МАФінізуємо Тернопіль

МАФінізуємо Тернопіль
Кіоски різних форм, розмірів і стилів, які називають "малими архітектурними формами", виростають у дуже несподіваних місцинах Тернополя. Тож «рожева мрія» архітекторів старої школи бачити обласний центр містом, а не «шанхаєм» наразі недосяжна.

Перефразовуючи класика, можна стверджувати: «якщо МАФи з'являються, то це комусь потрібно». Утім, це не завжди вигідно місту, бо офіційні прибутки бюджету — мізерні.

Крім того, чимало легких архітектурних форм – нелегальні.

170 гривень на місяць

Відео дня

Декілька тижнів тому тернополян лихоманило від кіоску, де планували продавати піцу (судячи з оформлення — прим. авт.), який невідомі встановили на зеленій зоні за зупинкою транспорту біля кооперативного коледжу. У редакцію та до міських депутатів телефонували невдоволені городяни, які запитували, що коїться у місті, хто дає дозволи та погодження.

- Після розмов із тернополянами я звернувся у відділ земельних ресурсів міської ради, аби з'ясувати ситуацію з тим МАФом, - розповідає депутат міської ради Андрій Шкула. - Планував, коли отримаю інформацію та документи, відстоювати демонтаж того об'єкта, бо така недолугість у місті неприпустима. Я все розумію: хтось вклав гроші, хтось там мав працювати, якісь податки йдуть у місто, але ж має бути і розуміння елементарних правил. Зрештою, там зелена зона. Та кіоск зник так само несподівано, як з'явився. З'ясувалось, що ця ділянка належить закладу, а документів на МАФ немає. Тому питання відпало само собою ще на стадії збору інформації. Але таких нелегальних об'єктів у місті, підозрюю, багато. І влада, схоже, не спішить їх виявляти і ліквідовувати.

Такі висновки депутат зробив з минулої сесії міської ради, яка відбулась у грудні. Там він виступив із пропозицією перевірити усі МАФи, розробити для них єдиний стиль та зобов'язати власників привести об'єкти у відповідність. Однак більшості депутатських голосів пропозиція не набрала...

Поряд із нелегальними у Тернополі виростають і санкціоновані МАФи, хоча, судячи з місця їх встановлення, також виникає чимало питань. Приміром, у соцмережах активно обговорюють спорудження чималого кіоску біля заїзду до ТЦ «Орнава» (справа, біля парку — прим. авт.). Ми отримали копію угоди, згідно з якою і встановлюють МАФ.

Отож встановлення передбачене договором строкового сервітуту для розміщення тимчасової споруди (обмежене використання землі – прим. авт.), від 15 вересня минулого року. Площа землі, передбаченої під об'єкт, – 20 квадратних метрів (4 на 5 метрів – прим. авт.). Щомісячна плата за землю на момент підписання угоди – 170 гривень 45 копійок. Розміщує об’єкт фізична особа-підприємець. І все б гаразд, якби ділянка, на якій міська рада попереднього скликання дала сервітут, не була зеленою зоною згідно з діючим Генеральним планом. Мова про той Генплан, який, за словами громадських активістів, пройшов громадські слухання у 2010 році і який сховали у секретному відділі. Його, переконані фахівці, багато років підробляють. Підправлена версія справжнього Генплану є на сайті міської ради. Так ось, у ньому зона біля "Орнави" – вже не зелена зона.

Нова схема

Фактів фальшування містобудівних документів чимало. Зокрема дуже наочними є різні викопіювання з одного Геплану в частині вулиці Орлика. Нагадаємо, громадському активісту Едуарду Міляновському вдалось отримати різні викопіювання з Генплану на одну й ту ж ділянку, які суперечать тому Генплану, що висить на сайті мерії. Тобто є три різні копії одного незмінного документа. Можна припустити, що управління архітектури, імовірно, не без відома міського голови підтасовує документи і виділяє ділянки там, де це заборонено діючим Генпланом. Наразі у Тернополі порушили кримінальну справу за фактом підробки містобудівної документації. Крім того, тривають суди й щодо наміру офіційних змін Генерального плану, бо ж спочатку треба виявити всі фальшування та покарати винних. Коли ці процеси закінчаться, можна буде побачити, які ділянки у місті виділяли з порушеннями. Щодо МАФу біля "Орнави", то там є й інші порушення. Приміром, Земельним кодексом України передбачено державну реєстрацію сервітуту та внесення даних про сервітут до Державного земельного кадастру. Судячи з публічної кадастрової карти, цього не зробили. То ж про сервітут, якщо спрощувати, знають лиш у земельному відділі міської ради, але не в державних органах, які стежать за дотриманням законодавства у земельній сфері. Це безлад, але він комусь вигідний...

- Якщо раніше в міській раді знаходили обхід земельним аукціонам і виділяли землю комунальним підприємствам безоплатно, а потім залучали "інвестора", то зараз, вочевидь, переорієнтувались на сервітути, - каже пан Шкула. - А це втрати бюджету і переведення земельних стосунків у тінь та корупційну площину. На одній із сесій депутатам пропонували на розгляд питання про надання сервітуту площею 6 сотих для проходу і проїзду. Вдумайтесь: 6 сотих для проходу і проїзду неподалік Ставу... На минулій сесії був проект рішення про сервітут площею майже 10 сотих на вулиці Живова – тротуар біля ринку. Також для проходу і проїзду. Але буває, що на таких ділянках з'являються лотки, кіоски чи капітальні споруди. Це питання мер зняв із порядку денного, але думаю, що ще поверне.

Депутат Андрій Шкула готує депутатське звернення в міську раду, управління Держгеокадастру та поліцію щодо незаконного надання сервітуту у зеленій зоні та розташування там комерційного об'єкта. Депутатська вимога – скасувати сервітут, демонтувати МАФ неподалік "Орнави".

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • просто так

    А та велика будова  пана , що має ресторан "Братіславу",перед Орнавою вже перетворилась з квіткового кіоску в законну новобудову? Чи планують зносити?

    Олена Степанова reply просто так

    Нажаль таки перетворилась((((
  • Олена Степанова

    Особливо обдарованим тролям не завадило б прочитати ст. 79 і ст. 98 ЗК України. При розміщенні цього одоробла біля Орнави порушено низку нормативно-правових актів. Хоча таке твориться по усьому Тернополю. І плювати місцевим чиновникам на порушення законодавства.
  • Анонім

    Стаття про "активного депутата Шкулу", вброс і видимість активності.
  • Анонім

    замовна стаття від шкули.фу...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up