак хрестини нині обходяться у кругленьку суму.

Приблизно 40000 хрещень відбулося тільки в одній із найбільших архиєпархій Тернопільщини минулого року. Цифри приблизні, а декотрі конфесії не ведуть централізованого обліку охрещених. Хрещення – один із основних обрядів, через які проходять усі християни. Водночас довкола нього є багато чуток.

Скільки ж коштує охрестити дитину у тернопільських церквах, чи існує такса і як отримати знижку, з'ясовували журналісти «RIA плюс». Ми, як тернополяни, котрі хочуть хрестити дітей, звернулися у церкви різних конфесій. Загалом обійшли 12 храмів.

Читайте також: Крижмо - на сорочку, хрестик – на все життя

У більшості церков нам говорили, що конкретної суми за хрещення немає, люди жертвують, хто скільки може. Як ми дізналися, у середньому в церкві тернополяни залишають за хрестини 100-200 грн. А, приміром, у церкві Різдва Христового на Руській священик після тайни хрещення скаже остаточну ціну. Зрештою, дитину охрестять, навіть якщо не дасте нічого на церкву. Біле полотно принесете з дому, свічку можна взяти зі шлюбу батьків, хрестик подарують у церкві – на хрестини можна і не витрачатися. Та є різні ситуації.

– Спочатку передоплата 100 гривень, а потім список зі всім необхідним, – сказали у церкві Воздвиження Чесного Хреста УАПЦ, що на вул. Над Ставом.

Щодо вартості послуг, то у цій церкві треба заплатити за хрещення немовляти 400 грн. Тернополянин Віталій розповідає, що коли знайомий хрестив у цьому храмі близнят, йому зробили знижку до 600 грн. Але до деяких витрат родичі бувають не готовими.

— Коли ми хрестили племінника і вже зайшли у церкву, назустріч вийшла жінка у народному вбранні і сказала, що вона з обрядової групи, яка під час хрестин співатиме. Але це додатково буде коштувати 100 грн, – розповідає тернополянка Ірина про Надставну церкву.

Загалом у більшості церков стверджують, що у них немає спеціальних тарифів для хрещення. Хто хоче, може пожертвувати на храм.

– Хрещення – це таїнство, в якому не можна відмовляти, – каже сотрудник церкви Перенесення мощей святого Миколая УГКЦ, що на збігу вул. Миру і Карпенка, отець Ярослав.

Якщо в людини немає грошей, то це не перешкода для хрещення, пояснює священик.
– Що дасте, те і буде. У нас тарифів немає, – відповів отець із церкви Іоана Богослова на Курбаса.

Не назвали конкретних тарифів і в Архикадетральному соборі УГКЦ, і в соборі Святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії УПЦ (МП), і в церкві Божого милосердя і Божої Матері неустанної помочі РКЦ та інших. Всюди – подяка за хрещення дитини є справою добровільною - хто скільки може, стільки і дає.

Потрібні хрестик та свічка
– Що потрібно для хрещення? Дитина, хресні батьки, брати, сестри, бабусі, а мама хай вдома сидить і робить канапки, – кажуть у Свято-Троїцькому духовному центрі на честь Данила Галицького УПЦ КП.

Для хрестин потрібен хрестик. Золотий у магазинах міста можна придбати за цінами, починаючи від 500 грн.

Якщо захочете з діамантами, то й до 10000 грн буде, – сказали в ювелірній крамниці в центрі Тернополя. Проте на хрестик можна і не витрачатися. Як нам розповіли в церкві Іоана Богослова УПЦ КП, що на Курбаса, простий хрестик дитині подарують під час обряду.

Обов'язковим атрибутом для хрестин є свічка. У церквах її можна купити навіть за 10 грн. На ринку спеціально прикрашена свічка для хрещення обійдеться дорожче.
– Самому робити композицію дорожче, ніж купити готову, – кажуть продавці на ринку. – Свічка коштує 12-25 грн, хустинка чи фатін – 10-15 грн, букетик – 5-25 грн. А готову композицію можна купити за 30-40 грн.

Ціни на крижмо та одяг для дитини дивіться у таблиці.
Окремо, можливо, доведеться заплатити і за свідоцтво про хрещення. У церкві Архангела Михаїла УГКЦ, що на вул. 15 Квітня, за нього візьмуть 7 грн. У Свято-Троїцькому духовному центрі на честь Данила Галицького УПЦ КП, що на Злуки, документ про хрещення може коштувати (у вигляді книжечки з твердою палітуркою) близько 45 грн. В інших церквах його вартість не називають.

Узгодьте день і час
Щоб призначити день хрестин, потрібно за декілька днів до цього прийти до церкви та узгодити час і дату. У багатьох церквах під час посту дітей можуть охрестити у будь-який день. Проте, наприклад, у церкві Різдва Христового УАПЦ, на вул. Руській, не хрестять у понеділок, середу та п’ятницю.

У церкві Святого Архистратига Михаїла УГКЦ повідомили, що немовлят хрестять кожної неділі о 14.00. Якщо ж батьки хочуть в якийсь інший день, то повинні прийти до храму і домовитись зі священиком.

У церкві Апостола Петра УГКЦ, що на вул. Володимира Великого, дітей охрещують щонеділі о 15.15. Записуватися потрібно за тиждень до події. Одночасно можуть хрестити і одну дитину, і двох, навіть п’ятьох-сімох.

У церкві Іоана Богослова УПЦ КП, що на вул. Курбаса, немовлят хрестять у будь-який день, зокрема у неділю о 12.00. Охочим похрестити маля необхідно звертатися за 3-4 дні до події. Години треба узгодити зі священиком, адже кожну дитину хрестять індивідуально, по кілька діток не збирають.

У хресні – після 14 років
Живете «на віру», розлучалися чи «не тієї віри» – тоді вас у деяких церквах з дитиною до хреста не візьмуть. Також запитують про конфесійну приналежність хрещених.
У костелі, що на просп. Бандери, 57 повідомили, що один із хресних батьків має бути римо-католиком. У кафедральному соборі УПЦ (МП) на вул. Коновальця, 1 зазначили, що обов’язкова умова – хресні мають бути православної віри. У греко-католицьких церквах зазначають, що добре, коли обоє хресних батьків є греко-католиками, але хоча б хтось один із хресних обов’язково має бути греко-католиком.

У більшості церков говорили, що хресним батькам слід заздалегідь висповідатись та причаститися перед хрещенням.
– Хресні батьки не можуть бути протестантами чи розлученими, – кажуть у церкві Святого Івана Богослова на Злуки.
Не можуть бути хресними ті, хто живе не у шлюбі, чи розлучені, сказали у церкві Петра, що на Володимира Великого.
– Головне, щоб були християнами, а не баптистами чи євангелістами, тобто щоб не були в сектах, – кажуть у церкві Іоана Богослова на Курбаса.

Хресним батькам має бути більше ніж 14 років, а от приналежність до конфесії значення не має, каже сотрудник парафії отець Ярослав у Церкві перенесення мощей Святого Миколая. Єдине, на чому наголошує священик, - хресні батьки мають бути або неодруженими, або вінчаними. Якщо хтось із них живе «на віру», то за хресних їх не візьмуть. Також обоє мають бути хрещеними.

– Якщо батьки живуть невінчаними, то це їхній гріх, – продовжує отець Ярослав. – Однак якщо дитину охрещують, за хресних потрібно взяти людей, які допоможуть їй жити духовним життям і дотримуватись Божих заповідей. Тому й наголошуємо на охрещеності хрещених батьків.

Спеціальної науки для майбутніх хрещених у церкві немає, бо все, що вони мають знати, – це основні Божі заповіді та Символ Віри. Якщо ж із цим є проблеми, то з майбутніми хресними готові позайматися і допомогти у цьому.

Хрестять тільки дорослих
У церкві Християн Віри Євангельської (зібрання проводять у Будинку культури залізничників – прим. ред.) за хрещення оплати не беруть. Стверджують, що не платять за жодні послуги. Дітей не хрестять, приводять у церкву, пастир благословляє. Хрещення ж можна прийняти у дорослому віці, коли людина сама усвідомила, для чого це їй потрібно.
Тоді скликають збори, у присутності інших пастир перепитує, чи з доброї волі парафіянин прийняв рішення охреститись. Невдовзі проводять хрещення – занурення у воду. Про це йдеться в Біблії, адже Христос хрестився у ріці Йордані.

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Анонім

    Хрестити дітей потрібно у раньому віці...  Тільки всякі штунди хрестять пізніше ( в 10 років і т.д.)... Це моя думка....

    Анонім reply Анонім

    Ісус хрестився в 30. Тоже  "штунда"?
  • Анонім

    Не володієте українською мовою-не пріться в журналісти СОТРУДНИКИ-співробітники.

    Ференц Сергей reply Анонім

    ДУРНЮ СОТРУДНИКАМИ НАЗИВАЮТЬ ТИХ ХТО ПРИСЛУГОВУЄ В ЦЕРКВІ СКОТИНА ТИ НЕ ВІРУЮЧА

    Анонім reply Ференц Сергей

    Ну ти просто взірець вірянина)))))

    Ференц Сергей reply Анонім

    ТАК Я НА ВІД МІНУ ВІД ТЕБЕ СПІВАЮ В ЦЕРКОВНОМУ ХОРІ

  • Анонім

    "Хрестик з діамантами 10 000"... Люди, у вас мозґи є?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up