Партнер рубрики Події

Ліквідували одне з найбільших комунальних підприємств

Ліквідували одне з найбільших комунальних підприємств
Комунального підприємства, яке багато років прибирало міські дороги і тротуари, а також здійснювало ямковий ремонт, вже немає. Тобто зараз воно у процесі ліквідації

Рішення про ліквідацію КП прийняли на минулій сесії міської ради. Причина – припинення господарської діяльності та великі борги.

КП "вмирало довго"

У кращі для підприємства часи, до 2012 року, на КП "Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця" працювало 230 тернополян, була своя територія площею 2,6 гектара та приміщення площею 1890 квадратів, декілька десятків одиниць техніки. Занепад підприємства розпочався у 2012 році. Того року Сергій Надал заявив, що комунальники працюють погано, а суми, які йдуть на утримання міста, надто великі.

Відео дня

- Послуги мають надавати якісно, професійно і відповідно до їхньої вартості, - сказав мер. - Тернопіль платив за прибирання та утримання міста у півтора раза більше, ніж Хмельницький або Луцьк. Ми що, у півтора раза більші за них? У нас на все йде до 15 мільйонів, а там - 10. Мене питають: “Ти що, там шампунем миєш дорогу?”.

Після заяви була перша спроба замінити комунальне підприємство на приватне. Відбувся тендер на прибирання міста за участю КП МШЕД, Хмельницького КП та ПП з Луцька "Руфусів". Шум у пресі та відсутність належної технічної бази в хмельницького та луцького учасників не дозволили реалізувати задумане. Тендер таки виграло наше КП. Сума, яку мерія погодилась заплатити за роботу, - 17 мільйонів гривень. Сума дуже навіть непогана.

Уже в червні 2012-го чинного керівника МШЕД Юрія Щирбу замінили на "свого" - свободівця Андрія Козака (цьогоріч чоловіка затримали за підозрою в отриманні хабара –прим. ред.). Офіційно пан Щирба звільнився сам. Причина - масові порушення, які виявили працівники мерії. Неофіційна - начебто шантаж кримінальною відповідальністю та обіцянка не звільняти працівників. Та обіцянка-цяцянка. І вже з 2012 року новопризначений керівник, складається враження, наче докладає усіх зусиль, аби знищити комунальне підприємство. Лише за рік звільнили близько 100 працівників. У 2013 р. роботу у МШЕД втратили ще майже півсотні людей, а місто почали прибирати за принципом "лівою ногою". У 2013 р. відбувся новий тендер на прибирання та утримання міста. Основний лот розміром майже 16 млн отримало ТОВ "Тернопіль Комунал Сервіс". Дістались крихти й МШЕД. Воно виграло можливість "утримувати території міста" на суму меншу ніж 2 млн грн. Антимонопольний комітет та міська прокуратура висловили підозру, що тендер пройшов необ'єктивно і є ознаки змови. Працівники міськвідділу міліції також проводили розслідування. Адже, за їхніми даними, на момент проведення тендеру у "Тернопіль Комунал Сервісу" не було (!!!) власної спецтехніки і на роботі там рахувалося декілька працівників. Та результатів тендеру ніхто не скасував. Зрештою, 16 млн грн - сума чимала. Є чим ділитись.

Боржнику боргували

Засновником "Тернопіль Комунал Сервіс" є така собі Ірина Швець. Цікаво, що таке ж прізвище – і в засновниці луцького ПП "Руфусів", яке засвітилось у 2012 році. Не зайвим буде нагадати, що заступник міського голови Владислав Стемковський у минулому був заступником мера у Луцьку. І саме йому журналісти приписують заміну комунальників на приватників. Про причетність до згаданої фірми під час підготовки попередніх публікацій ми запитували у пана Стемковського листом. Прямої відповіді він не дав. Станом на 2015 рік МШЕД був майже банкрутом. Підприємству, як вважають самі працівники, залишилось декілька місяців. Приміщеннями, землею і технікою комунальників користувався "Тернопіль Комунал Сервіс"... Проте начальник управління житлово-комунального господарства Микола Лесів на сесії пояснював, що підприємство "вмерло", бо неконкурентне.

- У 2010 році комунальні підприємства попали під дію Закону "Про державні закупівлі", - повідомив чоловік. - Підприємство, яке сьогодні в стані ліквідації, не було готове до конкуренції з приватними структурами. Наприклад, у цьому році, я це знаю, бо є головою тендерного комітету, вказане підприємство подало пропозиції на очищення міста в розмірі 1 мільйон 300 тисяч гривень. У той же час приватне подало на 890 тисяч.

На сесії, де приймали рішення про ліквідацію КП, частина депутатів нагадала колегам про ситуацію з підприємством, порушили й питання штучного доведення до банкрутства.

- Я пригадую, що в 2014 році борг управління перед КП був мільйон сто чи навіть мільйон двісті тисяч гривень, - каже депутат міської ради Петро Ландяк. - Крім того, знаю, що підприємство приносило в управління акти про виконану роботу ще на мільйон, які ваше управління свідомо не проводило по обліку. Тобто мова була про два з половиною мільйони. У той час підприємство боргувало приватній структурі лише 400 тисяч гривень... Тобто питання про банкрутство навіть не стояло б. Тому я навіть не сумніваюсь, що КП штучно довели до банкрутства.

Впродовж декількох років працівники КП боролись, як могли: змушували керівництво брати участь у менших тендерах, через суди повертали кошти за роботу субпідрядів, які виконували для приватників, місяцями сиділи без заробітної плати. Паралельно з тим пікетували, протестували, просили про допомогу. Але... нагорі вже прийняли рішення, і ось зараз логічний кінець – ліквідація.

За словами начальника управління, працівники КП МШЕД працевлаштовані, техніка, майно, земля передані іншим комунальним підприємствам. Ми будемо відстежувати ситуацію з землею та майном, бо ж, можливо, підігравання приватнику - лиш одна з причин ситуації. "Вільна" ще й земля підприємства, яке ліквідовують, а мова йде про гектари. А отже, і про мільйони гривень...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Краще б жеки скасували.
  • Анонім

    А те, що лисий бруківку ставить по ціні в 3-4 рази вище ринкової на сесії не згадують. Напевно буде нове КП ім. Надала, от тоді бюджет міста буде "в порядку". Ох і "заживемо". Дороги будуть "європейськими" і "чистота" на них, як в операційній.
  • Анонім

    59% тернополян підтримали надала і його корупційні схеми. В даній ситуації без участі "полтінніка"(див. надал) не обійшлось. Тому висновок такий: за кого проголосували - того і отримали. надал і вся свободівська голота "вставляє" Тернопіль на мільйони, але людям, які за два квадратних метра бруківки продалися - це не заважає. Хай і дальше ходять по "золотій" бруківці поки свободівці-популісти, які спекулюють на патріотизмі, набивають кишені.

    амінь



    пі.сі. Хіба ревуть воли як ясла повні? (Т. Г. Шевченко)
  • Анонім

    Та про "якість" роботи того КП можна довго говорити, звичайно і про працівників слід якось потурбуватися, але проблеми то не зніме. За передачею землі і техніки, звісно, слідкувати то добре, і критикувати добре, навіть дуже - одне питання: чого Самопоміч, яка мені всі вуха прожужала перед виборами про захист моїх комунальних інтересів і як мене утискають, не займається роботою в міській раді, не головує в земельній комісії, а пише писульки? Дякую за "реальну" роботу, все як і обіцяли...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up